DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: terapia mișcărilor Taiji vindecă stresul şi o serie de afecțiuni psihice

De curând, o terapie a mișcărilor, Taiji, a fost declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii „cel mai bun exerciţiu pentru sănătate cunoscut' şi există intenţia de a fi introdus şi ca sport olimpic.

Se spune că în urmă cu 3000 de ani, undeva în nemărginirile Chinei, într-o mânăstire pierdută în munţi, un preot mai bătrân ca vremea a creat în taină o artă misterioasă a mişcărilor, care să-i păstreze tinereţea şi puterile… Trupul maestrului s-a amestecat de mult cu pulberea Asiei, dar cei care ştiau tainele sale au dat nume tuturor acestora: Wudang, „munţii spiritului marţial', mânăstirea Zixiao, iar mişcările sale secrete s-au numit Taijiquan, „boxul supremului adevăr'. Așa sună legenda.

Adevărul zilelor de azi este cel oferit de spectacolul desăvârșit al exercițiilor unei terapii-balet pe care l-am redescoperit la Academia de Arte Asiatice – Artasia și care este de fapt un sistem complex de exerciţii prin care energia trupului este reechilibrată şi dirijată către locurile slăbite, deseori aflate în suferinţă. Spectacolul e desăvârșit.

Un fel de balet straniu și războinic, un amestec de blândeţe şi putere, cu mişcări lente, prelungite în împletiri ca ale unui joc, ceva între stretching,
gimnastică şi forţa pură, ascunsă dar ţâşnind din toţi porii, a unui luptător. Gesturi alungite, feline, rotiri, întinderi şi schimbări de poziţie ca într-un joc, fiecare cu nume complicate, aproape de neînţeles. Un fel de text, scris într-o limbă necunoscută, cu litere dintr-un alfabet de mult uitat: Tao-lu, Baxian-quan, Baji-quan…

Terapia mișcărilor Taiji, medicină în mișcare

Vreme de mii de ani arta mișcărilor Taiji a fost închisă în Imperiul Chinez, izolat în complexul de mânăstiri căţărate pe vârfurile munţilor Wudang, şi abia în ultimul sfert de secol au pătruns şi în lumea occidentală. Caracteristic Taijiquan-ului, privit ca o „medicină în mişcare', sunt tehnicile armonioase, lente, continue, fluide, mişcări care dau senzaţia unei curgeri de apă, sau a unui dans foarte graţios, dar care exprimă în acelaşi timp şi foarte multă putere.

Ele sunt o terapie fizică prin mişcări lente, un tip special de gimnastică ce nu implică un efort foarte mare al muşchilor şi inimii dar care, în schimb, poate îmbunătăţi serios funcţionarea organismului.

Terapie universală, la orice vârstă

Profesorii de la Artasia spun că arta Taijiquan poate fi practicată de oricine, la orice vârstă, indiferent de starea de sănătate, deoarece tehnicile pot fi adaptate pentru fiecare persoană în parte, iar de multe ori este folosit atât pentru prevenirea apariţiei anumitor maladii, cât şi ca un complex terapeutic pentru tratarea a numeroase boli funcţionale sau psihosomatice.

Astfel, mişcările de întindere, spiralare şi relaxarea ritmică a muşchilor asigură circulaţia sanguină corectă către toate grupele musculare, la articulaţii
precum şi la nivelul organelor interne. Un efect medical constatat este creşterea cantităţii de lichid sinovial „lubrifiantul' care asigură funcţionarea articulaţiilor, iar un altul este normalizarea nivelului de colesterol din sânge şi implicit a tensiunii arteriale şi prevenirea apariţiei aterosclerozei.

Apoi toate formele, posturile exersate, îmbunăteţesc sistemul cardiovascular prin modul de respirație, o respiraţie abdominală profundă iar ridicarea şi coborârea ritmică a diafragmei are ca efect un ciclu regulat de creştere-scădere a presiunii în interiorul cavităţii toracice ceea ce duce la „masarea' blândă a inimii.

Modificarea alternativă a presiunii intratoracice măreşte capacitatea de contracţie şi de relaxare a inimii, îmbunătăţind astfel circulaţia sanguină,  precum şi coeficientul de schimb gazos în alveolele pulmonare. În plus, exersarea în acelaşi timp a corpului şi minţii stimulează cortexul cerebral, prin excitarea anumitor regiuni şi inhibiţia protectoare a altora. Asta permite creierului să se „odihnească' şi eliberează cortexul de tensiunea continuă, care este cauza apariţiei anumitor boli nervoase. Astfel, terapia mișcărilor Taiji ameliorează și chiar vindecă stresul şi o serie de afecțiuni psihice.

Citește și

DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: terapia cu îngeri aduce vindecare fizică, psihică și emoțională

DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: terapia Bach te ajută să-ți echilibrezi emoțiile

DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Terapia prin jocul cu nisip aduce la suprafață luptele interioare

Autor: Adrian Cîlțan

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Terapii alternative