Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Află care sunt afecţiunile oftalmologice ce duc la operaţie

Dr. Ozana Moraru îţi răspunde la întrebări! Află care sunt afecţiunile oftalmologice ce duc la operaţie

Afecţiunile oftalmologice au timing-ul lor, momentul ideal pentru a fi operate. Unele boli oculare sunt urgenţe maxime de tratament, altele pot fi amânate, dar numai după stabilizarea situaţiei locale, sau după ce tratamentul medicamentos îşi dovedeşte limitele.

Dezlipirea de retină este o urgenţă maximă de tratament chirurgical, fiecare zi de întârziere fiind esenţială în evoluţia post-operatorie. Dacă este operată la timp, recuperarea vizuală poate fi maximă.

Operată la câteva luni sau chiar săptămâni după momentul optim, retina este realipită, însă cu riscul scăderii acuităţii vizuale.

Traumatismele perforante oculare sunt, de asemenea, urgenţe maxime, operaţia în regim de urgenţă având rolul măcar de a curăţa şi de a “închide” plaga oculară, urmând ca ulterior, după caz, să se completeze printr-o nouă operaţie alte eventuale leziuni asociate, dacă acestea nu au putut fi tratate în primul timp operator recomandat.

Prognosticul de recuperare post-operatorie depinde de gravitatea leziunilor associate traumatismului.

Tot o urgenţă este şi atacul de glaucom, dar numai după ce se încearcă timp de 1-2 zile stabilizarea situaţiei locale şi scăderea tensiunii oculare; dacă acest lucru nu s-a realizat, intervenţia chirurgicala se impune rapid.

După operaţie, tensiunea oculară poate reveni la valori normale, dar acuitatea vizuală poate rămâne scăzută în diverse grade.

Spre deosebire de cazul în care o cataractă hipermatură ar putea deveni o urgenţă de tratament chirurgical (mai ales când se complică cu glaucomul fatotoxic), celelalte forme de cataractă pot fi operate în orice moment al evoluţiei lor.

În epoca modernă, se recomandă operarea cataractei destul de precoce, atunci când afectează viaţa cotidiană a pacientului.

Operaţia de cataractă are un prognostic excelent – este, de altfel, operaţia cu cele mai mari reuşite în recuperarea acuităţii vizuale, chiar de 100%, dacă nu sunt asociate şi alte leziuni oculare.

De asemenea, cataracta congenitală trebuie operată rapid după ce a fost diagnosticată, uneori chiar de la vârsta de câteva săptămâni sau luni.

Operaţia poate avea limite funcţionale, chiar dacă este efectuată foarte devreme, fiind implicaţi şi alţi factori care ţin de ambliopizarea (lenevirea) ochiului copilului.

Strabismul este o afecţiune cu un tratament extrem de nuanţat, acesta constând în prescripţie de ochelari, ocluzie (acoperirea) unui ochi, exerciţii orto-optice şi operaţie, realizate înainte de vârsta de 6 ani, pentru a avea şi rezultate funcţionale (acuitate vizuală bună).

Momentul optim pentru operarea strabismului la copil se decide de către specialistul în strabologie, care va lua în calcul toate aceste opţiuni, în funcţie de gradul strabismului, vârsta copilului şi rezultatele tratamentelor conservatoare enumerate mai sus.

La adulţi, strabismul se poate opera în orice etapă, dar în acest caz rezultatele sunt destul de limitate ca eficienţă şi, în plus, cu posibilitatea recidivei.

Glaucomul cronic este o altă afecţiune oculară ce poate necesita operaţie, dar numai dacă tratamentul cu picături este ineficient sau depăşit medical.

În acest caz, momentul operator trebuie foarte bine evaluat şi decis de către medicul curant şi de către chirurg.

Operaţia de glaucom poate fi eficientă pe termen lung, dar, în funcţie de o multitudine de factori, tensiunea oculară poate creşte din nou, la un moment dat – moment în care trebuie reajustat tratamentul, sau chiar realizată o nouă intervenţie chirurgicală.

Afecţiunile pleoapelor sau conjunctivei se pot opera în diverse faze ale evoluţiei lor, dar, în general, se recomandă operaţia atunci când apar simptome deranjante pentru pacient.

Excepţie fac tumorile pleoapelor sau conjunctivei, care trebuie excizate (înlăturate) de îndată ce au fost diagnosticate. Prognosticul operator este bun, în majoritatea cazurilor recuperarea fiind totală.

În ce priveşte transplantul de cornee, în general acesta nu este o urgenţă, e recomandat să se efectueze când afectează suficient de mult vederea, împiedicând pacientul să desfăşoare o viaţă normală.

Există şi excepţii, când realizarea unui transplant devine o urgenţă de tratament: în cazuri de perforări oculare pe fond infecţios (ulcer corneean perforat), sau în keratoconus în ultimul stadiu, cu descemetocel.

E bine de ştiut că, fiind un ţesut organic, nu artificial, acesta poate fi respins în orice perioadă a vieţii pacientului, transplantul putând fi limitat ca rezultat funcţional şi necesitând, uneori, un re-transplant.

Dr. Ozana Moraru – medic specialist chirurg oftalmolog

Clinica Oftalmologica Oculus

În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog în cadrul Clinicii oftalmologice Oculus, Bucureşti 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Huff
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sport si sanatate