Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Astăzi vorbim despre glaucom!

Care sunt simptomele în această afecţiune

Diagnosticarea glaucomului este uneori dificilă, dar are câteva indicii obiective:

1.Tensiunea oculara mărită

2.Afectarea nervului optic la examenul fundului de ochi: acesta prezintă o lărgire specifică (excavaţie)

3.Afectarea specifică a câmpului vizual

4.Modificări specifice pe HRT (tomografie de nerv optic), chiar în stadii incipiente

Alte elemente de diagnostic: simptomatologia, factorii de risc, ereditatea etc. Nu orice creştere a tensiunii intraoculare înseamnă însă glaucom.

Există creşteri ale presiunii intraoculare, fără alte modificări specifice glaucomului, care se încadreaza în Sindromul de hipertensiune intraoculară.

Această situaţie trebuie urmărită cu mare atenţie de către medicul oftalmolog.

Tipuri de tratament

Glaucomul necesită un tratament adaptat, combinând tratamentul medical (picături) cu tratamentul laser şi intervenţiile chirurgicale.

Numai medicul oftalmolog care urmăreşte evoluţia pacientului poate stabili tratamentul adecvat, schimbarea lui în altă fază a bolii sau tratamentul combinat.

1.Glaucomul cronic necesită controale periodice şi dispensarizare, iar tratamentul specific este cel cu picături. Când pacientul se prezintă direct în faze avansate ale bolii, se recomandă intervenţia chirurgicală.

Aceasta poate fi:

•Trabeculoplastie laser – are dezavantajul că poate avea efect limitat în timp

•Intervenţie chirurgicală propriu-zisă, constând în realizarea unei fistule prin care umoarea apoasă poate să circule mai uşor şi să fie eliminată din ochi, scăzând presiunea intraoculara

a.Trabeculectomie sub volet scleral

b.Implantare de Sunt Ex-Press – cel mai modern tratament chirurgical al glaucomului cronic

2.Glaucomul acut

Reprezintă o urgenţă de diagnostic şi tratament: el necesită, pe lângă tratament medicamentos (picături, pastile, perfuzii) şi tratament laser (iridotomii Laser Yag), sau direct operaţie.

opacienţii care au făcut atac de glaucom la un ochi au un risc mărit de a face şi la celălalt ochi; de aceea, după tratarea ochiului cu atac, se va face tratament profilactic la celălalt ochi – iridotomii Laser Yag

3.Glaucomul congenital

Este, de asemenea, o urgenţă de diagnostic şi tratament, necesitând intervenţie chirurgicală precoce într-un serviciu specializat de oftalmopediatrie

4.Glaucomul secundar – determinat de anumite boli oculare sau generale – se tratează în primul rând prin rezolvarea cauzei care a dus la creşterea tensiunii oculare, asociată cu tratament cu picături anti-glaucomatoase şi, eventual, intervenţie chirurgicală.

Menţionăm ca tratamentul cu picături poate avea reacţii adverse, de obicei lipsite de gravitate (usturime la instilare, înroşirea ochiului, creşterea genelor, până la scăderea vederii prin edem macular cistoid, sau reacţii alergice marcate). În aceste cazuri, doar oftalmologul curant poate schimba tratamentul.

NOTĂ: prin tratament, glaucomul NU dispare, el se află doar într-o stare “protejată” care nu afectează viaţa zilnică; pentru a-l ţine sub control, examenul oftalmologic trebuie să fie continuu şi regulat.

Glaucomul netratat duce mai întâi la scăderea periferică a vederii şi apoi la orbire ireversibilă; diagnosticarea şi tratamentul precoce reprezintă singura apărare contra bolii.

Chirurgia glaucomului

Operaţia de glaucom e indicată, în principiu, când tratamentul medicamentos nu mai e suficient, astfel încât tensiunea oculară rămâne crescută sau creşte şi mai mult, în ciuda unui tratament adecvat bine efectuat.

De asemenea, se recomandă intervenţia chirurgicală (trabeculoplastie laser, la început, eventual urmată de trabeculectomie) şi în situaţii în care tensiunea oculară nu e semnificativ crescută, dar există alterări în timp ale câmpului vizual sau/şi ale tomografiei de nerv optic.

Operaţia de glaucom se efectuează sub anestezie locală, în ambulator şi constă în efectuarea unui “orificiu” în zona trabeculului ocular, care să permită scurgerea suplimentară a umorului apos din camera anterioară a ochiului, scăzând astfel presiunea intraoculară.

Post-operator, se scoate pansamentul din prima zi, acesta nemaifiind necesar decât seara, la culcare, pentru că pacientul să nu se lovească din greşeală în timpul somnului.

Tratamentul postoperator constă în instilaţii de picături cu midriatice (ceea ce tulbură vederea pentru câteva zile), antibiotice şi cortizon. În principiu, nu mai e nevoie de picături hipotensoare în ochiul operat.
Trebuie evitate apăsările şi loviturile, chiar minime, în zona ochiului, precum şi eforturile fizice mari.

Pacientul va veni la control după cum îi recomandă medicul oftalmolog.

În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog în cadrul Clinicii oftalmologice Oculus !

Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog

Clinica oftalmologică Oculus, Bucureşti.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
VIVA!
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate