Diferențele de gen – realitate sau convenție?

Roz pentru fetițe, bleu pentru băieți – e de la sine înțeles. Dar copilul ce-și dorește cu adevărat?

diferentele de gen

Acum douăzeci de ani, când fiica mea era la grădiniță, mi-a povestit o întâmplare care oscila între dramatic și absurd. „Daniel a plâns azi dimineață pentru că a fost pus să se așeze pe un scăunel roz – un scăunel pentru fete. Până și ea, la cei 5 ani ai săi de atunci, simțea că era ceva în neregulă în povestea aceasta. Ea care, în loc de păpuși, alegea jucăriile transformer și în loc de rochița de Albă-ca-Zăpada alesese costumul de Batman.

Păpușa și mitraliera

Avem impresia că instinctul matern este prezent într-o fetiță încă din structura ADN și vrem să se manifeste adecvat, prin jocul de-a mama sau de-a învățătoarea. Îi cumpărăm fetiței păpuși, fie că le vrea, fie că nu.

Dacă într-o zi ne cere o mașinuță pe care o vede în magazin, e peste puterile noastre s-o luăm în serios. Trebuie să fie o toană, un capriciu, o nouă modalitate de a ne pune la încercare. Cum să vrea fetița o mașinuță? Te pomenești că, la 16 ani, o să vrea să meargă la o școală profesională de mecanici auto!

Dar și mai grav ar parea ca un băiat să arunce o privire, cu coada ochiului, către păpușa surorii lui. E mult mai normal să vrea o mitralieră cu care să tragă, culcat sub masă, închipuindu-și că se află pe câmpul de luptă, că spulberă inamici, aruncând în aer trombe de nisip amestecat cu sânge și bucăți de trupuri omenești. Ca un bărbat adevărat.

Dar ce vor spune viitoarele mame când, după o zi de muncă la serviciu, vor fi consemnate la domiciliu, la cratiță, la scutece, la teme? Când tații nu vor ști și nu vor vrea să schimbe un scutec sau să încălzească un biberon? Atunci cum își vor crește fiii?

Profesii masculine, profesii feminine

Cu bucurie putem spune că stereotipia profesională este în curs de depășire. Cel puțin, la nivel de aspirație. Exemplele de femei cu cariere de top în domenii gen fizică nucleară sau astrofizică, chirurgie sau manageriat exaltă aspirațiile tinerelor studioase și, uneori, pe ale familiilor lor.

Dar tot mai planează și aici întrebări, suspiciuni, comentarii care încep cu întrebarea tendențioasă: „Oare meritele ei au fost exclusiv profesionale? Și poate fiecare dintre ele s-a confruntat la un moment dat cu neîncrederea sau cu încercarea de descurajare din partea majorității masculine din domeniul în care excelează.

Este încă greu, este încă departe momentul în care, în toate domeniile, numeric vorbind, femeile și bărbații vor fi egal reprezentați. O simplă întrebare: între muzicieni, există multe femei de valoare excepțională. Dar câte femei dirijor cunoașteți?

Dacă societatea este, încă, dominată de bărbați, dacă femeia este „sexul slab, „sexul frumos, dacă toată copilăria și adolescența a fost învățată că trebuie să fie „feminină, să rămână slabă și tânără, atunci va trebui să-și ducă de una singură lupta pentru a ocupa locul pe care-l vrea și care i se cuvine.

Dacă fără bărbat și fără copii o femeie nu valorează nimic, s-ar putea să pierdem în continuare mult potențial intelectual. Pe de altă parte, sunt medii profesionale în care sensibilitatea, tactul și chiar umorul unora dintre bărbați pot fi de mare folos: în îngrijirea copiilor sau a bătrânilor, în serviciile sociale – domenii asociate cu grija, în care bărbații sunt în minoritate și sunt priviți cu circumspecție: acestea nu sunt profesii masculine.

Nevoia de acceptare socială și spaimele tradiționale

diferentele de gen 2

Chiar dacă recunosc, chiar dacă nu, părinții se tem că, dacă nu este descurajat din timp, comportamentul copilului, în afara conveniențelor stereotipe de gen, poate conduce la orientarea sexuală contrară morfologiei sale.

În momentul acesta, ideea că homosexualitatea este un comportament dobândit a pierdut serios teren în favoarea demonstrației științifice că este o caracteristică înnăscută.

Ceea ce se cercetează încă este momentul (situat între a șasea și a opta săptămână) în care se definitivează această caracteristică la fetus. Dar nici cei care mai țin încă la teoria homosexualității dobândite nu pretind că asta se poate întâmpla de la un scăunel roz sau o cămașă portocalie. Decât să schimbăm societatea, e mai comod să ne adaptăm noi la ea, să facem ce ni se cere de mii de ani.

Mai comod pentru majoritatea, mai suportabil pentru cei care vor să bifeze rubricile „căsătorit, „făcut copil, „crescut copil etc., dar tragic pentru acei care, crescând, decid să ia viața în piept și să-și urmeze propria cale. Incontestabil, părinții doresc fericirea copiilor.

Dar ceea ce doresc mulți dintre ei este ca această fericire să fie cât mai simplu și mai convențional definită, fără riscuri, fără complicații.

 

MIC DICȚIONAR 

SEX
Set de caracteristici pur biologice care diferențiază bărbații și femeile, cum sunt diferențele legate de sistemul reproductiv sau diferențele ce țin de organism.

GEN
Adaptare în limba română a termenului „gender din limba engleză, care implică, pe lângă caracteristicile biologice, setul de trăsături psihologice și sociale diferențiate între bărbați și femei.

ROL DE GEN

Atitudinile și comportamentele dominante pe care societatea le asociază cu fiecare gen.

STEREOTIP DE GEN
Set de prescripții fixe, sociale sau culturale, ale rolurilor și comportamentelor de gen.

EGALITATE DE GEN
Valorizarea în mod egal a  aspirațiilor, nevoilor și comportamentelor bărbaților și femeilor.

DISCRIMINARE DE GEN

Tratament care încalcă drepturile unei persoane pe  baza unui stereotip de gen.

 

Autor: Mihaela Serea
Foto: Shutterstock

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Copii