Flori de munte

Dincolo de aerul proaspat si de verdele reconfortant al padurii, pe munte ai sansa sa vezi si acele flori care dau culoare si umplu de farmec fanetele, poienile sau pasunile alpine.
Gingase si rezistente totodata, plantele salbatice cresc de la poalele si pana pe crestele muntilor, gasind conditii de viata prielnice atat in camp deschis, cat si la umbra copacilor.

Daca unele specii prefera vecinatatea racoroasa a paraurilor, altele se simt in largul lor in terenuri mlastinoase sau in frunzarul putrezit al padurii. Mai "curajoase" si mai bine "dotate" cu sisteme de protectie (forme pitice sau taratoare, dimensiuni reduse, epiderma groasa, cu tepi sau perisori fini, ce formeaza o adevarata pasla, rezerve de apa in tesutul frunzei etc.) sunt plantele care reusesc sa "colonizeze" stancile golase ale varfurilor de pana la 2.000 m altitudine. Ele trebuie sa faca fata conditiilor aride (vant, seceta, inghet) prezente aproape tot timpul anului.

Forme, culori si arome

In general, toate florile de munte au ceva deosebit. In primul rand, siluete gratioase, imposibil de trecut cu vederea. Apoi, culoarea si forma, florile de munte imbinand cel mai ades culorile luminii (rosu, galben, oranj, albastru, violet) cu formele stelare (simple, duble sau chiar mai complicate).

Frunzele multor specii ofera surprize placute, la atingere sugerandu-ti o tesatura fina, matasoasa sau de catifea. De asemenea, aceste delicate flori emana mirosuri mai suave sau mai piperate, asociate cu gustul de ceai (menta, cimbrisor, sovarf, afin sau merisor), de condimente (usturoi, ceapa, hrean, busuioc) sau bauturi aromate (chimion, ienupar, angelica).

 

Podbal

 

Ciulin

Tintaura

Gentiana (august-septembrie)

Garofite (in masive calcaroase)

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Flori - Gradina