Despre stafide, numai de bine: bombe de vitamine!
Când te gândești la stafide deja simți miros de cozonac cald, proaspăt scos din cuptor. Sau de budinca rumenă, apetisantă. Dar la stafide te-ai gândit vreodată și ca la niște… pastile? În sensul că este pot reprezenta adevărate remedii pentru sănătate, grație conținutului lor? Despre stafide, numai de bine: bombe de vitamine!
Stafidele sunt alimente indispensabile în special în sezonul rece, când scad rezervele organismului de minerale şi vitamine provenite din fructe proaspete. Dar asta nu inseamna ca sunt mai putin valoroase in celelalte anotimpuri. Consumate dimineaţa, pe stomacul gol, stafidele pun la dispozitie bogata lor zestre de antioxidanţi, vitamine, minerale, fibre şi fructoză pură.
Au mulţime de beneficii pentru sănătate, fiind bune pentru a combate:
- Constipaţia – pentru că sunt bogate în fibre;
- Febra – pentru că au proprietăţi antibiotice şi antioxidante, şi întăresc imunitatea;
- Afecţiunile oaselor – pentru că conţin calciu, precum şi un micronutrient special, indispensabil formării ţestului osos. Sunt în general recomandate pentru prevenirea instalării osteoporozei, mai cu seama în perioada de premenopauză;
- Anemie – pentru că furnizează cantităţi mari de fier, dar şi de vitamine din complexul B
Pe lângă toate aceste virtuți, stafidele conţin fitonutrienţi, care protejează ochii împotriva atacului radicalilor liberi – şi, implicit, asupra degenerescenţei maculare, o afecţiune care duce la pierderea vederii.
Acidul oleanic, furnizat din belşug, joacă rol important în menţinerea unei bune danturi. Joacă rol în prevenirea înmulţirii bacteriilor care duc la apariţia neplăcerilor dentare.
foto: Shutterstock
Citește și:
Nu e niciodată târziu să faci mișcare
Stafidele, cele mai sănătoase fructe? Beneficii și contraindicații. Câte grame poți mânca zilnic
Alimente care nu ne îngraşă, indiferent de cantitatea consumată