EXCLUSIV AVANTAJE: Istoria salatelor EISBERG, de la un drum îndrăzneț la un vis împlinit

Istoria salatelor Eisberg

 

Este complicat să descrii drumul unui succes. De la idee la rețeta reușitei în lumea dură a competiției de piață se întinde un drum îndrăzneț, complicat de zeci de fațete ascunse, însă parcurs cu o mare de pasiune, de sacrificii și de putere de luptă. Istoria în răspunsuri a unei idei suficient de puternică pentru a mișca oameni și lucruri, a transforma piața fresh convenience a unei țări întregi și a reuși să crească o companie de la an la an până la poziția de top-lider, respectându-și promisiunile legate de inspirație, sănătate și echilibru. Poveștile de viață de la Eisberg, compania care se ocupă cu procesarea, ambalarea și distribuția de salate proaspete și ale unor femei care au avut îndrăzneala de a schimba toate acestea în fapt, dar și de a oferi o șansă unei vieți mai bune și a unei reușite profesionale de invidiat și altor zeci de femei.

Detaliile le-am aflat undeva la margine de București, într-un decor ca de NASA, cu uși pneumatice, filtre de calitate și igienă cărora li se supun zilnic toți angajații și trasee de neschimbat, cu zone sterile ca sălile de operații și procese tehnologice stricte prin care ingredientele naturale și sănătoase ce vin aici se preschimbă în mix-uri de salate perfect curățate, spălate și ambalate ermetic, ce ajung în toate colțurile României. Prima dintre doamnele de la Eisberg, – fermecătoare, tonică și debordând de o energie pe care n-ai cum să n-o invidiezi – Nicoleta Scarlat, food influencer și director de vânzări, este una dintre puținele persoane pe care le-am cunoscut care nu se ferește de întrebări și pare să caute mereu să învețe din ceea ce vede, aude și trăiește. Cariera Nicoletei, pornită de jos, de la cel mai mic nivel, cel de gestionar – chiar aici la companie -, construită cu migală și ajunsă cu perseverență și răbdare în vârf, vorbește de la sine despre secretele succesului ei: a învățat cum să transforme obstacolele ivite în oportunități și știe perfect ce oferă produsele Eisberg consumatorilor: timp liber, inspirație în bucătărie, echilibru, energie și sănătate. A fost, pe rând, lăudată, bârfită, măgulită, invidiată. În ciuda multora, a reușit să arate ce poate şi să rămână ea însăşi: o doamnă „de o sută de carate' care a reușit să promoveze în premieră în România o categorie în care compania unde lucrează să ocupe primul loc. Profesia ei este într-un fel paradoxală, căci foarte puțini îi înțeleg complexitatea, dar fară ea nu se poate. Traiul său zilnic este dedicat unei lumi dificile, cu resorturi complicate, croită pe măsura spațiului național și în care să fii femeie de succes chiar valorează ceva. Le-am cunoscut apoi pe colegele Nicoletei, cele care își dau mâna la reușita visului Eisberg: Gabriela Boldeanu – directorul de calitate și Mariana Mayer – directorul de producție al salatelor Eisberg, „doamnele cu mână de fier' pe umerii cărora stă siguranța alimentară a acestui proces complicat prin care amestecurile de salate, de tot felul de texturi și gusturi, rămân proaspete, perfect sănătoase, naturale și apetisante, fără nici un fel de conservant. Succesul, căci despre el am dialogat cu ele, a însemnat pentru aceste doamne pași mulți, imaginație și deschidere către nou, idei, căutări și poate nopți nedormite, a însemnat coordonarea perfectă între departamentele responsabile de calitate, logistică, vânzări și distribuție, dar și muncă multă pentru diversificarea produselor, pentru reușita trecerii de la salatele gata de amestecat la cele gata de mâncat, apoi la rafinarea gusturilor clienților către savoarea umami. Dar le-a adus satisfacția de a deveni compania care scrie istorie în fresh convenience-ul românesc devenind partenerul celor mai mari retaileri și companii food de la Mc Donalds, City Grill sau FruFru la OMW, Carrefour, Kaufland, Metro, Cora, Auchan, Mega Image și încă altele o mulțime.

