Doctor, doctor!

Autodiagnosticarea este primul pas către o vizită la medic. Iată ce analize trebuie să bifezi anual.

femeie la doctor

Oftalmologie

Conform recomandărilor, o dată la doi ani este indicat să-ți faci un control oftalmologic (chiar anual, dacă porți ochelari sau lentile de contact). Însă, dacă simți o presiune la nivelul ochilor, este bine să depistezi cauza din timp. Poate fi vorba despre o suprasolicitare, însă poate avea legătură și cu alte
probleme de sănătate încă nedepistate, precum diabet sau hipertensiune.

Ce tensiune ai?

Femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani ar trebui să-și verifice tensiunea cu regularitate, chiar dacă acest lucru se întâmplă acasă, cu propriul aparat. Măsurarea presupune prezența a două numere: presiunea  sângelui când inima bate(sistolică) și presiunea sângelui când inima se odihnește între bătăi (diastolică). Ideal, primul număr ar trebui să fie sub 140, iar al doilea, sub 90.

Analize pentru col uterin

Toate femeile înscrise la un medic de familie ar trebui să își facă anual celebrul test Babeș-Papanicolau, mai ales între 25 și 49 de ani. Recoltarea durează câteva minute, suficiente pentru a detecta orice anormalitate în celulele cervicale. În cele mai multe cazuri, anomaliile celulare se refac de la sine, alteori trebuie îndepărtate chirurgical.

O vizită la stomatolog

Chiar există persoane care merg cu plăcere la stomatologie? Și totuși, mai bine mergi o dată la șase luni  pentru o vizită de rutină și mici reparații, decât să mergi de nevoie o dată la câțiva ani, împinsă de o durere insuportabilă care necesită reparații capitale. Ca să nu mai punem la socoteală și costurile, mult mai mari în comparație cu cel al unui control de rutină.

Prevenirea e mai ieftină decât tratarea! Găsește un medic cu care să menții o relație de durată și vei ști exact la ce interval de timp e indicat să mergi: dacă ai o dantură bună, poți merge chiar la doi ani, dacă nu, mai devreme de șase luni.

Colesterol?

Chiar dacă nu există semnale clare, suficient de mulți adulți au colesterolul ridicat. Din nefericire, una dintre consecințe este apariția bolilor cardiovasculare, deoarece, atunci când depășește limita normală, acesta se depune pe pereții interiori ai arterelor, făcând tot mai dificilă circulația sângelui.

Trebuie făcută însă o precizare. Colesterolul nu este, din start, dăunător organismului, dimpotrivă, are un rol important în funcționarea normală a acestuia. Mai exact, colesterolul bun (HDL) transportă colesterolul din sânge înapoi în ficat, unde este eliminat din organism, prin urmare trebuie înmulțit. Inamicul, în acest caz, este colesterolul rău, cunoscut și sub denumirea de LDL.

Autor: Cătălina Chiricheș

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Kudika
Descopera.ro
Doctorul Zilei
Diva Hair
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate