DOSAR SPECIAL Ce sunt strigoii. Ce diferență există între strigoii morți și cei vii

Strigoii sunt sufletele celor decedați care nu reușesc să ajungă în lumea de dincolo. Drept urmare, sunt condamnați să rătăcească între două lumi, speriindu-i pe cei vii sau chiar luându-le viața. Mai mult, strigoii fură mana vacilor și roadele câmpului, iau potența bărbaților, iau vlaga și energia rudelor și prietenilor sau sparg zăgazul ploilor.

Cea mai intensă activitate a strigoilor are loc în noaptea Sfântului Andrei, denumită și Noaptea Strigoilor: 29-30 noiembrie.

Strigoii morți

Se spune că strigoii sunt împărțiți în două categorii: strigoi morți și strigoi vii. Există credința că strigoii morți ar proveni din oameni care fie și-au vândut sufletul diavolului în timpul vieții, fie au avut parte de o moarte violentă, fie nu li s-a respectat ritualul înmormântării, fie, după ce au murit, nu au fost vegheați și peste ei a sărit o pisică, ori s-au rătăcit pe drumul care leagă lumea de aici cu lumea de dincolo sau nu au avut cu ce plăti vămile.

Strigoii vii

Strigoii vii sunt cunoscuți încă de la naștere. Bebelușul destinat să ajungă strigoi se naște cu placenta sau cu căița
pe cap, sau cu o vertebră în plus. Asta se întâmplă pentru că, se zice, mama lui, însărcinată fiind, ar fi băut „apă necurată în care diavolul și-ar fi lăsat balele'.

Există credința că, astfel, diavolul a pătruns în trupul mamei și i-a pus fătului pe cap o tichie ca a sa. Acești copii au totuși o șansă să nu devină strigoi, și anume, atunci când se nasc, moașa să smulgă rapid tichia și să o arunce pe foc înainte ca nou-născutul să o ducă la gură.

Tot strigoi pot deveni și copiii născuți în urma unei legături incestuoase, dar și al treilea copil din flori al unei femei.

Cum se făcea “destrigoirea”

În trecut, pentru a identifica un strigoi, se apela la ajutorul unui armăsar. Acesta era dus în cimitir și pus să sară peste morminte. Mormântul peste care calul refuza să sară adăpostea un strigoi.

După depistarea strigoiului, urma destrigoirea. Cel decedat era deshumat și era supus unor ritualuri stricte: fie în inima sau în pieptul lui erau înfipte obiecte ascuțite înroșite în foc, fie inima îi era smulsă și arsă, fie era împușcat în sicriu sau transportat în pădure, incinerat, cenușa fiind ulterior împrăștiată pe câmp sau deasupra unei ape curgătoare.

Citeste si

DOSAR SPECIAL Ce sunt stafiile și din ce motiv tulbură acestea pacea sufletească a oamenilor

DOSAR SPECIAL Cine sunt moroii și cine se poate transforma într-o astfel de creatură

DOSAR SPECIAL Cine sunt solomonarii, cele mai problematice figuri ale mitologiei populare'

Autor: Oana Anghel

Foto: shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Diverse