Dr. Ozana Moraru iti raspunde la intrebari! Astazi despre miopie!

Dr. Ozana Moraru iti raspunde la intrebari! Astazi despre miopie!

Miopia, o afectiune a ochiului perfect tratabila

Miopia este unul dintre viciile de refractie majore, alaturi de hipermetropie si astigmatism.

Este o afectiune a ochiului in care razele luminoase venite de la un obiect converg in fata retinei (locul unde se formeaza imaginea in ochi), si Nu pe retina, facand ca imaginea obtinuta sa nu fie clara.

In conditiile progresului stiintific de azi, miopia, care nu este o boala, ci o afectiune a ochiului, nu poate fi prevenita, insa poate fi tratata extrem de eficient, fie prin purtarea de ochelari sau, din ratiuni estetice, de lentile de contact, fie prin operatie, care ne scapa o lunga perioada de timp de ochelari, ne spune Dr. Ozana Moraru (foto), medic specialist oftalmolog la Clinica Oculus.

In principiu, miopia se poate opera, si ca de cele mai multe ori se poate aduce chiar la zero sau foarte aproape de zero dioptrii, dar e obligatoriu înainte de operaţie sa se facă un consult la oftalmologul specialist in chirurgie refractiva, nu la orice oftalmolog!

Cu ocazia acestei consultatii se vor discuta si amanuntele operatiei, despre stabilitatea rezultatului in timp in functie de istoricul pacientului.

Simptomul tipic pentru miopie este vederea scazuta la distanta. Pacientul vede bine aproape, dar nu si la distanta, unde vede neclar sau „in ceata”.

Alte simptome sunt miodezopsiile („muste” , „musculite” sau „panze de păianjen” in campul vizual).

Cititoarele intreaba:

„Oare miopia mi-a crescut pentru ca nu am purtat ochelari in copilarie?”

Nu, miopia si marimea ei sunt determinate genetic, iar purtarea sau nu a ochelarilor inca din copilarie nu influenteaza valoarea finala a miopiei. Desigur ca, odata diagnosticata, trebuie sa purtati ochelarii prescrisi, dar ochelarii va ajuta doar sa vedeti mai bine, NU sa tina miopia si dioptria pe loc, NICI sa o vindece.

„Daca raman insarcinata, mai creste miopia?”

Da, modificarile hormonale de sarcina pot creste miopia unei gravide, dar, de obicei, miopia revine la valorile anterioare nasterii si lauziei, cand s-a normalizat si nivelul hormonal.

O nastere normala sau cezariana? Numai examenul atent al fundului de ochi, mai ales al periferiei retinei, pot da raspunsul la aceasta intrebare.

Miopii au retina mai sensibila in anumite zone, mergand pana la degenerescente ce pot duce la rupturi de retina, urmate sau nu, de dezlipire de retina, cu ocazia unor eforturi fizice intense, asa cum se intampla in nasterea naturala.

De aceea este obligatoriu examenul fundului de ochi al oricarei gravide in ultimele luni de sarcina.

Daca se gasesc astfel de leziuni predispozante, fie se face un tratament Laser pentru a le bloca, fie se recomanda nasterea prin cezariana. Astfel poate fi evitat riscul cel mai mare, producerea unei dezlipiri de retina.

„Pot sa transmit si viitorilor mei copii miopia mea?”

Da, se poate transmite intr-un procent de 40-50%, chiar mai mare daca si tatal are miopie, dar nu e o regula 100%. Din pacate, fiind determinata genetic, nu poate fi prevenita.

Miopia, nefiind o boala, nu are un tratament propriu-zis. Scaderea vederii data de miopie poate fi contracarata prin prescrierea si purtarea de ochelari sau de lentile de contact.

Lentilele de contact pot fi cu port zilnic sau de 2-4 saptamani; se prescriu in urma consultatiei la un medic oftalmolog specialist in lentile de contact, care va lua in considerare anumite dimensiuni ale ochiului, gradul de secretie lacrimala, eventuale afectiuni asociate si va recomanda tipul de lentile de contact potrivite fiecarui pacient.

Doamnele (si nu numai!) pot beneficia si de lentile de contact colorate, estetice, dar si cu dioptrii corespunzatoare valorii miopiei.

Doua mari tipuri de operatii

a. Operatia cu Laser Excimer – razele laserului actioneaza pe suprafata ochiului, a corneei, slefuind-o si subtiind-o, modificand astfel dioptriile. Aceasta metoda e recomandata pentru miopii pana in 6-7 dioptrii, functie si de grosimea corneei.

b. Operatia prin implantare de lentile refractive, fie cu pastrarea cristalinului propriu, fie dupa renuntarea la acesta. Metoda lentilelor intraoculare se poate realiza pentru orice valoare a miopiei si orice grosime a corneei.

Ambele tipuri de operatii au o durata scurta, de 8-10 minute per ochi si se realizeaza cu anestezie locala – doar cu picaturi in cazul Laserului Excimer si a lentilelor de camera posterioara, respectiv cu o injectie mica langa ochi, pentru implantarea de lentile intraoculare.

O contraindicatie generala a operatiei este lipsa de stabilizare a miopiei, ceea ce e foarte posibil la varste sub 20 de ani. Alte contraindicatii sunt relative si sunt legate fie de lipsa de motivatie a pacientului, fie de metoda recomandabila fiecarui pacient.

In plus, orice operatie are riscurile ei. Posibilele complicatii trebuie discutate cu oftalmologul specialist, care le va explica fiecarui pacient, personalizat dupa fisa fiecaruia.

Dr. Ozana Moraru – Medic specialist

Centrul Oftalmologic Oculus – Bucuresti

Adreseaza intrebarea printr-un comentariu la acest articol, iar D-na Dr. Ozana Moraru iti va raspunde tot printr-un comentariu, sau prin articolul urmator.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate