Gradina cu maci

Gandul la un lan de grau inrosit de scufitele rosii ale macilor te binedispune? Poti sa aduci si in gradina ta aceasta atmosfera idilica si plina de romantism…

foto: Steliana Preda

Cultivat din cele mai vechi timpuri, macul nu si-a dezvaluit nici pana astazi toate secretele.
Foarte decorativ in peisajul gradinii si important ca planta medicinala, macul este si o foarte apreciata planta culinara.
Intrucat seduce prin coloritul viu, gratia si gingasia sa, macul ocupa un loc de frunte intre plantele ornamentale.

O floare seducatoare

  • Sub denumirea de "mac" sunt cunoscuti mai ales reprezentantii genului Papaver. Exista insa si alte plante din aceeasi familie care poarta acest nume. intalnit si in gradinile noastre este macul californian (Eschscholzia californica).
  • Originari din diverse locuri de pe glob, macii pot fi plante anuale sau perene. Este foarte important sa stii din ce categorie face parte specia cultivata in gradina ta. Papaver somniferum si Papaver rhoeas sunt plante anuale, iar Papaver orientale si Papaver bracteatum sunt perene. Chiar daca sunt anuale, de multe ori, primavara, vei gasi alte plante mai mici in gradina. In multe cazuri, aceste plante se autoinsamanteaza.
  • Combina macii cu alte flori de camp (margarete, albastrele, clopotei etc.). Combinatia de culori aprinse, pline de viata va produce un efect maxim. Poti folosi macii si ca flori taiate. Un buchet de flori de camp da o nota de romantism dormitorului tau.

Macul in bucatarie

  • Datorita aromei lor, semintele de mac sunt folosite la produsele de cofetarie, patiserie, panificatie si chiar la salate. Le poti consuma in deplina siguranta, intrucat nu contin nici un alcaloid asociat cu alte parti ale plantei.
  • Uleiul din seminte de mac este comestibil. Fiind un inlocuitor excelent al uleiului de floarea-soarelui, il poti utiliza la salate si pentru gatit.
  • Petalele proaspete de mac se folosesc la colorarea vinului sau a siropurilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Flori - Gradina