Dr. Dana Bratu: „Susțin cu tărie că procedurile estetice trebuie să fie discrete, cu rezultate care au un aspect natural…”

Numele ei este sinonim cu rigoarea profesiei, seriozitatea lucrului bine făcut și un anume de fel magie alchimică a șlefuirii frumuseții pe care o stăpânește la perfecție și pe care o dăruiește tuturor celor care înțeleg echilibrul și armonia trăsăturilor. Este urmărită pe toate canalele media, este căutată de pacienți din toată țara și este admirată de breasla ei pentru ambiția de a se perfecționa continuu și de a merge înainte, uitându-se fix în față, bazându-se pe propriile realizări.

Doamna doctor, ați reușit ceea ce puțini medici cu supraspecializare în estetică au reușit: ați înființat clinici, trei în București, una la Buzău, ați creat o aplicație prin care pacienții și toți cei interesați pot intra în legătură cu specialiștii clinicii și pot primi oferte personalizate, și mai mult, urcați fulminant, sigur și constant, în topul medicilor activi și cu mare succes pe Tik-Tok și IG. Cine v-a insuflat ambiția aceasta nemaipomenită de a fi vârf de lance în orice domeniu unde activați?

Nu cineva, ci ceva. Dragostea pentru dermatologie și estetică, dorința de a practica medicină de top și ambiția de a le oferi pacienților mei tot ce este mai nou și mai bun în acest domeniu, dar nu generalizat, ci personalizat, adaptat fiecărei persoane în parte, în funcție de fizionomie, cerințe și nevoi.

În interviul din 2023 ne spuneați că ați identificat în societatea românească o breșă: aceea a lipsei de informații corecte, a legăturii directe dintre omul de rând care își dorește să fie informat și medicul specialist. Ați decis să vorbiți deschis despre boli de piele și proceduri estetice prin intermediul rețelelor sociale. Totuși, nu v-a tentat o carieră academică? Studenții au nevoie de repere și mentorat, iar plăcerea cu care dvs. explicați este contagioasă… Nu v-ar fi fi adus noi satisfacții?

Pe canalele mele de social media sunt urmărită și de foarte mulți studenți și rezidenți în specialitatea dermatologie', care apreciază și absorb tot ce spun în story, tot ce explic în Reels-uri și în materialele de tip „documentare' și tips pe care le fac de două ori pe săptămână. Mă bucură enorm atunci când îmi scriu și îmi spun că îi inspir, că le ofer informații prețioase și altfel, că aplică pe propria lor piele sau pe cea a cunoscuților sfaturile mele, sau că își doresc să îmi fie colegi după ce termină studiile. Într-un fel, sunt în mediul academic, fără să predau fizic într-o universitate. Asta e frumusețea mediului online! De asemenea, îi aștept cu drag, după ce termină facultatea, la cursurile de injectări pe care le țin pentru medici.

Sunteți unul dintre medicii pentru care domeniul esteticii pare că nu mai are secrete. Ce sacrifică un medic ca dumneavoastră pe parcursul anilor? Există regrete în urmă?

Pentru mine nu există regrete pentru că iubesc enorm ceea ce fac. Da, asta presupune, de cele mai multe ori, 12 ore de muncă pe zi, dimineți pe care le încep în platouri de televiziuni și le continui cu programările pacientelor, weekenduri petrecute tot în clinici, la filmări pentru social media și YouTube, sau la congrese în țară și în străinătate, dar e frumos tot acest dinamism și îmi aduce multe satisfacții, eu fiind o persoană foarte activă. Cât despre secretele acestui domeniu, trebuie să vă spun că eu nu mă opresc niciodată din învățat. Medicina estetică evoluează permanent și eu țin pasul cu ea. Mă informez mereu, particip la cele mai importante conferințe și congrese din domeniu, investesc mereu în cele mai performante produse și aparate medicale pentru că nu îmi permit să ofer altceva pacienților mei decât servicii premium.

În curând, veți deschide cea de-a patra clinică DermaBeauty. Ce aduce nou față de celelalte?

img_5738SeparatorVEZI FOTOPOZA (1 / 5)

Noua clinică vine cu dotări suplimentare pentru ginecologie estetică și chirurgie plastică, într-un spațiu mai amplu. Pacientele vor avea oportunitatea să se relaxeze înainte si după intervențiile minim invazive chirurgicale într-o rezervă cu pat și toaletă proprie. Zona de așteptare este de fapt un lounge în care pacienții se pot bucura de o băutură răcoritoare, sau de o cafea înainte de a intra la consultație, sau la procedură și sunt întâmpinați de un consultant medical care le explică în detaliu serviciile clinicii. Sala de conferințe nouă va găzdui cursurile de dermatologie și estetica medicală pentru medici.

Aparatura în clinicile de estetică, mai ales cele care oferă multiple și complexe proceduri, se schimbă sistematic? Apar tehnologii cu viteza cu care apar telefoanele mobile, de exemplu?

