Despre refluxul gastro – esofagian

Trebuie subliniat faptul ca nu este obligatoriu ca o esofagita severa sa evolueze la esofag Barrett, acesta putand apare pe un esofag normal endoscopic sau pe o esofagita blanda, insa daca exista Barrett cu modificari de displazie severa la examinarea microscopica a biopsiilor, evolutia este obligatorie la adenocarcinom esofagian! De aceea este posibil ca medicul gastroenterolog sa recomande controlul endoscopic la un anumit interval, in cazurile care o impun!

Alte investigatii a caror utilitate este stabilita de catre medic sunt:

  • manometria si ph-metria esofagiana, folosite mai ales pentru a stabili exista unui reflux fara rasunet endoscopic sau pentru a diferentia simptomele cauzate de reflux de cele prezente in afectiuni cardiace;
  • tranzitul baritat, util in special in aprecierea aspectului si lungimii unei stenoze esofagiene ce nu poate fi depasita cu endoscopul
  • videocapsula, oricat de comoda ar parea ca utilizare, nu este indicata, in principal pentru ca nu poate inca preleva probe bioptice.

Tratamentul standard consta din gastroprotector (fie tip Famotidina, fie tip Omeprazol) in asociere eventuala cu Motilium, in doze mici initial, ce pot fi crescute , daca este necesar, ulterior. Foarte important este regimul igieno-dietetic care consta nu numai din dieta (excludere grasimi, prajeli, afumaturi, condimente iuti, dulciuri concentrate, bauturi acidulate sau alcoolice) ci si din modificarea stilului de viata (renuntarea la fumat, scaderea in greutate daca este cazul, evitarea purtarii de centuri stranse in talie, portii mai mici si mai dese de mancare, servirea cinei cu 2-3 ore inainte de culcare, somn cu capul si trunchiul usor mai ridicate fata de orizontala).

In cazul simptomelor presistente in ciuda compliantei la terapie si regimul de viata, tratamentul consta in ingustarea jonctiunii eso-gastrice, fie pe cale endoscopica, fie chirurgical laparoscopic, in functie de starea generala de sanatate a pacientului, de experienta centrului si de posibilitatile logistice. Si in cazul stenozei sau a esofagului Barrett cu displazie severa singurul tratament care vindeca este interventia chirurgicala, gastroprotectoarele avand rolul doar de a ameliora simptomatologia.

 

 

Dr. Dana Bucur
Medic specialist Gastroenterologie
Clinica Polisano Bucuresti
021/ 315.32.05/06/07
021/ 269.22.11/22
www.polisano.ro

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Psychologies
Mai multe din Sport si sanatate