Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Astăzi despre retinopatia diabetică care poate duce la orbire!

Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Astăzi despre retinopatia diabetică care poate duce la orbire!

Simptomele diabetului, o anomalie metabolică a sintezei insulinei din organism, sunt: urinare frecventă, sete anormală, foame anormală, anemie, astenie, pierdere în greutate etc.

Diagnosticul se realizează de către medicul diabetolog-nutriţionist, pe baza unor investigaţii clinice şi de laborator specifice.

Retinopatia diabetică este o afecţiune a vaselor de sânge ce hrănesc retina: acestea devin slăbite, se rup şi "scapă" fluid şi sânge în retină (exudate şi hemoragii retiniene), reducând vederea.

Îîn plus, aceste vase de sânge nu mai reuşesc să aducă substanţele nutritive şi oxigenul necesare retinei (hipoxie), afectând-o şi mai mult.

Evoluţia este progresivă, în ani de zile, iar fără un tratament adecvat duce inevitabil la orbire.

Cauzele bolii nu sunt complet cunoscute; odată apărută însă, evoluţia acesteia nu poate fi oprită, ci doar încetinită; de aceea detectarea ei timpurie este esenţială, indiferent de valoarea glicemiei.

În stadii incipiente, retinopatia diabetică nu are simptome (scădere de vedere, dureri sau alte semne), de aceea toţi pacienţii diagnosticaţi cu diabet zaharat trebuie să efectueze un control oftalmologic periodic (1-2 ori pe an), pentru detectarea timpurie a oricăror modificări retiniene.

Acest lucru e important pentru a putea demara un tratament eficient, în timp util, când boala este încă în faza de început.

Care sunt metodele de diagnosticare:

1. Examenul clinic oftalmologic, cu măsurarea acuităţii vizuale, a tensiunii oculare şi a polului anterior ocular

2. Examenul fundului de ochi – este cel care stabileşte diagnosticul

3. Angiografia fluoresceinică este o metodă utilizată după ce retinopatia diabetică a fost deja diagnosticată, pentru a determina cât de severă este afectarea retinei; ea constă într-o serie succesivă de fotografii ale fundului de ochi, după injectarea intravenoasă a unei substanţe numite fluoresceină, care dau o imagine mai clară asupra leziunilor din retină.

4. Fotografii color stereoscopice de fund de ochi – pentru o mai bună evidenţiere a leziunilor, precum şi pentru urmărirea evoluţiei lor în timp

5. Tomografia retiniană – OCT – poate diagnostica unele complicaţii de la nivelul retinei: edem macular, tracţiuni ale retinei/maculei

6. Ecografia de pol posterior (examenul cu ultrasunete) – pentru detectarea proliferărilor vitreo-retiniene şi dezlipirii de retină.

Tratamentul retinopatiei diabetice

Tratamentul constă atât în urmărirea şi tratarea diabetului însuşi, de către medicul diabetolog, cât şi în urmărirea şi tratarea specifică a retinopatiei diabetice, de către medicul oftalmolog specialist în afecţiuni retiniene.

Odată debutată, retinopatia diabetică va continua să existe, chiar dacă pacientul are o glicemie normală datorată tratamentului general cu anti-diabetice.

Tratamentul depinde de localizarea şi gravitatea bolii.

Când zona afectată este retina periferică şi leziunile sunt incipiente, tratamentul constă în urmărirea atentă a bolii. Când zona afectată este macula (zona centrală a retinei), se impune tratamentul cu laser, în şedinţe periodice.

În retinopatia diabetică deja avansată, se recurge la tratament cu laser pentru a stopa apariţia şi dezvoltarea a noi vase de sânge (se aplică puncte de laser pe toată retina).

În cazurile avansate sunt necesare operaţii complexe pe retină şi corpul vitros – vitrectomie, cu aplicaţii laser intra-operatorii sau crioaplicaţii, urmate de injectare de aer, gaz expandabil sau ulei de silicon – după caz.

Concluzie: Dacă aveţi diabet zaharat, mergeţi în mod regulat la un control oftalmologic!

Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog

Clinica oftalmologica Oculus, Bucureşti.

În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog în cadrul Clinicii oftalmologice Oculus, Bucureşti
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate