Există alternative pentru alimentele cu zahăr adăugat. Uite ce beneficii au

Poate ai auzit la o prietenă, în pauzele publicitare de la televizor sau poate ai citit în revista ta preferată: zahărul în exces e unul dintre cei mai mari dușmani ai noștri. Din fericire, trăim vremuri în care avem alternative care să ne ajute să ne păstrăm sănătatea. Descoperă-le mai jos.

În ultimii ani, societatea noastră de consum s-a remarcat printr-o conștientizare a daunelor provocate de consumul excesiv de zahăr. S-a dovedit că principalul vinovat îl constituie alimentele și băuturile cu zahăr adăugat. Prin urmare, s-au dezvoltat strategii naționale și internaționale de reducere a consumului de alimente cu zahăr adăugat și înlocuirea lor cu cele pe bază de îndulcitori hipocalorici, fie ei naturali sau artificiali.

Ar trebui să știi, întâi de toate, că aproape toate alimentele pe care le găsești în magazine folosesc zahăr adăugat. Producătorii îl aleg pentru că zahărul intensifică gustul alimentelor și băuturilor și ne mărește pofta. Așa s-a ajuns să fie folosit în compoziția mezelurilor, conservelor, sosurilor, murăturilor, muștarului, ketchup-ului și băuturilor carbogazoase, ca să dăm doar câteva exemple.

Alternativa la folosirea zahărului adăugat o reprezintă îndulcitorii hipocalorici. Aspartamul, sucraloza și ștevia, ultima fiind produs natural, sunt cele mai utilizate. În primul rând, au beneficiul de a scădea aportul caloric. În al doilea, au o capacitatea foarte mare de îndulcire, deci e nevoie de cantități mult mai mici față de zahăr. De exemplu, aspartamul îndulcește de 200 de ori mai mult ca zahărul, sucraloza de 600 de ori, acesulfamul de potasiu de 200 ori, alitamul de 2.000 de ori, iar ștevia de 40-300 de ori.

În jurul unor îndulcitori, planează unele suspiciuni de potențiale riscuri. Zaharina, de exemplu, a iscat câteva controverse cum că ar prezenta un risc de cancer, dar deocamdată nu există date care să confirme acest lucru. Ce se știe cu siguranță este că nu se recomandă în timpul sarcinii. Pe de altă parte, despre aspartam se știe că este contraindicat la pacienții cu fenil-cetonurie. Și, în cele din urmă, unele studii au arătat că adminstrarea sucralozei poate amplifica creșterea glicemică în cursul testului de toleranță orală la glucoză.

În ciuda acestor potențiale riscuri, studiile efectuate până acum în întreaga lume spun că îndulcitorii hipocalorici prezintă, totuși, siguranță. Mai mult, beneficiile pe care le au, mai ales prin comparație cu zahărul adăugat, întrec cu mult riscurile posibile.

Prin urmare, tot mai mulți producători au început să înlocuiască zahărul cu îndulcitori, cum ar fi cazul băuturilor carbogazoase. Cu timpul, vor urma tot mai mulți, din cât mai multe domenii.

Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate