Faberge de Bucovina
O invitaţie inedită pentru vacanța de Paşti, către un muzeu al creaţiei populare şi către o lume uluitoare, cea a faimoaselor ouă încondeiate de la Moldovița, împodobite de o creatoare din neamul mândru și tainic al huțulilor trăitori între legendele Ţării de Sus.
Poate nimic mai complet decât experienţa unui drum pe tărâmul Bucovinei, către Izvoarele Sucevei, în partea locuită de enigmaticii huţuli, urmaşii dacilor liberi ori poate ai ultimilor războinici goţi. Un ţinut binecuvântat de Dumnezeu, pornit din umbra Mânăstirii Moldoviţa, unde totul în jur închipuie un zâmbet al nemuririi.
Culorile înalte ale primăverii, nuanţele tari, vii, specifice huţanilor, modelele populare încifrate, brodate pe costume, covoare ori ştergare, şi un fior al frumosului ce pare că schimbă fiece gând în semn artistic. Aici am aflat-o pe Lucia Condrea, care nu este doar un creator, delicat ca o suflare de abur, ci un personaj ca de roman şi ceea ce m-a uimit a fost gingăşia care îi stăruie în jur şi pasiunea din cuvinte.
Școala în care se predă „închistritul” ouălor
Lucia mi-a vorbit despre Muzeul Internaţional al Ouălor Încondeiate de la Moldoviţa, pe care îl gândise şi ridicase pas cu pas, de una singură, în inima Bucovinei, şi despre proiectele ei de a găzdui o Şcoală internaţională de vară a ouălor „închistrite. Un loc unde să vină oamenii să înveţe să împodobească ouă, să descifreze simbolurile precreştine ascunse în liniile trasate pe micile bijuterii ovoidale, să admire minunile Ţării de Sus şi să înţeleagă ceva din sufletul şi din legendele huţulilor, cei care, câţiva câţi mai sunt prin toată lumea, sunt strânşi aici, la capătul României.
Şcoala de vară a Luciei Condrea este o realitate unde vin oameni din toată lumea, aşa cum muzeul din vatra Moldoviţei este recunoscut ca fiind unic în lume prin valoarea artistică a exponatelor şi cum, tot la iniţiativa ei, a luat naştere, în Duminica Floriilor, un Festival al ouălor încondeiate, ca o reverenţă adusă acestui tulburător simbol ce vesteşte Paştile.
„De mică, pasiunile mele s-au îndreptat către artă: am desenat, am pictat, am încondeiat ouă, am ţesut, am cusut goblenuri, am învăţat singură croitorie, iar în liceu eram solistă de muzică populară. Toate acestea au făcut să adun în mine o parte din comoara acestui neam, arta populară şi, ani mai tîrziu, copilul acela sfios care eram să meşteşugească lucrări unicat ale etniei huţule, care vor uimi lumea, spune Lucia Condrea, cu un zâmbet către amintirile copilăriei.
Simboluri, filigranuri, detalii inedite care spun povești fabuloase
Şi, privindu-i lucrările, ouăle-bijuterie ieşite din atelier, te convingi că pentru ea, Dumnezeu pare că a lăsat deschisă poarta către miracol. Delicate până la efemer şi impregnate de farmecul unui talent ieşit din comun, creaţiile Luciei te uluiesc cu amestecul lor insolit: înţelesuri venite din legende huţule, simboluri din vremi dinaintea lumii creştine, caligrafiate acum aidoma erminiilor bizantine, în nuanţe ultrasensibile, filigranate în zeci de detalii.
Uimirea face loc înţelegerii: „Arta autentică este o artă «vie», impregnată de trăirile sufleteşti ale artiştilor. Adeseori, când creez, simt ajutorul lui Dumnezeu. Sunt clipe în care nici eu nu-mi explic de unde am forţa creatoare şi inspiraţia şi sunt momente în care modelele se aranjează parcă singure pe ou.
Modele cu inflexiuni stranii, amintind poate, de locul de naştere al neamului lor vechi huţulesc. Linii şi culori care spun poveşti despre praful ridicat de vânturi către Galiţia ori, cine ştie, către orizontul de dincolo de pustiul mongol, unde începe întinderea nesfârşită a Asiei. Poveşti despre destin şi trecut, despre clipe de supărare şi de bucurie, despre naştere şi lumina sărbătorii. Poveşti de demult, cu huţuli voinici cât uşa, împărţind dreptatea cu baltagul înfipt în faţa bisericii ortodoxe pravoslavnice, cladită piatră cu piatră în Borodina. Cu călăreţi aprigi răscolind stâncile muntelui, cu aurul pierdut şi îngropat undeva dincolo de Izvoarele Sucevei, ori cu ecourile de kalomeea ale neamului huţul, cel născut pe cai şi dus aiurea prin lume de fantomele unor regi fără ţară.
Îi spun asta şi Lucia zâmbeşte ca unei aduceri aminte: „Aşa este. Ouăle scrise spun poveşti fabuloase. Şi aici, la Moldovița, localitate în care s-a sălășluit etnia huțulă din timpuri străvechi, tradiția este la ea acasă.
Ouăle, „închistrite” printr-o tehnică migăloasă
Tehnica tradițională în care se lucrează aici este cea a batik-ului, un meşteşug greu, migălos, în care se folosește ceara curată de albine, fierbinte, și băile succesive de culoare. Pornind de la această tehnică pe care am perfecționat-o neîncetat, am reușit să creez de-a lungul anilor alte câteva procedee unice de decorare care diferă extrem de mult, prin aspect, de modelele tradiționale.
Aşa am creat ouă închistrite cu ceară colorată în relief, decorate cu grafică în tehnica batik-ului, ouă cu dantelării sau tehnica vechilor cusături românești transpuse pe ou, tehnica lucrărilor de antichitate și lucrări abstracte, moderne. Sunt lucrări care au fost expuse şi premiate la peste 100 de expoziții internaționale, de 21 de ani încoace, iar cerințele juriilor și valoarea celorlalți expozanți m-au făcut să particip cu lucrări noi și să inventez toate aceste tehnici de care nu se mai auzise până atunci, mai adaugă Lucia Condrea.
Din vara anului 2007, artista Lucia Condrea a inaugurat şi muzeul care-i poartă numele şi care cuprinde peste 5.000 de exponate, aşezate artistic pe suprafaţa celor două nivele ale clădirii. Originalul muzeu este structurat în trei secţiuni: lucrările unicat marca Lucia Condrea, ouă încondeiate foarte vechi, colecţionate din localităţi locuite de etnia huţulă, şi colecţia internaţională.
Despre muzeul din Moldoviţa găseşti pe pagina de Facebook a acestuia sau pe: primariamoldovita.ro/muzeu_condrea
Autor: Adrian Cîlțan
Foto: arhiva personală a Luciei Condrea