Fereste-te de bolile lor!

Animalul de casa este considerat unul dintre membrii familiei, daca nu chiar cel mai rasfatat. Este mangaiat si pupat, mai ales de catre copii, care nu ezita sa-si apropie fata de blanita sau de boticul prietenului lor
si sa imparta cu el aceeasi perna.
Astfel de obiceiuri pot deveni periculoase, mai ales atunci cand e vorba de un animal gasit pe strada sau de unul de care nu ai avut suficienta grija…

 

LEPTOSPIROZA CANINA

 

E produsa de o bacterie foarte raspandita pe glob, care afecteaza deopotriva animalele domestice si salbatice, omul fiind doar o gazda accidentala.
Transmitere
Cainii se imbolnavesc prin contact direct cu un caine bolnav sau prin intermediul apei contaminate. Cel mai important purtator este sobolanul, care transmite germeni prin urina chiar si dupa doi ani de la prima infectie.
Manifestari
Febra, icter, sete accentuata, afectiuni renale grave.
Profilaxia generala:
Deratizare sistematica, interzicerea adapatului si scaldatului in ape statatoare, sterilizarea resturilor menajere.
Cea specifica se realizeaza prin vaccinare in fiecare an, pe tot parcursul vietii cainelui. Tratamentul trebuie instituit din timp si se realizeaza cu antibiotice si seruri antileptospirice.

Deparaziteaza-i si vaccineaza-i periodic
si nu le da niciodata carne cruda!

TURBAREA

 

E o zoonoza extrem de grava, produsa de un virus. Toate animalele cu sange cald, pasarile pot face boala, dar cainele reprezinta cea mai periculoasa sursa de transmitere la om.
Transmiterea bolii
Atat de la un animal bolnav la altul sanatos, cat si de la animalul bolnav la om, se face prin muscatura, zgarieturi sau rani contaminate cu saliva sau sange de la animalul bolnav.
Simptome
In forma furioasa a bolii, cainele e agitat fara motiv, rascoleste asternutul, pamantul, roade cusca sau orice obiect intalneste, are febra, inghite tot felul de obiecte (pietre, pamant, sticla etc.). Dupa una-doua zile, cainele reactioneaza excesiv la orice zgomot sau atingere.
Latratul se modifica, vocea ii devine groasa si ragusita.
Apare agresivitatea, manifestata initial fata de alte animale, apoi fata de om, salivatia abundenta, paralizia generala si moartea, in decurs de trei-sapte zile de la primele simptome. In forma paralitica, boala se instaleaza direct, prin paralizia muschilor maseteri si ai faringelui. Cainele nu poate inghiti si sta cu gura deschisa.
Sfarsitul apare in doua-patru zile.
Important Simptomele nu sunt specifice exclusiv turbarii si se pot confunda cu alte boli – cainele trebuie prezentat la medic pentru stabilirea diagnosticului. Boala nu are tratament.
Profilaxia
Se realizeaza prin vaccinare antirabica anuala a cainilor si pisicilor.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Animale de casa