Ești o persoană hipersensibilă? Iată ce trebuie să faci ca să nu fii rănită
:quality(75)/https://www.avantaje.ro/wp-content/uploads/2019/11/persoană-hipersensibilă.png)
Oamenii te rănesc constant, tu suferi, nu uiți, și-ți trece greu. Pui la suflet orice vorbă, asta după ce o despici în patru, arzi pe interior, te consumi și te simți mai mereu copleșită de evenimentele vieții. Dacă nu-ți construiești scuturi invizibile de protecție, nu-ți va fi ușor…
Știm cu toții cum e să fii depășit de situație și să simți că pierzi controlul. Viața, la un moment dat, ne pune în asemenea ipostaze încât orice adiere de vânt are asupra noastră forța unui uragan. Și atunci o conversație cu șeful într-o vineri îți strică weekend-ul, un comentariu ambiguu la o postare de-a ta pe facebook te irită până la depresie, îți vine să urli la toți cei care nu răspund imediat nevoilor tale și din tălpi până la creștet simți prin toți porii senzația de… ‘dont belong.
Doar că e mai mult decât o simplă senzație de neadaptare. Este imaginea unei personalități ultrasensibile. Termenul acesta de ULTRASENSIBIL a fost folosit pentru a descrie mai multe tipuri de comportamente care însumează reacții diferite dar cu același substrat.
De exemplu, oamenii care reacționează exagerat la mici dificultăți sau cei care se supără imediat din lucruri aparent banale și ușor de ignorat. Doar că ei nu le ignoră…
Așa că putem defini o persoană hipersensibilă drept un individ „care are sistemul nervos încordat, este conștient de subtilitățile din jur și se simte copleșit într-un mediu prietenos' conform psihologului Elaine Aron, care studiază acest tip de personalitate din 1991.
Acest tip de personalitate este destul de obișnuit. De fapt, este identificat în aproape 20% din populația lumii, afirma Aron, și de aceea nu e clasificat ca o tulburare de personalitate. Și dacă nu era destul de ciudat, circa 30% dintre persoanele care sunt extrem de sensibile sunt și extrovertite și expansive, tocmai ca să-și ascundă calcaiul lui Ahile.
Deci e complicat să ne dăm seama cine trăiește cu adevărat drama personalității ultrasensibile, mai adaugă Aron.
Cum îți dai seama dacă ești o persoană hipersensibilă?
Specialiștii spun că cea mai comună senzație este faptul că te simți constant copleșită, presată și epuizată. Dar tot ei afirmă că nu e un lucru așa rău să fii sensibil. Ba mai mult, se pare că suntem născuți cu personalitatea asta. Totuși, dacă bifezi pozitiv situațiile de mai jos, ești printre cei care au nevoie de un sprijin specializat.
• Mă dezechilibrează problemele oamenilor
• Sunt mereu conștientă de subtilitățile conversațiilor sau gesturilor care au loc în jurul meu
• Tind să fiu foarte sensibilă la durere
• Când am o zi aglomerată și foarte stresantă primul gând este să mă retrag în pat sau într-o cameră întunecată sau în orice loc în care pot avea intimitate și ușurare
• Sunt deosebit de sensibilă la efectele cofeinei
• Mă copleșesc lucruri precum lumini strălucitoare, mirosuri puternice, texturi speciale sau sirene în apropiere
• Am o viață interioară bogată și complexă
• Mă simt inconfortabil la zgomotele puternice
• Sunt profund emoționată de un tablou sau de o muzică anume
• Orice modificare din viața mea mă agităâ
• Mi-am făcut o prioritate în a-mi aranja viața pentru a evita situațiile supărătoare sau copleșitoare
Cum te adaptezi cu propriile emoții dacă ești extrem de sensibilă
Dacă ai descoperit că ai acest tip de personalitate și dacă pentru tine soluția este evadarea temporară văzută ca o decuplare de la sursa de stres și angoase, atunci cheia e să îți faci mai mult timp liber și să nu te suprasoliciți. Toată lumea vorbește astăzi despre activitățile din timpul lor liber, dar pentru tine e vital să-ți faci timp doar pentru starea ta de bine, timp care să nu includă și alte persoane. Nu este egoism, este autoprotecție, spune terapeutul.
Fă-ți timp pentru odihnă
Când te suprasoliciți, clachezi. Pentru că resursele tale interioare nu sunt construite să facă față unei presiuni continue. Prima ta prioritate ar trebui să fie grija de sine. Asta ar putea însemna ca atunci când ai timp liber să meditezi, să stai tu cu tine, să dormi, să privești în liniște detalii din natură, în detrimentul unei petreceri sau a unei activități în care este implicată și gașca de prieteni.
Pentru tine este important să-ți găsești liniștea și punctul de relaxare, și mai puțin să fii sufletul petre-cerii sau o persoană populară și plină de succes efemer.
Încearcă să meditezi
Meditația e o cale excelentă de a te menține relaxat. Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te concentrezi asupra respirației. Inspiră o secundă, ține o secundă, expiră o secundă. Repetă. Inspiră două secunde, ține două secunde, expiră două secunde. Repetă până ai ajuns la zece. Scopul e ca, în timp, să ajungi să respiri din ce în ce mai adânc.
Ia în calcul și o vizită la terapeut
E important să nu uiți că a fi sensibil nu înseamnă neapărat ceva rău. Sensibilita-tea este o caracteristică a speciei umane nicidecum apanajul celor slabi.
Cu ajutorul sensibilității, noi oamenii am evoluat ca ființe cu conștiință, logică și rațiune. Dar, pentru că persoanele sen-sibile au o problemă când vine vorba de gestionarea problemelor vieţii şi nu-și găsesc echilibrul interior, e nevoie de multă răbdare şi înţelegere din partea celor din jur. Stai de vorbă despre sufletul tău cu un specialist și înconjoară-te de oameni asemeni ție, neagresivi, neconflictuali, necertăreți.
Citeste si00
De ce unii bărbați nu pot fi 100% fideli? Iată opinia psihologului
Ce distruge o relație? O să fiți surprinși…
Trucuri erotice pentru a aprinde pasiunea în dormitor
Autor: Florentina Mușat
Foto: shutterstock