DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Terapia prin jocul cu nisip aduce la suprafață luptele interioare

Spune drept, când te gândești la vară, la vacanță, la mare, nu îți și imaginezi mângâierea caldă a nisipului pe pielea ta? Memoria simțurilor tale nu îți aduce imediat, în prezent, curgerea printre degete a firicelelor aurii? Și dacă ți-aș spune că psihoterapeuții se folosesc și ei de nisip pentru a vindeca traume adânc cuibărite în suflet?!

Terapia prin jocul cu nisip este folosită adesea în cazul persoanelor care au trecut printr-un eveniment traumatic precum abuzul. Este folosită cel mai des la copii, dar poate ajuta atât adolescenții cât și adulții.

Specialiștii se ajută de nisip pentru a evalua, diagnostica sau trata o varietate de boli mintale, cercetările arătând că această formă de terapie ajută la creșterea expresiei emoționale și reduce totodată stresul psihologic.

Terapia cu nisip a fost dezvoltată la sfârșitul anilor ’50 de psihologul Dora Kalff, care a combinat mai multe tehnici și
filozofii pentru a veni cu propria abordare terapeutică. Ea a aflat de beneficiile pe care le poate aduce joaca în nisip de la un medic pediatru și a dezvoltat propria tehnică, bazată pe cunoștintele sale în ceea ce privește teoriile lui Jung dar și credințele orientale.

Abordarea Dorei Kalff a avut în vedere folosirea unor tăvițe cu nisip cu ajutorul cărora pacienții, sub îndrumarea ei, începeau să înțeleagă legătura dintre lumea pe care o creau în nisip și propria lume interioară.

În ce constă terapia prin jocul cu nisip

În terapia cu nisip – care este o intervenție non-verbală – se folosește tăvița/cutia cu nisip, figurine și uneori apă. Pacientul creează cu ajutorul acestora lumi în miniatură care le reflectă gândurile, luptele și preocupările interioare. Chiar dacă pare o metodă care „prinde' mai bine la copii, care nu își pot exprima sentimentele interioare în cuvinte, în realitate funcționează foarte bine și la adolescenți, și la adulți care au suferit o traumă severă.

Pacienții își aleg „piesele' dintr-o colecție mare de jucării și construiesc o lume mică în tava cu nisip, care reflectă ceea ce se întâmplă în viața lor. Terapeutul observă alegerile făcute și aranjarea jucăriilor fără a-l întrerupe, permițându-i să găsească răspunsuri în sine.

După terminarea… jocului cu nisip, pacientul și terapeutul analizează și discută alegerile jucăriilor, modul lor de aranjare și semnificațiile lor simbolice sau metaforice. În cadrul discuției sau în urma acesteia, pacientul alege adesea să facă schimbări în lumea pe care a creat-o în nisip, să o reorganizeze.

Terapia cu nisip poate include, de asemenea, terapia verbală, terapia de joc, art-terapia sau alte tipuri de tratamente. Terapia cu nisip poate avea loc doar o singură dată, într-o singură ședință, dar poate dura și câțiva ani.

Ce rezultate obții în urma terapiei cu nisip

Aceasta permite pacienților să experimenteze vindecarea prin procesul terapeutic, oferindu-le oportunitatea de a se
elibera de emoții negative adânci și permițându-le să-și exprime trăirile interioare. Terapia cu nisip este o experiență
senzorială foarte plăcută și poate fi utilizată ca parte a terapiei individuale, dar și a celei de grup sau familiale.

Ședințele pot dura de la 30 până la 60 de minute și pot avea loc săptămânal, chiar și de două ori pe săptămână. Terapeutul îți poate solicita să fotografiezi tăvile de nisip, astfel încât modificările din scenele pe care le creezi să poată fi examinate în timp.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Huo Liao – „cura cu foc'

DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Vindecarea prin puterea minții

DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Terapia prin râs reduce tensiunea nervoasă și elimină stresul

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Terapii alternative