Enteroviroza la copii. Cum se manifestă afecțiunea

O mamă a trimis o scrisoare deschisă Centrului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, prin care semnalează mai multe cazuri de enteroviroză care ar fi fost depistate în ultima săptămână în București. Femeia dă exemplul școlii în care învață copiii ei și unde 5-6 copii au prezentat simptome de enteroviroză, unul fiind dus chiar cu salvarea la spital.

Posibil focar de enteroviroză la copii în București


Maria Manea, inspector școlar la Inspectoratul Școlar al Municipiului București, a declarat pentru HotNews.ro: “Știm de Școala nr 27, am fost anunțați, dar nu avem atât de multe cazuri încât să fie declarată epidemie. Școala a contactat Direcția de Sănătate Publică și DSP-ul e în școală. Dar noi nu avem confirmarea analizelor făcute de copii, nici școala nu o are. Acum vedem câți copii lipsesc și vedem ce măsuri va lua DSP-ul“, a declarat inspectorul pentru sursa citată.

Adriana Pop, mama care a sesizat Centrul de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, amintește, în scrisoarea sa, că “protocolul indică faptul că, dacă sunt mai mult de 3 elevi într-o clasă ce prezintă simtomele unei boli contagioase, DSP trebuie sesizat și trebuie analizată posibilitatea unui focar epidemiologic“. Ea atrage atenția asupra faptului că, “cu excepția creșei Degețica din sectorul 4 (care a dispus măsuri serioase de igienizare / dezinfectare), celelalte instituții și-au continuat liniștite activitatea ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Răspunsul școlii 27 este că – au dezinfectat sălile de clasă cu un dezinfectant furnizat de asistentul medical – “, mai spune mămica în sesizare.

Ce este enteroviroza

Enterovirozele sunt cauzate de anumite virusuri și afectează cu precădere tractul intestinal al copilului. Un enterovirus este un virus care ajunge în corp prin gură și este absorbit prin intestin („entero' = intestin). Aceste virusuri pot rezista la temperatura camerei mai multe zile, iar perioada de incubație este de 3-10 zile.

În cele mai multe cazuri, enterovirusurile nu declanșează o boală sau provoacă doar o infecție ușoară. Uneori, unele dintre virusuri pot circula în anumite zone ale corpului și pot duce la infecții severe, care pun viața în pericol. Boala care se dezvoltă în urma infectării cu un virus depinde de localizarea infecției. De exemplu:

  • rinovirusurile din căile respiratorii duc la apariția răcelii;
  • virusul coxsackie poate provoca boala gura-mana-picior;
  • enterovirusurile care ajung la dura mater (membrana care învelește creierul și măduva spinării) pot provoca meningită;
  • enterovirusurile care provoacă encefalită cerebrala.

Enteroviroza este întâlnită cel mai des la copiii până în 10 ani, mai cu seamă la cei care se află în colectivități. Deși poate apărea în orice perioadă a anului, boala este mai frecventă vara și la începutul toamnei.

Cum se transmite enteroviroza la copii

Enteroviroza se transmite cel mai frecvent de la un pacient la altul. Virusul poate fi transmis:

  • pe calea aerului, prin salivă, secreții nazale, prin strănut, tuse;
  • pe cale orală, prin salivă;
  • prin contactul cu materii fecale infectate;
  • prin consumul de apă potabilă infectată;
  • prin contactul cu suprafețe infectate etc.

Cum se manifestă enteroviroza la copii

În cele mai multe cazuri, enteroviroza la copii nu prezintă simptome sau prezintă simptome nespecifice, care pot fi ușor confundate cu cele ale unei răceli: febră, nas înfundat, durere în gât, durere de urechi, dificultăți la înghițire.

Alte simptome de debut mai frecvent întâlnite sunt: greață, indigestie, reflux gastroesofagian, balonare, dureri abdominale, crampe, constipația care alternează cu diaree, cefalee, dureri musculare, erupții cutanate (uneori, aceste erupții apar și pe mucoase).

Cum se tratează enteroviroza

Enteroviroza nu se tratează cu antibiotice, care nu sunt eficiente în bolile virale! Tratamentul vizează doar ameliorarea simptomelor. Din fericire însă, în majoritatea cazurilor, infecția se ăntinde pe parcursul a nu mai mult de 7-10 zile.

Pentru ameliorarea simptomatologiei, micului pacient i se pot administra medicamente analgezice (reduc și durerea, și febra) și antivomitive. Cel mai important aspect este, însă, menținerea hidratării. Pentru a evita deshidratarea, medicii recomandă folosirea sărurilor de rehidratare.

Foarte importantă, în grăbirea vindecării, este odihna. De asemenea, dacă micuțul are răni la nivelul gurii, se recomandă să fie hrănit doar cu alimente de consistență moale.

Citeste si

Primul lucru pe care trebuie să-l faci în cazul unei viroze respiratorii

Cum să previi racelile și virozele repetate ale copiilor

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sfatul Medicului