Factorii care determină uscăciunea vaginului

Uscăciunea vaginului (proastă lubrifiere) este o problemă cu care se poate confrunta orice femeie, însă apare mai ales la cele  mai  în vârstă, în special după  menopauză. Mai mult de jumătate din femeile intrate la menopauză, cu vârste cuprinse între 51 și 60 de ani, suferă de uscăciunea vaginului (proastă lubrifiere), aceasta fiind o afecțiune comună.

Lubrefierea naturală  produsă de glandele colul uterin menține vaginul suplu și umed. Umiditatea se mișcă încet în jos, prin vagin, menținându-l curat și ajutând  la  îndepărtarea celulelor  moarte. Umiditatea vaginala este ușor acid și acest lucru ajută, de asemenea, la menținerea zonei sănătoase și la prevenirea infecțiilor, cum ar fi candidoza.

În timpul excitației sexuale,  glandele Bartholins (două glande aflate la intrarea în vagin) produc umiditate în plus pentru a ajuta contactul sexual. Cu toate acestea, un sfert din femeile cu vârste între 50 și 60 de ani au  probleme, suferind de uscăciune vaginală în timpul actului sexual, iar 16% simt și durere. Însă, aproximativ  17% dintre femeile în vârstă de 18-50  de ani se confruntă, de asemenea, cu  probleme de uscăciune vaginală în timpul actului sexual, deși nu sunt la menopauză.

Multe femei  pot prezenta uscăciune vaginală în timpul actului sexual, deoarece acestea nu sunt excitate sexual. Acest lucru este adesea cauzat de preludiul insuficient sau din motive psihologice, cum ar fi stresul. Alte motive de uscăciune vaginală înainte de menopauză pot fi legate de produsele de igienă, cum ar fi spray-uri feminine și săpunurile dure sau din cauza substanțelor chimice din  piscine sau jacuzzi. Anumite medicamente, cum ar fi cele pentru  alergii și răceală sau unele antidepresive, de asemenea, pot usca membranele mucoase, inclusiv țesuturile vaginale.

Uscăciunea vaginului (proastă lubrifiere). Simptome

  • o tulburare la nivelul vaginului, manifestată prin senzaţie de uscăciune însoţită de mâncărime, arsuri, iritaţie vulvo-vaginală
  • senzaţie de presiune locală şi durere sau de mici sângerări în timpul contactelor sexuale

Uscăciunea vaginului (proastă lubrifiere). Cauze

  • scăderea secreţiei de estrogeni: menopauză, alăptare
  • boli tiroidiene
  • boli ale glandei suprarenale
  • acidifierea mucoasei vaginale
  • tulburări ale imunităţii
  • fumatul
  • reducerea activităţii sexuale
  • extirparea ovarelor

Citește continuarea în Dicționarul medical

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate