De ce avem nevoie de rozariu și metanier în rugăciune?

Cu siguranță ai văzut sau folosit până acum un rozariu sau metanier. Nodurile împletite cu migală sunt prezente și în brățările din magazinele dedicate obiectelor religioase, la mare căutare. Însă ce semnificație au acestea?

Metanierul, în cultul creștin-ortodox, și rozariile, în cel catolic, sunt sau ar trebui să fie folosite în momentele dedicate rugăciunilor scurte. De regulă asociate cu viețuitorii lăcașurilor monahale, aceste obiecte de rugăciune pot fi folosite, de fapt, de toată lumea. Dar care este scopul acestora?

Metanierul înseamnă concentrare

Atenție, a nu se confunda metaniile (ca rugăciuni, cunoscute și sub numele de mătănii) cu mătăniile, adică îngenunchierea făcută de credincioși în fața unei icoane sau în timpul slujbelor. Nodurile sau bilelele de pe șirag
îi ajută pe credincioși să se concentreze la rugăciune. Unul dintre preoții cunoscuți ai Ortodoxiei, Părintele Teofil Părăian, spunea: „Cu obiectul acesta (metanierul) pe care, avându-l în mână, (credinciosul) îşi aduce aminte mai repede că trebuie să zică rugăciunea, iar neavându-l în mână, de multe ori se întrerupe din rugăciune, îşi uită de îndatorirea de a avea în toată vremea în minte, în inimă, în cuget şi în gură numele Domnului Iisus'.

Conform Basilica.ro, apariția metanierului este legată de Sfântul Pahomie cel Mare. Aceasta a fost forma prin care monahii puteau ține numărătoarea rugăciunilor și a mătăniilor pe care le făceau. Înainte de metanier, exista obiceiul mutării unor pietricele dintr-un vas în altul. Fiecare pietricică însemna rostirea unei rugăciuni scurte.

Rozariul

În cultul catolic, Rozariul înseamnă, pe de-o parte, șiragul de mărgele utilizat pentru rugăciune, pe de altă parte, este o colecție specială de rugăciuni folosite pentru a o cinsti pe Fecioara Maria. Cele două se combină, astfel că fiecărei bile/mărgele și crucii din centrul Rozariului îi revine câte o rugăciune. Această rugăciune este atât de puternică, încât un sfânt al Catolicismului, Sfântul Pius din Pietrelcina, Padre Pio, spunea: „Dacă un milion de copii ar recita Rozariul, lumea s-ar schimba.'

Citește și: Care este rugăciunea strămoșilor împotriva molimei?

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Spiritualitate