Aparatura medicală evoluează constant, iar aparatele medicale își updatează softul anual. Parametrii de lucru se modifică în funcție de feedback-ul medicilor și de rezultatele avute cu pacienți, iar acest lucru ne ajută să ne îmbunătățim protocoalele de lucru. Mediul laserelor medicale este foarte competitiv și din acest motiv furnizorii medicali lansează aparate noi care să aducă beneficii suplimentare: viteză mai mare de lucru, fluențe mai mari, însă cu profil de siguranță bun pentru pacient, care să prevină posibile reacții adverse.

Care este acum vârful tehnologiei în materie de revitalizare facială? Dacă vreți să dați timpul înapoi cu 10 ani unui pacient, femeie sau bărbat, ce metode și ce aparate minune folosiți?

Tehnologia în domeniu s-a mișcat cu viteza luminii în ultimii zece ani și acum avem marele avantaj de a ne rezolva orice problemă estetică cu ajutorul aparatelor medicale. Pentru lanțul nostru de clinici, am investit în tehnologie de top. Astfel, avem lasere care ne permit să ameliorăm textura pielii, să facem rejuvenare, blefaroplastie nechirurgicală, să tratăm cicatricile post-acneice sau de altă natură, să tratăm hiperpigmentarea, afecțiunile vasculare, să eliminăm tatuajele. Avem platforme prin care topim grăsimea subcutanată cu ajutorul radiofrecvenței, refacem fermitatea pielii, eliminăm celulita, două dintre cele mai populare proceduri în momentul de față fiind Face Tite (îndepărtarea gușei) și Body Tite (de exemplu, eliminarea grăsimii din zona abdominală).

Nu pot să nu vă adresez una dintre cele mai dificile întrebări din ultimii ani pentru un medic estetician: cum de s-a ajuns la crearea acestor fețe monstruoase și diforme, la acele buze absolut hilare? Cine e de vină și de ce breasla medicilor esteticieni nu a luat poziție în privința exagerărilor?

Nu pot răspunde în numele altor medici, cu atât mai puțin în numele breslei din care fac parte. Curentul acesta al procedurilor cu rezultate exagerate vine din Statele Unite, unde starlete de tot felul au apelat la injectări pe care le-aș numi extreme și, în timp, au creat o imagine distorsionată a frumuseții, care a fost ușor adoptată și la noi. Eu susțin cu tărie că procedurile estetice trebuie să fie discrete, cu rezultate care au un aspect natural pentru că scopul lor este de fapt să îți armonizeze trăsăturile, să îți evidențieze frumusețea.

Care este procedura pe care dumneavoastră o realizați cu cea mai mare plăcere?

Pe toate le realizez cu plăcere, însă trebuie să spun că în topul preferințelor mele se află Full Face Makeover, tehnici de injectare în puncte cheie ale feței, care abordează chipul ca pe un întreg. De multe ori, deși suntem vesele și odihnite, chipul nostru poate transmite supărare atunci când șanțurile nazolabiale sunt accentuate, când ridurile dintre sprâncene sunt proeminente, când pomeții și-au pierdut volumul și ies în evidență pungile de sub ochi, când avem o bărbie retrognată, adică situată posterior. Odată ce am identificat aceste elemente, le modific prin injectarea corectă de acid hialuronic și toxină botulină prin codurile MD și astfel obțin atribute pozitive, adică un chip mai vesel, mai odihnit, mai feminin. Acesta este procedura care îmi dă cele mai mari satisfacții pentru că generează cele mai ample și frumoase transformări.
La fel de mult îmi place și Face Tite, procedura prin care elimin țesutul adipos din zona mandibulară și refac astfel conturul. E drept că aici rezultatele finale apar și se văd 100% abia după 6 luni, dar schimbările sunt colosale, la fel și entuziasmul meu și al pacientelor.

Se spune că există medici cu mâini de aur, așa cum Dumnezeu presară har pe destinul unor oameni… Cine v-a insuflat simțul măsurii, proprietatea echilibrului în frumusețe, cum de știți proporțiile în armonia chipului? V-ați născut cu aceste date sau sunt rezultatul unor studii aprofundate?

Este rezultatul studiului continuu, a faptului că nu mi-am pus niciodată limite și nu am avut preconcepții atunci când am vrut să învăț și a curiozității mele profesionale care m-a ajutat să îmi formez mâinile și ochii pe tot ceea ce iubesc să fac zi de zi: chipuri frumoase, oameni fericiți.

În domeniul dumneavoastră, Inteligența Artificială v-ar putea ajuta, v-ar putea încurca (nefiind dotată cu conștiință) sau ar putea pune în pericol ramura aceasta din medicină? Dacă ar face cu precizie de robot orice intervenție, AI ar putea înlocui medicul?

Apreciez evoluția și mă bucur că trăiesc în Era Inteligenței Artificiale, dar nu cred că va putea înlocui medicii, tocmai pentru că nu dispune de conștiință umană. Pacienții au nevoie de empatie, alături de profesionalism. Contează enorm cum interacționezi cu ei, cum le vorbești, cum îi asculți. Ce pot să spun însă e că AI ne va fi de ajutor în medicină, dacă o vom folosi corect.

Pianistul Horia Mihail: Dacă luăm viețile fiecăruia dintre noi, observăm un lucru comun. Niciodată traiectoria nu este rectilinie în sus, este o sinusoidă'

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Interviurile Avantaje