Focul lui Sumedru. Tradiții și superstiții care se respectă în ajun de Sfântul Dumitru

Focul lui Sumedru este o tradiție străveche, perpetuată de două mii de ani. În fiecare an, în noaptea de 25 spre 26 octombrie, dinaintea sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri în jurul cărora se adună tinerii. Sărbătoarea este asociată cu sosirea frigului și a iernii.

Ce este, de fapt, focul lui Sumedru

Tinerii se adună într-un loc înalt al satului, unde aprind o grămadă de lemne și cetină de brad. În mijlocul acestora pun o tulpină a unui arbore pentru a fi incinerată. Acest foc semnifică zeul care moare și apoi renaște. Tinerii care se strâng în jurul focului strigă Hai la Focul lui Sumedru'. există credința că cei care sar peste foc vor fi sănătoși tot anul. La finalul serii, femeile împart covrigi, fructe, nuci și țuică.

Cel mai așteptat moment este cel al prăbușirii bradului incinerat, care semnifică renașterea simbolică a zeului mort.

Cine a fost Sumedru

Conform legendei, Sumedru era un păstor. Acesta se metamorfozează pe timpul nopții în porc, un vechi simbol zoomorf pentru spiritul grâului. În timpul ceremoniei nocturne numită și Focul lui Sâmedru, eroul legendei capătă înfățișarea unui brad, care este tăiat din pădure și incinerat în timpul unui ospăț nocturn.

Tradiții și superstiții de Focul lui Sumedru

În credința populară, tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului care vine, trebuie să sară peste flăcările focului lui Sumedru. E bine ca femeile trebuie să împartă, la lumina focului, nuci, mere, struguri, vin și prune uscate.

Când focul este aproape stins, conform tradiției, fiecare dintre cei prezenți trebuie să ia câte un tăciune pe care să îl arunce în livadă pentru a avea roade bogate în anul care vine.

Dacă în noaptea de Sumedru oile se culcă în grămadă, atunci iarna va fi grea. Dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi blândă. De asemenea, dacă gutuile și nucile sunt din abundență, iarna va fi grea.

Citeste si

Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru

Rugăciunea către Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir alungă necazurile

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate