Dacă în rândul persoanelor tinere mișcarea zilnică este o parte importantă din viețile lor, nu același lucru putem spune despre vârsta adultă. Deși există numeroase variante de sport accesibile, sunt mulți care refuză să includă mișcarea în rutina lor.
Beneficiile mișcării sunt incontestabile pentru sănătatea fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă. Dacă în copilărie este parte din programa școlară și din activitățile de zi cu zi, pe măsură ce înaintează în vârstă, mulți renunță la mișcare.
Programul aglomerat, lipsa sincronizării cu un partener, senzația neplăcută pe moment, din cauza efortului, se numără printre motivele frecvent întâlnite la cei care nu practică mișcare deloc.
Iar peste 40 de ani, numărul persoanelor care includ mișcarea în activitățile lor este și mai mic.
Dacă vorbim despre a începe un sport nu înseamnă că trebuie să-ți faci imediat un abonament la sală (care nu este mereu accesibil) sau că trebuie să începi să te pregătești pentru un semimaraton. Există numeroase alte metode prin care te poți apropia de mișcare.
Pentru toate aceste motive, sportul, mișcarea reprezintă cea mai bună soluție. Însă de unde să începi?
1. Plimbările într-un ritm rapid. Sunt un foarte bun antrenament de încălzire. Beneficiezi de aer și-ți pui organismul la treabă.
2. Urcușuri ușoare. Reprezintă exerciții cardio foarte bune. Nu te grăbi, urcă în ritmul propriu, însă suficient de alert pentru a simți cum întregul corp lucrează.
3. Alergări ușoare. Multe persoane refuză ideea alergărilor, însă adevărul e că sunt cea mai la îndemână modalitate de a face mișcare. Important este să ai încălțăminte adecvată pentru suprafețe dure.
4. Acasă, cu tutoriale online. Odată cu pandemia, zona de mișcare în intimitatea locuinței a explodat. Există foarte multe tutoriale gratuite sau programe complexe, contracost, care te ghidează către antrenamentele corecte.
Citește și: Ai auzit de beneficiile plantei Moringa?
Foto: Shutterstock