Fumatul poate ucide

Fumatul poate ucide

Asta scrie pe pachetele de tigari. Ti se pare un slogan? O eventuala posibilitate?

Fumatul ucide, intr-adevar
Datele statistice sustin cu certitudine: tutunul este singurul produs care isi ucide mai mult de o jumatate din consumatorii fideli.

Este responsabil de moartea a 5 milioane de oameni pe an in lume, cifra care se va dubla pana in 2020, in cazul mentinerii tendintelor actuale. Conform datelor OMS, un om moare la fiecare 8 secunde, in urma unei afectiuni cauzate de fumat si aproape in acelasi interval de timp o alta persoana fumeaza pentru prima oara.

Cel mai raspandit drog
Conform estimarilor OMS, fumatul este intalnit foarte frecvent, peste tot in lume. De el sunt "legati" in jur de 1,25 miliarde de oameni din intreaga lume, cifra care va creste la 1,7 miliarde pana in 2025, dupa cum estimeaza OMS.

Peste 80% dintre fumatori traiesc in tarile mai putin dezvoltate. Majoritatea incep sa fumeze la tinerete, 25% dintre ei incercand prima tigara inainte de varsta de 10 ani!

La nivel mondial exista diferente importante ale prevalentei fumatului la barbati si femei, de la o tara la alta. In Africa de Sud, Filipine, China, Iran si Portugalia, numarul barbatilor fumatori este mai mare decat cel al femeilor care fumeaza. In SUA, Marea Britanie, Australia si Canada, ca si in multe tari din Europa, rata fumatului la femei este stationara sau in crestere.

Conform unui studiu recent, fumatorii din Romania reprezinta peste 30% din populatia activa, 44% dintre barbati si 17,5% dintre femei, procente care ne situeaza in primele 10 tari din Europa ca numar de fumatori. Majoritatea dintre ei au inceput sa fumeze inainte de 25 de ani, iar jumatate chiar inainte de implinirea varstei de 20 de ani!

In ultimii 15 ani, in Romania, prevalenta fumatului a ramas constanta in ceea ce ii priveste pe barbati (chiar in usoara scadere), in timp ce procentul femeilor care fumeaza s-a dublat, crescand alarmant numarul adolescentelor fumatoare si al femeilor tinere.

Fumatorii mor tineri
Legea 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor produselor din tutun, pe langa interzicerea fumatului in locuri publice, obliga producatorii de tutun sa afiseze, prin rotatie, alaturi de avertismentul general, si una dintre frazele:

 • Fumatorii mor tineri.(Impresionant, dar adevarat).
 • Fumatul blocheaza circulatia sangelui in artere, provoaca infarct miocardic si accident vascular cerebral.
 • Fumatul provoaca cancer pulmonar, care e letal.
 • Fumatul in timpul sarcinii dauneaza copilului dvs.
 • Protejati copiii: nu-i lasati sa respire fumul dumneavoastra.
 • Doctorul sau farmacistul dumneavoastra va poate ajuta sa va lasati de fumat.
 • Fumatul da dependenta, nu incepeti sa fumati.
 • Fumatul poate provoca o moarte lenta si dureroasa.
 • Oprirea fumatului scade riscul de imbolnaviri cardiace sau pulmonare fatale.
 • Primiti ajutorul pentru renuntare la fumat (telefon/adresa postala/adresa internet/consultati doctorul/farmacistul).
 • Fumatul incetineste circulatia sangelui si provoaca impotenta.
 • Fumatul provoaca imbatranirea tenului (pielii).
 • Fumatul poate dauna calitatii spermei si scade fertilitatea.
 • Fumul de tigara contine benzeni, nitrozamine, formaldehide si cianuri.

Chiar daca le iei in ras sau nu le iei in seama, toate aceste afirmatii sunt cat se poate de adevarate. Fiecare dintre ele contine o realitate trista sustinuta de cercetari indelungate, date statistice si ani de experienta medicala.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate