Fereste-te de cancerul de col uterin!

Cancerul de col e o afectiune maligna a colului, adica a portiunii inferioare a uterului. Celulele de la nivelul colului (sau cervix) isi pierd structura normala, incep sa creasca si sa se inmulteasca necontrolat, extinzandu-se la structurile din jur sau la organele aflate la distanta si formand ceea ce se numeste metastaza.

Incidenta. In lume, sunt raportate anual cca 500.000 de cazuri noi de cancer de col, in Europa, 31.000 de cazuri, iar in Romania, 3.500; de altfel, cancerul de col reprezinta a doua cauza de imbolnavire prin cancer la femei, dupa cancerul de san.

Simptome. Din pacate, simptomele apar tardiv, in stadiile avansate ale bolii, si constau in sangerari vaginale, scurgeri vaginale modificate, dureri pelvine sau simptome date de invazia altor organe (vezica urinara, rect etc.). Altfel, in leziunile precanceroase sau de cancer in stadiile initiale (stadiul 0 sau chiar 1), cand sansele de vindecare sunt mai mari, pot lipsi simptomele. Numai consultul ginecologic anual si citologia cervicala (examenul Babes-Papanicolaou) pot pune diagnosticul.

Tratament. Este diferit, in functie de stadiul bolii. Tratamentul asociaza interventia chirurgicala, radioterapia si uneori chimioterapia. In carcinomul in situ (stadiul 0), tratamentul poate fi uneori numai chirurgical, constand in conizatie la femeile tinere (adica excizia numai a colului) si pastrarea fertilitatii, dar de cele mai multe ori, interventia chirurgicala trebuie extinsa si astfel se indeparteaza uterul si ganglionii din jur. In stadiile de cancer invaziv, este stabilita pentru fiecare pacienta in parte o strategie terapeutica ce consta in radioterapie preoperator, interventie chirurgicala la patru-sase saptamani dupa iradiere si apoi, dupa caz, alte sedinte de radioterapie postoperator. Chimioterapia in cazul cancerului de col este folosita cu titlu adjuvant.

Cauzele imbolnavirii. Fiind vorba despre un cancer, cauzele imbolnavirii nu sunt complet elucidate. S-a constatat ca persistenta infectiei cu unele tulpini cu risc ale virusului numit „virusul papiloma uman“ (HPV), impreuna cu alti factori de risc si neefectuarea periodica a unui consult ginecologic si a testarii Babes-Papanicolaou, conduc la aparitia cancerului de col. In Romania, varsta cu cel mai mare grad de risc este in intervalul 45-54 de ani (se inregistreaza 854 de cazuri noi in fiecare an), urmata de intervalul de varsta 55-64 ani. Din pacate, cancerul de col este unul care nu tine cont de varsta, apare rar sub 25 de ani, insa in ultimii ani se inregistreaza tot mai multe cazuri la femei foarte tinere. Astfel, la pacientele cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani, sunt inregistrate anual circa 1.200 de noi cazuri de cancer de col.

Factori de risc

  •  Inceperea vietii sexuale la varste tot mai fragede
  •  Numarul mare de parteneri sexuali
  •  Fumatul
  •  Infectia cu virusul papiloma (HPV) si incapacitatea de eliminare a acestui virus
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate