Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări pe oftalmologie! Astăzi vorbim despre presbiopie!

Această modificare a cristalinului are ca efect scăderea acomodaţiei, adică scăderea treptată a capacităţii lui de a se "contracta", de a-şi modifica curbura şi, astfel, puterea refractivă, ceea ce duce la scăderea capacităţii de a vedea bine lucruri situate aproape.

Sunt afectate astfel activităţi cotidiene dintre cele mai comune, precum: cititul, cusutul, tricotatul, manichiura, privitul ceasului de la mână sau a ecranului telefonului mobil, sau orice altă activitate ce necesită vederea de aproape a unor lucruri mici, de fineţe.

Debutul acestei scăderi a acomodaţiei este în jurul vârstei de 40-45 ani, însă se accentuează treptat până la 60-65 de ani.

Primul semn al presbiopiei este dificultatea de a citi un text cu litere relativ mici, lucru care se atenuează dacă îndepărtăm cartea – reflexul de a îndepărta cartea pentru a putea citi este tipic pentru scăderea acomodaţiei, respectiv pentru apariţia presbiopiei.

La un moment dat, îndepărtarea cărţii sau a telefonului mobil sau a ceasului de la mână nu mai este suficientă pentru reinstalarea stării de normalitare vizuală şi va trebui să apelăm la ochelari prescrişi pentru activităţi efectuate la distanţă mică, aşa-zişii "ochelari de aproape".

Valorile dioptrice ale acestor ochelari sunt aproape matematice, în functie de vârsta pacientului, începând de la valori mici, de +0,5 dioptrii, la 40 – 42 de ani, până la +3 – +3,5 dioptrii, la 60 – 65 de ani.

Frecvent, însă, pacienţii se adresează târziu oftalmologului, bazându-se mai mult pe "lungimea braţului" şi refuzând pur şi simplu ochelarii.

De aceea, când vin la consult oftalmologic, pot "sări" direct la o dioptrie mai mare, lucru care îi sperie, cu atât mai mult cu cât unii pacienţi, şi anume hipermetropii, au nevoie la această vârstă şi de ochelari la distanţă, ale căror dioptrii trebuie adăugate (prin adunare pur aritmetică) la dioptria presbiopiei conforme vârstei.

În mod corespunzător, miopii de peste 40-45 de ani, tot prin adunare pur aritmetică, vor avea nevoie de ochelari pentru aproape de valori mai mici decât dioptriile ochelarilor de distanţă, sau chiar nu mai au nevoie de ochelari la aproape – este ceea ce se spune despre miopi că pe la 45-50 de ani "le-a revenit vederea"; de fapt, vederea nu a revenit în nici un caz pentru distanţă (miopia a rămas aceeaşi), ci numai şi numai pentru aproape, şi doar parţial, prin scăderea dioptriilor de aproape.

Cel mai important de ştiut este faptul că presbiopia nu este o boală, ci un fenomen fiziologic de pierdere, datorată vârstei, a acomodaţiei, respectiv a capacităţii de a mai vedea clar şi fără efort lucrurile mici, situate la mai puţin de un metru de ochi.

Poate fi compensată foarte simplu prin purtarea de ochelari de aproape.

Pentru pacienţii care nu doresc să poarte ochelari, există posibilitatea lentilelor de contact "progresive", care conţin atât dioptria de distanţă (care poate fi şi zero), cât şi dioptria de aproape.

Mulţi pacienţi ne întreabă şi despre posibilitatea de a se opera, pentru a nu mai purta ochelari de aproape. Acest lucru este posibil, dar numai după un consult oftalomologic amănunţit efectuat de către un specialist cu experienţă în chirurgie refractivă şi numai după o bună informare a pacientului de către acest specialist.

În principiu, există două mari tipuri de operaţii prin care un presbit poate evita dependenţa de ochelari: una se realizează cu Laserul Excimer – metodă numită în limbajul de specialitate "Monovision" – şi o altă metodă, prin care se înlocuieşte cristalinul natural al ochiului cu un implant de lentilă numită "multifocală", care cuprinde atât dioptriile pentru distanţă, cât şi pe cele pentru aproape.

Încă o dată: numai specialistul cu experienţă în chirurgie refractivă poate să vă îndrume cel mai bine în acest sens!

În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog în cadrul Clinicii oftalmologice Oculus, Bucureşti

Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog

Clinica oftalmologică Oculus, Bucureşti.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate