Dr. Roxana Chirilă îţi răspunde la întrebări pe obstetrică–ginecologie!

Boala inflamatorie pelvină este un termen larg folosit pentru infecţia şi inflamaţia organelor reproducatoare superioare la femei.

Mai popular este termenul de anexită. Boala inflamatorie pelvină este adesea, dar nu întotdeauna, o complicaţie a bolilor cu transmitere sexuală.

Boala inflamatorie pelvină este cauzată de o boală cu transmitere sexuala care infecteaza colul uterin. Odată ce colul uterin a fost infectat, devine mai simplu pentru alte bacterii prezente în vagin sa patrundă şi să infecteze uterul şi trompele uterine.

Cele mai frecvente cauze de Boală inflamatorie pelvină sunt Gonoreea şi Chlamydia – infecţii bacteriene care se transmit pe cale sexuală.

Simptomele acestei boli se întind pe o arie largă, de la absenţa lor completă până la forme severe. Dacă boala inflamatorie pelvină a fost cauzată de Chlamydia poate fi asimptomatică.

Simptomele bolii inflamatorii pelvine pot fi :

-durere in abdomenul inferior, fiind descrisă de obicei sub forma de crampe;

-secreţie vaginală anormală, de culoare galbenă, maronie sau verzuie sau o crestere a cantităţii secreţiei;

-febră (de obicei peste 38 grade C.);

-disconfort, senzaţie de slăbiciune a întregului corp;

-durere de cap;

-greţuri, vărsături;

-durere la contactul sexual;

-sangerari menstruale neregulate;

-arsuri sau durere la urinare;

Dacă aveţi unul din aceste simptome nu înseamnă că aveţi boala inflamatorie pelvină!

Cum prevenim boala inflamatorie pelvină?

Folosirea prezervativului ca metodă de contracepţie previne o sarcină nedorită, dar şi transmiterea unor infecţii.

Igiena locală zilnică este la fel de importantă, însă spălăturile vaginale frecvente pot favoriza infecţiile pelvine, prin modificarea pH-ului vaginal sau dezechilibrarea florei vaginale normale.

Controlul ginecologic periodic pune un diagnostic precoce al bolii inflamatorii pelvine şi astfel tratamentul poate fi instituit în timp util.

Diagnosticul bolii inflamatorii pelvine

Boala inflamatorie pelvină poate fi greu de diagnosticat pentru că organele afectate nu sunt atât de uşor de examinat, iar simptomatologia nu este caracteristică, putând fi confundată cu alte afecţiuni cum ar fi apendicită, sau sarcină ectopică.

Pacienta ce se prezintă la control va fi întrebată de către medic despre istoricul medical.

Medicul va efectua un examen local, examen de secreţie vaginală şi/sau culturi din col (pentru a evidenţia dacă există vreo infecţie cu Gonorrhea sau Chlamydia).

Se mai pot efectua:

-ecografie abdominală sau transvaginală;

-biopsie endometrială;

-laparoscopie.

Boala inflamatorie pelvină este tratată cu antibiotice şi antiinflamatoare. Datorită faptului ca boala inflamatorie pelvină este cauzată de mai mult decât un tip de bacterii trebuie administrate două sau mai multe antibiotice.

Uneori, simptomele BIP dispar înaintea tratării infectiei, dar tratamentul trebuie urmat conform recomandării medicului. Trebuie efectuat obligatoriu un control după 2-3 zile de la terminarea tratamentului!

La fel de importantă este şi tratarea partenerului, chiar dacă acesta nu prezintă simptome. Vindecarea de boala inflamatorie pelvină depinde în egala masură de ambii parteneri, în special de complianţa acestora la tratament. Tratamentul precoce previne complicaţiile tardive!

Dr. Roxana Chirilă
Medic Specialist Obstetrică – Ginecologie

Cabinet Medical Obstetrică – Ginecologie Dr. Roxana Chirilă

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate