DOSAR SPECIAL Ce sunt stafiile și din ce motiv tulbură acestea pacea sufletească a oamenilor

ce sunt stafiile

Dintre toate creaturile mitologice, stafiile se află cel mai aproape de lumea celor vii. Se crede că aceste făpturi revin des în locurile de care sunt legate emoțional: casa în care au trăit sau locul în care au murit. Să aflăm, în cele ce urmează, ce sunt stafiile și de ce tulbură aceste făpturi pacea sufletească a oamenilor.

În credința populară, stafiile bântuie prin aceste locuri pentru a le apăra împotriva altor spirite rele care caută să le distrugă.

Uneori, ele pot fi văzute, cea mai cunoscută reprezentare a lor fiind sub forma unui fum alb. Alteori, își fac simțită prezența numai prin semne (obiecte mutate dintr-un loc în altul, geamuri sau uși trântite etc.).

Ce sunt stafiile

Stafiile sunt suflete care nu conștientizează că sunt moarte. Lucrările etnografice consemnează faptul că stafii devin cei care au avut parte de o moarte năprasnică, rapidă (spânzurații, împușcații, cei trăsiți de fulgere) și care nu au avut, astfel, răgazul de a-și da seama că au murit.

Citeste si DOSAR SPECIAL Cine sunt moroii și cine se poate transforma într-o astfel de creatură

Aceleași lucrări înaintează și varianta conform căreia stafiile sunt suflete care mai au anumite chestiuni importante de rezolvat în lumea celor vii. Ele nu se pot desprinde de această lume întrucât sunt măcinate de îngrijorare pentru lucrurile pe care n-au apucat să le finalizeze. În acest caz, ele încearcă să-i determine pe cei vii să ducă la bun sfârșit ceea ce nu au reușit.

Totodată, stafiile pot bântui și din dorința de răzbunare pentru anumite suferințe de care au avut parte în timpul vieții.

Biblia are, de asemenea, propria ipoteză legată de stafii. Conform Cărții Sfinte, aceste făpturi sunt, de fapt, sufletele celor posedați de demoni, care tulbură armonia și echilibrul oamenilor, împingându-i la acțiuni distructive.

De ce îi tulbură stafiile pe oameni

Motivul pentru care aceste fantome urmăresc să tulbure pacea sufletească a oamenilor ar fi legat de conceptul religios potrivit căruia demonii lucrează în slujba răului absolut. În acest caz, ele încearcă din răsputeri să
corupă suflete care își conduc viața în spiritul credinței în Dumnezeu, pe care să le trimită în iad.

Citeste si DOSAR SPECIAL Cine sunt solomonarii, cele mai problematice figuri ale mitologiei populare'

Aceste suflete rătăcite se adăpostesc prin locuri în care oamenii nu le pot tulbura, cum ar fi clădiri părăsite. Aceste
clădiri nu ar trebui demolate niciodată, întrucât stafiile s-ar putea împrăștia și i-ar putea speria pe oameni. Aceleași
lucrări menționează faptul că oamenii ar trebui să treacă pe lângă aceste locuri părăsite fără să se uite la ele și fără să le invadeze, altfel, riscă să dea nas în nas cu făpturile înfricoșătoare.

Citeste si DOSAR SPECIAL Cine sunt Ursitoarele. Fascinanta poveste a unora dintre cele mai îndrăgite personaje supranaturale

Autor: Oana Anghel

Sursa foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
ziareonline.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Diverse