EXCLUSIV AVANTAJE Prof. Univ. Dr. Dumitru Constantin Dulcan: “Ura este cancerul ființei”

Profesorul Dumitru Constantin Dulcan este un profesionist special. Dăruit pe viață datoriei de a face bine, căutător de răspunsuri esențiale despre fericire și despre gândurile care ne influențează sănătatea. A bulversat lumea medicală cu scrierile sale și prin tot ceea ce face înscrie valorile vieții în Cartea Universului. Dincolo de toate știe că de știința sa de a diagnostica și de a decide depinde viața pacienților săi. Și respectă asta cu orice preț.

Sunteți un om profund și spiritual. Inspirați nenumărate persoane și sunteți mentorul multora. Care a fost experiența care v-a schimbat propria percepție asupra vieții?
Au fost multe experiențe care mi-au schimbat percepția asupra vieții. Am sesizat de la o vârstă foarte mică, încă de la 3-4 ani, că dacă îmi doresc ceva intens și repetat dorința îmi este satisfăcută. Mai târziu, mi-au venit cărțile pe care mi le doream. De asemenea, am mai observat, când încă nu aveam nicio idee despre vreo ordine din univers, că orice rău pe care îl săvârșești este urmat de o pedeapsă. Această idee mi-a rămas toată viața întipărită în minte. După cum știm, viața este cel mai bun învățator. Mai târziu, mi-au venit experiențe a căror cauză se situa dincolo de lumea noastră fizică. În ciuda experienței cotidiene redusă la realitatea perceptibilă, am observat că nu suntem singuri în acest univers, iar cei ce neagă existența unei alte inteligențe, din afara noastră, ori sunt obligați să o facă, ori nu pot raționa mai mult.

Creierul și Mintea Universului' este cea mai recentă carte pe care ați lansat-o.  Care este mesajul pe care doriți să-l transmiteți prin acest volum?
De la existența galaxiilor și până la firul de iarbă și grăuntele de nisip, este o singură lege care le străbate. Înaintea tuturor lucrurilor există o ordine, o inteligență care pare să fie expresia unei mari minți, o minte a universului. Nu sunt singurul care face această afirmație, sunt mari nume precum Wolfgang Pauli și mulți alți fizicieni laureați ai Premiului Nobel care au exprimat aceeași idee. Universul pare să fie mai degrabă o minte, o ordine a lucrurilor. Îți lasă sentimentul că este o mare conștiință, o mare gândire. Vă imaginați câte galaxii se mișcă interdependente unele de altele, ca acele de ceasornic, și nu se ciocnesc unele de altele? Este un mecanism perfect, de o complexitate fantastică! Ultimele progrese din domeniul științelor susțin necesitatea edificării unei noi gândiri, cu noi conștiințe, ca unică soluție de ieșire a omenirii din impasul în care se află. Evitarea riscului de autodistrugere. Trebuie să fim conștienți că ne aflăm toți pe o navă care se menține cu greu pe apa învolburată a unui ocean în furtună.

Sunteți de părere că facem parte dintr-un plan divin și că fiecare are o misiune de îndeplinit? Dacă da, care ar fi scopul nostru principal pentru care ne-am născut?
Dacă universul înseamnă acest ansamblu uriaș de stele, planete și galaxii aflate într-o continuă mișcare și interdependență, cum ar fi posibil ca noi să facem excepție? Este evident că suntem înscriși într-o ordine a universului, chiar dacă unii dintre noi nu o văd sau mai degrabă nu vor să o vadă. Cum zicea Mircea Eliade, în ultimă instanță toți oamenii se vor confrunta cu propriul adevăr. Dar nu cred că trebuie să murim ca să aflăm adevărul despre noi. Nu ar fi mai bine să facem efortul de a ne cunoaște mai bine încă de aici, din viață? Până și ateii, în momentul morții văd lumina aceea divină. Venim aici ca să experimentăm condiția noastră fizică, să învățăm lecția acceptării semenilor și nu să-i agresăm, calomniem, denigrăm și să jucăm sârba' pe mormântul lor.

Este moartea o etapă a purificării? Credeți în viața de după moarte?
Avem dovezi certe despre existența unei dimensiuni spirituale din care venim și ne întoarcem, dar nu într-un corp fizic, ci în forma unei matrici de energie. Am descris cu argumente științifice de ultimă oră în cartea Mintea de dincolo' această dimensiune.  De asemenea, mă întrebați dacă moartea este o etapă a purificării. Îmi place termenul pe care l-ați folosit, îl găsesc a fi inspirat, pentru că, da, moartea este o etapă a iluminării, a confruntării cu propriul nostru adevăr. Din lipsă de timp, le recomand celor interesați de acest subiect să lectureze cartea citată.

Este iubirea cea mai puternică forță din univers?
Da, iubirea este cea mai puternică forță din univers! Sentimentul de iubire este un câmp de forță, de energie care conectează, unifică, vindecă și alină dureri. Dacă am fi respectat acest sentiment încă din vremea în care a fost propăvăduit, am avea acum două mii de de ani avans în evoluția noastră spirituală.

Cât de mult ne pot influența gândurile? Le putem transforma într-o forță și o energie a realității? Spre exemplu, putem deveni mai longevivi și mai sănătoși dacă ne schimbăm modul de a gândi și de acționa?
Gândurile exprimate prin idei, emoții, sentimente și acțiuni nu sunt emanații abstracte ale creierului nostru, ci emisii de câmpuri de energie și informație care au efecte favorabile sau nocive asupra sănătății noastre. De asemenea, gândurile au efecte asupra semenilor noștri, dar și asupra mediului ambiental și cosmic. Este foarte simplu de înțeles. În virtutea fizicii moderne totul este energie, nu substanță. În consecință, energia noastră, bună sau rea, are un impact fizic asupra energiei mediului ambiental și cosmic. Chiar nu vedem marile oscilații ale climei, determinate indubitabil și de nocivitatea gândurilor noastre, cum planează deasupra Terrei ca niște nori negri, chiar dacă mai sunt și alți factori extraumani implicați? Perturbările masive sunt în mare parte provocate de gândurile noastre, emitem energii. În consecință suntem ceea ce gândim, ceea ce facem, ceea ce mâncăm, ce aer respirăm și cât de mult ne mișcăm. De asemenea, mișcarea este foarte importantă! Poți să te alimentezi sănătos, dar dacă nu faci suficientă mișcare nu rezolvi nimic. Pentru că prin mișcare metabolismul se activează și întreține viața tuturor celulelor din corpul nostru.

Ce sunt de fapt bolile și cum apar ele? Suntem vinovați de producerea lor în organism?
Bolile nu sunt decât dezechilibre ale stării noastre fizice și psihice, care ne fac vulnerabili la diverși factori patogeni. Boala apare prin minte și se poate vindeca tot prin minte, spunea fizicianul japonez K. Murakami. Factorul genetic intervine în proporție de doar 5-10 %. Restul bolilor apar în funcție de cum gândim, acționăm sau cum ne alimentăm.

Care sunt cele mai nocive sentimente care ne distrug pe interior?
Ura, frica, depresia, invidia, bârfa, orgoliul și lăcomia ne rod ficații' cum se spune în popor. Am sentimentul că niciodată nu s-a manifestat atâta ură câtă se împrăștie peste noi. Toate acestea provoacă numai rău și nu aduc prosperitate și pace în suflet și minte, așa cum ne dorim și avem nevoie pentru sănătatea noastră. Ura este cancerul ființei. Excesul de cortizon și de adrenalină generat de resentimentele noastre duce la distrugerea masivă de celule nervoase, hipertensiune arterială și alte consecințe soldate în final cu accidente cardiovasculare și cerebrale, cu boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer și altele. Trebuie să ne acceptăm semenii, nu să-i denigrăm și să-i urâm. Trebuie să conștientizăm că toți suntem fiii aceleiași Surse. Dacă toți avem un tată primordial, atunci cu toții suntem frați. A calomnia este un rău pe care ți-l faci ție, dar și mie. Răul pe care îl dorești cuiva se întoarce la tine. Să mai adăugăm la toate acestea poluarea chimică și electromagnetică.

Cum ne putem menține sănătoși în trup, minte și suflet? De ce anume trebuie să ținem cont?
Studiile în neurofiziologie ne sugerează existența unui cod etic al creierului, pe care l-am descris în 2008. La nivelul creierului are loc o selecție a gândurilor noastre care sunt procesate în arii diferite din creier, în funcție de semnificația lor etică și de consecințele asupra stării noastre de sănătate. Am dedus de aici că nevoia de a respecta un cod etic în gânduri și comportament este înscris în structura și genele noastre și nu este doar o convenție necesară pentru a menține o armonie socială, așa cum s-a crezut până în jurul anilor 2000. Atâta vreme cât gândurile au o semnificație pozitivă și dorim să fim sănătoși și fericiți, atunci ele sunt însoțite de o chimie favorabilă sănătății. În schimb, dacă avem numai gânduri negative, chimia lor este nocivă pentru sănătatea noastră. De aici rezultă necesitatea stringentă a unei noi paradigme, a unei noi gândiri, a unei noi spiritualități, așa cum am denumit-o personal. Înțeleg prin noua spiritualitate cultivarea acelor valori etice care ne permit conservarea propriei sănătăți și menținerea unei armonii într-o lume a diferențelor sociale etice, psihologice și mai ales religioase. Ultimele cercetări făcute demonstrează că este nevoie de o revizuire a tuturor conceptelor noastre. Adevărul se află la originea lucrurilor și nu la impunerea lor cu forța.

