Efectele secundare după infectarea cu Covid despre care medicii nu vorbesc nici în șoaptă

Coronavirusul nu a fost complet descifrat. Încă ascunde secrete pe care oamenii de știință încearcă să le dea în vileag. Pe unele dintre ele au reușit, altele probabil că vor urma. Azi, despre consecințele COVID-19 pe termen lung despre care (încă) nu se vorbește.

Culegând date care să îi ajute să înțeleagă ce se întâmplă în organismul infectat, cercetătorii au tras mai multe concluzii. Una dintre ele este aceea că temutul coronavirus afectează și sistemul nervos central, provocând simptome neurologice. Durerile de cap și amețelile, care pot apărea și în absența simptomelor respiratorii, au fost identificate printre acestea.

Studiul, publicat în JAMA Neurology, a analizat 214 de pacienți  pozitivi la COVID-19. Rezultatul a fost acela că 36% dintre ei au prezentat mai întâi simptome neurologice și abia apoi pierderea gustului și a mirosului. Cu cât infecția era mai severă, cu atât mai frecvente și mai intense au fost și complicațiile neurologice. Potrivit specialiștilor nu este o surpriză că noul coronavirus interacționează cu sistemul nervos. Privind în urma, la epidemia de SARS, virusul care a provocat îmbolnăvirile, pe lângă afectarea sistemului nervos periferic (nervi și mușchi), a „lovit' și sistemul nervos central. Consecința: accidente vasculare cerebrale, convulsii, encefalită, meningită.

Cum ajunge virusul să afecteze sistemul nervos? Profesorul Igor Koralnik, specialist în boli neuroinfecțioase la Facinberg School of Medicine, explică: 'Oamenii se confruntă cu o infecție primară, ceea ce înseamnă că virusul infectează chiar partea din spate a nasului (nazofaringele) și se îndreaptă spre creier. Distanța este mică, deci călătoria foarte scurtă. De acolo virusul continuă să se răspândească neuronal, pentru că celulele creierului… vorbesc între ele'. Când infecția ajunge la plămâni, pe calea sanguină, și apare detresa respiratorie, cel care sufeăa cel mai tare din lipsa de oxigen tot creierul este. Și asta nu e tot, din păcate. Coronavirusul poate dăuna sănătății mult timp și după perioada de recuperare. Sunt dovezi îngrijorătoare că acesta poate lăsa în urmă afecțiuni debilitante, de la pierderea senzorială la afectarea inimii și a plămânilor. Astfel, potrivit cercetătoarei britanice Laura Spinney, care a studiat efectele pandemiei de gripă spaniolă din 1918 și pe cele ale SARS din 2003, virusul a afectat pe termen lung întreaga constituție a celor care i-au supraviețuit. Ea crede că aceste efecte post-virale se vor manifesta și după înnăbușirea pandemiei de coronavirus.

Foto: 123rf

Citeste și:

EXCLUSIV AVANTAJE: Care este tratamentul pentru COVID-19? Dr. Anatol Burlacioc: „Este o schemă dată de medicii din Franța'

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sanatate