Gata cu luptele pentru hârtie igienică! Ce cumpără acum oamenii în disperare

La începutul perioadei de izolare unul dintre cele mai căutate articole a fost hârtia igienică. De ce? A rămas până azi un mister. Între timp profilul cumpărătorului s-a schimbat. Ce cumpără acum oamenii în disperare o să te surprindă. Sau nu.

Vânzările de hârtie igienică au concurat strâns cu cele de alimente la debutul pandemiei. Oamenii au exagerat în privința cumpărăturilor, în general, făcându-și stocuri uriașe. Rafturile s-au golit cu viteza luminii și cam tot ce era de vânzare, se cumpăra. Punctul maxim al freneziei a fost la mijlocul lunii martie, apoi, încet-încet, apetitul pentru achiziții s-a mai domolit. Poate și pentru că resursele financiare s-au împuținat iar viitorul este deocamdată incert. Coșurile de cumpărături nu mai sunt pline cu vârf și nici drumurile la magazine atât de frecvente. Ce s-a observat, însă, în ceea ce privește preferințele oamenilor, după episodul hârtiei igienice: o cotitură către alt gen de produse. A crescut semnificativ interesul oamenilor pentru măsline, chipsuri, ciocolată, înghețată și vin. Ce stă în spatele acestor noi obiceiuri? Există o explicație sociologică în acest sens.

Oamenii spun că la debutul pandemiei au trăit stări de stres și anxietate și din acest motiv au cumpărat și mâncat compulsiv. Pe măsura trecerii timpului, chiar dacă anxietatea nu a dispărut, ei au început să accepte măsurile de izolare. Și să le respecte cu mai multă responsabilitate. Creșterea numărului de îmbolnăviri globale și frica de contaminare îi face să iasă din case strict când este nevoie. Și-au limitat de bunăvoie deplasările și au început să meargă la cumpărături o dată pe săptămână. Așa cum au fost, de fapt, recomandările încă de la început. În ceea ce privește conținutul coșului de cumpărături, și acesta s-a adaptat. Lumea stă în casă și în general se uită la televizor.

Pentru această „activitate' preferă gustările (măsline, chipsuri) și un pahar de băutură. În general de vin. Pentru consumul de vin a mai fost oferită și o altă explicație: de plictiseală.

Carmelo Vázquez, profesor de psihopatologie la Universitatea Complutense din Madrid, a studiat comportamentul post-traumatic al oamenilor după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001  și cele de la Madrid, din 2004. El a ajuns la concluzia că preferințele de consum ale oamenilor reflectă capacitatea lor de a-și oferi recompense. Iar consumul crescut de ciocolată este cel mai bun exemplu.

Teoria este susținută și de Josep Lobera, sociolog la Universitatea Autonomă din Madrid. „Consumul de ciocolată reduce anxietatea.  Este o formă de evadare. Așa cum alții o gestionează consumând alcool sau jucând jocuri video', a explicat el.

Foto: 123rf

Citeste și:

Cum se spune corect: Paște sau Paști?

Efectele secundare după infectarea cu Covid despre care medicii nu vorbesc nici în șoaptă

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ELLE
Ego.ro
Libertatea
Unica.ro
VIVA!
Retete
Baby
CSID
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse