DOSAR SPECIAL Ce sunt vârcolacii, făpturile mitologice care mănâncă Soarele și Luna

Ce sunt vârcolacii

În credința populară, în nopțile cu Lună Plină, apar vârcolacii, acele creaturi fioroase, demonice, care pot lua înfățișarea unui lup și care, ulterior, se transformă din nou în om. Dar ce sunt vârcolacii, acele făpturi mitologice care fascinează și intrigă în aceeași măsură?

Ce sunt vârcolacii și care este legătura lor cu eclipsele de Soare și de Lună

Un vârcolac este, de fapt, un demon care mănâncă Soarele și Luna, generând în acest fel fazele Lunii și eclipsele. Cât despre bine-cunoscutul fenomen astronomic al Lunii Sângerii, mitologia îl explică prin aceea că vârcolacii urcă până la Lună și mușcă din ea, făcând-o să sângereze. Nu le displace însă nici carnea sau sângele de om.

Literatura de specialitate nu consemnează totuși cazuri de oameni care ar fi suferit aceste metamorfoze, dar vorbește despre oameni care s-ar crede vârcolaci. Această convingere are și un nume – licantropie. În mintea oamenilor licantropi, există convingerea că propriul corp se schimbă în chip ciudat, că le cresc gheare, colţi, păr pe tot corpul și că se transformă în lupi. Drept urmare, ei încep să manifeste unele comportamente specifice acestei stări.

La baza acestor plăsmuiri se pare că ar sta fie temerile umane obișnuite, cum ar fi teama de animale sălbatice, fie dorințele ascunse ale oamenilor, de
pildă dorința de a avea puteri crescute, supranaturale, fie anumite tulburări psihice.

Cum explică știința existența vârcolacilor

Explicațiile științifice cu privire la oamenii care se cred vârcolaci fac referire la faptul că aceștia ar putea suferi de rabie, porfirie, de tulburări genetice (hirsutism) sau de tulburări endocrine (virilism suprarenal, adenom de glandă pituitară, sindromul Stein-Leventhal). Atât în cazul tulburărilor genetice, cât și al celor endocrine, unul dintre principalele simptome este pilozitatea excesivă.

În lucrările etnografice se afirmă faptul că vârcolacii ar fi proveniți din copii morți nebotezați sau din adulți care au răsturnat ordinea generală a lumii (spre exemplu, sunt necununați sau și-au ucis un frate sau o soră). Pentru că ar fi sensibili la zgomot, vârcolacii ar putea fi alungați prin producerea unor zgomote metalice puternice.

Citește și

DOSAR SPECIAL Ce sunt strigoii. Ce diferență există între strigoii morți și cei vii

DOSAR SPECIAL Ce sunt stafiile și din ce motiv tulbură acestea pacea sufletească a oamenilor

DOSAR SPECIAL Cine sunt moroii și cine se poate transforma într-o astfel de creatură

Autor: Oana Anghel

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Diverse