FEMEIA ANULUI O viață dedicată scenei

Premiul Femeia Anului pentru o viață dedicată scenei este unul dintre cele care vorbesc sufletului feminin. Este dedicat marilor doamne ale artei interpretative, elitelor scenei și muzicii românești, celor care au scris pagini în istoria muzicii, devenind artiste-eroine pentru generații de români.

FEMEIA ANULUI O viață dedicată scenei

Ani întregi au fost acolo, pe scenă, adulate de o țară întreagă, talentul lor a adus tușe de culoare atmosferei sumbre a comunismului lansând zeci și zeci de șlagăre pe care le fredonăm și azi. Într-o perioadă în care libertatea de exprimare erau doar un concept utopic, într-o societate strivită de restricții și împinsă să gândească și să acționeze conform acestora, artistele-eroine ale României au găsit liantul către un univers propriu: muzica. Puțini de pildă mai știu de pildă despre anii în care Nicolae Ceaușescu interzicea cu desăvârșire interpretarea melodiilor în alte limbi decât româna și orice contact cu muzica internatională, ascunzând sub pretextul unei apropieri de valorile și cultura românească dorința unui control al repertoriului muzical. Iar astăzi, e greu de imaginat cum o formă de exprimare inocentă, care ignoră patina timpului, reușea să eludeze, folosind doar  emoții și sentimente, un sistem ce îngrădea orice formă de libertate.

FEMEIA ANULUI O viață dedicată scenei

Laureata categoriei „O viață dedicată scenei' este o personalitate cu o carte de vizită impresionantă, o artistă a cărei voce și al cărei har au scris istorie și care a îndrăznit să se exprime așa cum puțini au avut curajul să o facă în anii botezatei „epoci de aur'. O artistă însă, al cărei punct de referință a rămas mereu România, oriunde s-ar fi aflat, iar melodiile ei fredonate și păstrate în inimile oamenilor, au reprezentat o formă de rezistență în fața cenzurii și au fost, pentru foarte mulți, „vocea' inconfundabilă care le permitea libertate. O artistă care, asemenea multora altor voci de aur, a făcut artă trăind acea realitate. Iar întâmplările acelor timpuri și mărturiile lor, transcriu într-un alfabet sonor al talentului realități dure pe care artistele-eroine le-au îndurat pentru și în numele muzicii.

Joi, 4 aprilie, în cadrul galei Femeia Anului, veți descoperi cine este eroina recunoscută și premiată pentru O viață dedicate scenei.

Foto: Facebook/Libertatea

Citește și:

FEMEIA ANULUI 2018 – Performanță în Medicina Românească

GALA FEMEIA ANULUI 2018

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Femeia Anului