De când sunteți în companie și cum ați ajuns aici, ce v-a atras către ea? Sau poate există o poveste legată de decizia de a alege o carieră de succes la Eisberg? 

Gabriela Boldeanu: Eu am ajuns în  2006. Îmi părea un domeniu nou, deosebit, destul de diferit față de ceea ce făcusem.

La interviul de angajare, din care o parte consistentă a constat într-o vizită în fabrică, mi s-a spus despre sistemul de calitate, s-a pus atât de mult accent pe trasabilitate, pe siguranța alimentului, încât mă simțeam luată peste picior. Veneam din industria cărnii și nu reușeam să înțeleg de ce salata ar fi fost mai cu moț față de carne.

Mariana Mayer: M-am angajat în 2003 la recomandarea soră-mi. Firma era serioasă, viitorul părea promițător, era altceva decât vânzări, iar salariul era foarte OK.

Nicoleta Scarlat: Am ajuns la Eisberg în 2002. 1 octombrie 2002. M-a recomandat soțul unei colege de-a mamei, care a spus că e nevoie de gestionar. Și ca gestionar am început.

Care a fost parcursul în cadrul companiei, pe ce poziții ați lucrat și care au fost cele mai mari provocări?

Gabriela Boldeanu: Mereu QA, am crescut cu compania. Când am venit era o echipă de opt oameni și s-a ajuns la 73 pe partea de producție, iar echipa de QA a crescut de la o persoană la un mic departament de chiar patru persoane. Provocare a fost prima oară când m-am lovit de un auditor străin, venit din afara țării, într-o perioadă în care România nici măcar nu era în UE. Altă provocare a fost faptul că firma a fost pionier în sisteme de siguranță alimentară și calitatea produsului, aveam standardele europene implementate cu doi ani înainte de aderarea la UE și da, asta a fost o provocare pentru mine la acel moment. Eram eu singură și manualul de standard.

Mariana Mayer: am început ca muncitor pe linia de producție, am mers către șef de echipă și am ajuns la manager de producție. Am pornit ca șef de echipă cu 12 oameni pe un schimb și am ajuns la 73 de oameni în două schimburi pe mai multe linii de producție. Nu e ușor să ai grijă de ei.

Nicoleta Scarlat: Gestionar, muncitor pe linie, șef de echipă, facturare, serviciu de clienți, vânzări și într-un final marketing. Am luat fiecare poziție ca pe o provocare, mi-a plăcut fiecare lucru nou și cred că m-a ajutat să mă reinventez la fiecare schimbare.

Ce vârstă aveți în companie, ce pregătire aveți și ce funcție ocupați la ora actuală?

Gabriela Boldeanu: lucrez de 14 ani, sunt inginer în industria alimentară, conduc departamentul de calitate si siguranță a alimentului.

Mariana Mayer: lucrez de 17 ani, studiile au fost pe management comercial, dar am ajuns manager de producție.

Nicoleta Scarlat: lucrez de 18 ani, sunt majoră, ca să zic așa Pregătirea era pe comercial și comercial am ajuns.

Ce proiecte de viitor aveți pe plan profesional?

Gabriela Boldeanu: Să îmi aduc plus valoare la locul de muncă în mod constant. Fac parte dintr-o companie cu peste 8000 de angajați, companie întinsă pe cinci piețe diferite, fiecare piață cu specificul și cu provocările ei. Dacă nici aici nu am ce învăța…

Mariana Mayer: Îmi doresc să cresc cu compania. E tare greu să ții pasul cu o companie care crește cu un procent de două cifre de la an la an, cu o industrie care depinde de mama natură atât de mult și cu atât de multe provocări. În 2021 fac majoratul, nici gând să plec de acasă, starea de „copil' vine cu multe avantaje.