Cât de periculos este stresul și cum ne putem proteja de energiile negative? Există vreo metodă în acest sens?
Da! Să-ți imaginezi că te înconjori de o lumină albă strălucitoare, care te protejează precum un scut. Să ne bucurăm de fiecare zi pe care o trăim și să-i mulțumim Creatorului pentru această posibilitate. Legat de stres, acesta este o reacție a organismului în urma unei tensiuni. Dacă stresul este de scurtă durată, atunci acesta este pozitiv. Dar dacă stresul apare zi de zi și ne frământă, devine stres cronic și toate reacțiile negative se vor transforma în boală.

Din punctul dumneavoastră de vedere, care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem în viață și care merită, într-adevăr, toată atenția noastră?
Cel mai important lucru în viață este să ne controlăm în permanență gândirea și modul în care acționăm. Să fim onești, să ne acceptăm, să fim conștienți că ceea ce facem altora, prin legile fundamentale de funcționare ale universului, ne facem nouă – bine sau rău. Orgoliul și răutatea ne închid canalele de comunicare cu semenii și universul. Nimic nu rămâne fără consecințe. Acestea se pot manifesta acum, mâine sau se transmit generațiilor următoare. Spre exemplu, sunt acțiuni care au efect în memoria ancestrală și peste 2000 de ani. Aici pot face și o mică paranteză. O persoană care suferea de cancer de colon a recurs la o ședință de regresie pentru a afla cauza apariției acestei boli. Se pare că, în timpul Imperiului roman, acesta era ostaș și, la un moment dat, s-a războit cu un inamic. Luptându-se s-a rănit în zona colonului și așa a rămas în memoria ancestrală acest stres al țesutului. Avantajul regresiei a fost că, prin intervenția chirurgicală asupra tumorii, cancerul nu a mai recidivat. Explicația constă în faptul că regresia aduce la nivelul conștiinței informația ancenstrală din celulele afectate.

Așadar, recomandați regresia pentru astfel de situații?
Da, de ce nu? Regresia este o cale de vindecare! Revenind la subiectul anterior, știm bine cu toții că datorită fizicii moderne suntem ca niște condesări de lumină, așa după cum s-a și demonstrat experimental. Când denigrăm, agresăm, suntem invidioși, orgolioși, pierdem foarte multă lumină. Atunci când ne certăm pierdem energia vitală, ne scade capacitatea de apărare a sistemului imunitar și devenim vulnerabili la diverse boli. De asemenea, un conflict care se poate solda cu o supărare poate provoca un accident vascular. Un studiu efectuat la Universitatea Harvard a constatat că mulți dintre cei care au suferit un infarct miocardic, cu două ore înainte au avut o mare supărare.

În una dintre postările dumneavoastră precizați: „Avem nevoie de o nouă conştiinţă, o nouă gândire, o nouă paradigmă, o nouă spiritualitate. În fiecare clipă, cu fiecare gând pe care îl avem, cu fiecare acţiune, pledăm pentru viaţă sau pentru moarte. Alegerea ne aparţine'.  Se s-ar întâmpla cu noi dacă nu ne schimbăm?
Unul dintre principiile fizicii cuantice, demonstrat experimental, este acela al interconexiunii tuturor lucrurilor din univers. Cel mai neînsemnat gând ajunge până în ultimul colț de univers, spunea fizicianul german Werner Heisenberg. Deducem că soarta fiecăruia dintre noi este dependentă de toți ceilalți. Nimeni nu poate trăi singur, fie și numai pentru că suntem dependenți de toți cei care ne produc bunurile propriei existențe. Să fim onești – pâinea, hainele, casele nu ni le facem singuri. Cel pe care îl agresăm astăzi pe stradă poate fi, probabil, cel care ne-a copt pâinea consumată la micul dejun. Face parte din educația noastră cetățenească să înțelegem rolul și responsabilitatea pe care o avem în contextul social față de semenii noștri. Interconexiunea existentă în univers ne spune că orice acțiune – bună sau rea – exercitată asupra cuiva se răsfrânge asupra tuturor. Suntem obligați să ne salvăm împreună sau să pierim împreună. Prin puterea minții noastre avem toate premisele să ne salvăm. Sper ca ceasul înțelepciunii să vină înainte să fie prea târziu!

A consemnat, Ruxandra Hăbeanu

Foto: Facebook

Citește:

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Interviurile Avantaje