DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Terapia Bowen facilitează autovindecarea organismului
Omului modern, cel care stă adesea mai mult de opt ore la birou, nu-i sunt străine durerile de cap, de gât și de spate. Și nici stresul nu îi este deloc străin. Ideal ar fi să existe un tratament care să le rezolve pe toate, fără a fi nevoie să mergi la fiecare specialist în parte, pentru fiecare dintre ele. Susținătorii terapiei Bowen spun că aceasta este exact idealul pe care ni-l dorim.
Definită ca o metodă holistică de tratament, terapia Bowen (ale cărei baze au fost puse în anii 1950 de australianul Tom Bowen) se bazează pe forța de autovindecare pe care o are organismul uman atunci când este complet relaxat și ajutat din exterior. Este o tehnică neinvazivă, nu sunt folosite nici înțepături (ca în acupunctură) și nici aplicarea unor substanțe.
Practic este vorba de un masaj foarte blând, de fapt nici măcar masaj ci doar niște atingeri care pot reseta diferitele tipuri de terminații nervoase și receptori care controlează mișcarea, echilibrul și tensiunea musculară.
Atingeri vindecătoare
Terapia Bowen nu folosește forța, ci doar înlesnește legătura între sistemul osos, cel nervos și cel muscular. Atingerile terapeutului, care au în vedere mușchii și articulațiile, transmit sistemului nervos semnale pe care acesta le asociază cu remedii existente în memoria celulară. Practic, organismul începe să lucreze și să se… autorepare la imboldul terapeutului. Folosindu-se doar de capacitatea de autovindecare a organismului, tratamentul este
practic individualizat.
Deși tratamentul se bazează pe atingere, terapeutul părăsește camera sau se îndepărtează de pacient circa două minute. Acest lucru este necesar pentru că nu atingerea în sine este cea mai importantă ci conexiunea dintre corp și creier. Atrăgând atenția asupra unei zone și apoi întrerupând stimularea zonei, creierul este forțat să se reangajeze și să pornească procesul de vindecare. Ceea ce este interesant și mai ales important este că terapia Bowen ajută nu numai la tratarea simptomelor ci și a cauzelor durerilor.
Cine poate beneficia de terapia Bowen
De obicei folosită pentru a oferi un tratament complementar pentru durerile de spate, gât și umeri, terapia Bowen a oferit rezultate pozitive și în tratamentul durerilor de sciatică și de tunel carpian, alergiilor, afecțiunilor sistemului respirator (astm, bronșită, rinită, răceală, gripă), infecțiilor
urechii, problemelor picioarelor, genunchilor și gleznelor, crampelor menstruale și problemelor ginecologice (chisturi, fibroame), problemelor digestive (stomac, colon, ficat, intestine), fibromialgiei și sindromului oboselii cronice sau în recuperarea după accidente sportive.
Practicanții terapiei Bowen susțin că aceasta poate avea efect și în infertilitate și dezechilibre hormonale.
Cum decurge o ședință de terapie
Puteți să vă dezbrăcați sau să rămâneți îmbrăcați în timpul ședinței. Veți fi invitați să vă întindeți pe un pat special de masaj. E foarte important ca înainte de începerea ședinței să vă asigurați un nivel corespunzător de hidratare. Acest lucru înseamnă că, în cele 24 de ore anterioare ședinței de terapie Bowen va trebui să beți suficientă apă.
Terapeutul va executa cu degetele mari mișcări foarte delicate în puncte importante ale corpului. El se va concentra asupra mușchilor, tendoanelor, ligamentelor și țesuturilor moi. Între fiecare secțiune pe care o va activa el va părăsi în liniște camera pentru a oferi organismului un moment de recuperare și reconectare.
Deși tehnica nu e absolut deloc dureroasă – dimpotrivă, chiar foarte, foarte relaxantă -, este posibil ca în zilele următoare tratamentului să apară un disconfort.
Citeste si
DOSAR SPECIAL Terapii neconvenționale: Shinrin-yoku sau cum te ajută pădurea să te vindeci
Foto: shutterstock