Nicoleta Scarlat: Eisberg România face parte din grupul Bell, parte a grupului Coop. E o companie mamut, trebuie să înveți să ții pasul cu o companie așa mare, cu clienți care cer mereu mai mult și mai bine de la tine. În grupul ăsta ai parte de experiență ca de la zece slujbe diferite.

Care au fost realizările cu care vă mândriți, momentele de maximă bucurie trăite aici?

 Gabriela Boldeanu: La acest moment avem șapte standarde de food safety. Toate luate cu notă mare, foarte mare, ȘI toate notele menținute de-a lungul anilor. E ca și cum ți-ai da masteratul de șapte ori pe an, plus încă două masterate surpriză. Altă realizare de care sunt mândră este echipa. Mi-a plăcut de la momentul angajării, au fost schimbări, dar fiecare schimbare a venit cu mai bine. Asta face ca venitul la muncă să fie o bucurie zilnică.

Mariana Mayer: Multe bucurii, fiecare audit trecut cu bine, fiecare comandă terminată cu bine peste provocările specifice industriei, salariul, dar cel mai bun lucru sunt oamenii. Am crescut și m-au crescut oamenii cu care lucrez. Unii nu păreau a avea nici o șansă, nici un viitor și acum sunt oamenii de bază ai echipei, sta îți dă ceva lecții de viață. Eisberg este singurul loc pe care îl cunosc în care merele stricate nu afectează merele bune. Merele Eisberg fac mai bune toate merele cu care intră în contact.

Nicoleta Scarlat: Am învățat să învăț. Asta te ține tânăr și fericit.

Cum ați depășit momentele dificile? Fiindcă sunt convins că au fost și astfel de momente…

Gabriela Boldeanu: A fost un moment în care am avut impresia că munca nu îmi e apreciată, că sunt în afara echipei și atunci am vrut să plec, dar cumva colegii și șeful m-au simțit și până să iau decizia finală eram înapoi în echipă și fără sentimentul că nu aș face parte din ea.

Mariana Mayer: Cu răbdare. Volume mari, oameni puțini, frustrări că nu poți controla o materie primă, dar avem echipă bună și am trecut peste toate momentele dure.

Nicoleta Scarlat: Salariul. Da, știu, salariul la cei mai mulți dintre români este format din bani. Nu și la mine. Eu am salariu format din 50% bani, 30% echipă și 20% șef. Degeaba ai salariu cât China dacă nu ai timp de viață privată sau dacă relația cu șeful/colegii scârțâie.

Cum reușiți să vă împărțiți între muncă, familie, gospodărie și celelalte pasiuni și preocupări?

Gabriela Boldeanu: Îmi place să merg cu bicicleta prin pădure, să am timp de calitate cu fiica mea, să ies cu soțul la o cină romantică, să fac zacuscă împreună cu mama, să joc table cu tata, dar îmi face plăcere și să ies la o cină cu colegii, să mergem într-o mică excursie împreună, aștept cu nerăbdare team building de firmă.

Mariana Mayer: Cred că este o îmbinare a activităților; atunci când îți faci treaba cu plăcere aproape că nu îți dai seama că ai 1-2 ore peste program. Plus că eu lucrez cu 25% din familie, adică cu sora mea. Poate că astăzi am de petrecut mai mult timp la birou, dar asta nu e o corvoadă, e ceva de rezolvat astăzi, acum.

Nicoleta Scarlat: Eu am mai spus în diferite momente: am program inclusiv pentru familie. Sunt workoholică, dar îmi pun deoparte ore pentru lucrurile care îmi plac mie. Nu am nici cea mai mică intenție să renunț la citit, la mers la sală sau la cafele cu prietenii, dar asta nu înseamnă că tai din activitațile pe care trebuie să le fac la muncă, trebuie doar să te organizezi. Eu sunt un miracol al organizării.

Foto: Dumitru  Anghelescu și Cristian Sutu

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Interviurile Avantaje