Fotografii digitale de profesionist
Nu prea stii sa folosesti aparatul digital si toate pozele iti ies intunecate si miscate? Afla cum sa procedezi pentru ca esecul sa nu se mai repete.
Pentru inceput…
Tot mai multi oameni folosesc astazi aparate foto digitale – de la cele mai ieftine modele pana la cele mai scumpe. Daca insa vrei un aparat performant, trebuie sa stii de la bun inceput la ce il vei folosi. In al doilea rand, cumpara-l de la magazin, nu de pe internet, ca sa poti testa meniul, functiile, cat de usor se face trecerea de la o setare la alta etc. Iata cateva criterii care iti pot fi de ajutor in acest sens.
Sugestie avantaje Cumpara de la o firma care se ocupa in mod traditional de aparate foto.
Cum sa alegi aparatul potrivit pentru tine
Poze rapide Daca vrei sa faci niste simple poze, fara pretentii „artistice”, nu e cazul sa cheltuiesti o avere. Pretul unui astfel de aparat destinat amatorilor (point and shoot) ajunge la doar cateva sute de lei. Cel mai bine ar fi bine sa iei in calcul un aparat Kodak.
Poze de familie si vacanta Daca insa vrei sa te lauzi in fata amicilor si a colegilor cu rezultatul stradaniilor tale, opteaza pentru un aparat cu miniecran LCD (util pentru incadrarea imaginii si verificarea ei) si care sa aiba o rezolutie mare (peste 6,2 megapixeli).
Fotografii super Un aparat cu obiective interschimbabile iti ofera multiple optiuni de control manual asupra focalizarii, vitezei obturatorului, diafragmei etc. Daca vrei sa faci poze pe timp de noapte, aparatul trebuie sa aiba o sensibilitate ISO mai mare (cifra indica sensibilitatea lentilelor la lumina).
Minighid in 8 pasi pentru fotografii perfecte
1 Coboara-te la nivelul lor. Tinand aparatul in dreptul ochilor subiectului, vei face ca poza sa fie mai putin distanta, mai calda. Cand cel fotografiat este un copil sau un animal de companie, efortul tau va fi mai mare.
2 Evita fundalurile incarcate. In cazul unei fotografii-portret, asaza-ti subiectul in dreptul unui fundal cat mai simplu si asigura-te totodata ca nu ii „iese” un copac sau un stalp de telegraf din cap.
3 Foloseste blitul. Ideal pentru pozele facute seara (la petreceri, de exemplu), blitul poate fi la fel de util si ziua, mai ales pentru evitarea umbrelor din zona ochilor si a nasului. De asemenea, intr-o zi innorata, blitul da luminozitate fetei.
4 Umple cadrul. Apropie-te un pic de personajele tale sau foloseste zoomul optic, ca sa umpli cadrul. Incluzi astfel numeroase detalii si le si pui in evidenta. De asemenea, personajul/le trebuie sa fie plasat/e corect pe lungime si inaltime.
5 Incearca ceva nou. Uneori descoperi unghiul sau incadrarea perfecta cu totul intamplator. Pentru ca veni vorba, stii ca o fotografie poate fi si mai interesanta daca este realizata cu aparatul tinut in pozitie oblica, de exemplu?
6 Focalizare pe personaj/e. Cu autofocus-ul reglat, indreapta aparatul spre obiectul tau de interes apasand partial pe buton, pentru ca aparatul sa fie pregatit, iar dupa ce incadrezi in centrul imaginii, finalizeaza declansarea.
7 Foloseste lumina. Daca vrei sa faci un portret in interior, foloseste o lumina slaba, iar daca vrei sa-l realizezi afara, alege o zi innorata, ca sa excluzi umbrele pronuntate de pe fata subiectului.
8 Da instructiuni! Nu ezita sa faci pe „regizorul”! Fotografiile cu multe personaje vor fi mult mai reusite daca vei spune fiecaruia ce astepti de la el (cum sa tina capul, mana etc.). Astfel, toti vor arata mai destinsi, mai zambitori.
Depanare
E foarte usor sa obtii poze excelente cu un aparat digital fiindca poti sa le arunci pe cele care nu iti plac… In schimb, nimic nu este mai enervant decat o problema de care nu scapi. Iata cateva dintre cele mai frecvente.
Problema: Blurat sau usor neclar
Cauze:
– Tu, personajul sau aparatul s-a miscat atunci cand ai facut poza.
– Ai calculat gresit focalizarea.
– Lentilele aparatului au fost murdare.
Solutii:
– Data viitoare nu mai misca aparatul – cumpara-ti un trepied, daca este cazul.
– Asigura-te ca aparatul are focalizarea reglata.
– Curata periodic lentilele.
Problema: Prea intunecat
Cauze:
– Ai facut pozele in plin soare? Acest lucru poate afecta setarea timpului de expunere.
– Subiectul s-a aflat prea departe de lumina blitului.
Solutii:
– Cand faci poze, ai grija ca orice sursa de lumina puternica sa se afle in spatele tau.
– Verifica in manualul aparatului ce fel de lumina trebuie sa folosesti si cand.
Problema: Ochi rosii
Cauza:
– Lumina blitului s-a reflectat in privirea persoanei fotografiate.
Solutii:
– Verifica functia „eliminare efect de ochi rosii”.
– Foloseste softul aparatului tau pentru a indeparta acest defect major.
Problema: Element neprevazut
Cauza:
– S-a interpus degetul tau sau breteaua aparatului.
Solutie:
– Asigura-te ca lentilele nu sunt acoperite. Ceea ce vezi prin vizor sau pe ecranul LCD nu corespunde intotdeauna cu ce se poate vedea prin lentilele aparatului.
Ce termeni trebuie sa stii
Autofocus Atunci cand aparatul se focalizeaza automat asupra subiectului fara a fi necesara nici o ajustare din partea ta.
Compact O camera digitala care include absolut tot pentru obtinerea de fotografii. Este ideala pentru instantanee zilnice.
Cadru sau continutul fotografiei tale. In principiu, este ceea ce poti sa vezi prin vizorul aparatului.
Meniuri (setarile camerei) Focalizarea si parametrii de lucru ai blitului etc. au fost presetati din fabricatie pentru diverse situatii: fotografie-portret, peisaj, lucru in conditii de noapte sau de lumina scazuta.
SLR Acesta este un aparat cu lentile intersanjabile si detasabile.
Pentru utilizatorii de aparate digitale
JPEG Modul cel mai utilizat de arhivare/descarcare a pozelor pe calculator; il ofera majoritatea aparatelor foto digitale.
Editare foto Este vorba despre softul din calculator care iti permite sa modifici/prelucrezi dupa plac fotografiile pe care le-ai facut.
Pixel Este cel mai mic punct care formeaza o imagine digitala. Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat calitatea pozei este mai buna.
Card de memorie Dispozitiv folosit pentru stocarea fotografiilor. Memoria se masoara in megabiti (MB) – cu cat sunt mai multi, cu atat mai bine.
Rezolutie sau numarul de pixeli dintr-o imagine digitala. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat calitatea pozelor este mai buna, fiindca ele vor fi si printate, nu doar stocate.
Cablu USB Acesta conecteaza aparatul foto la calculator si face posibil transferul fotografiilor.
de Viorica Leu