Desert cu mere şi mure
Este un desert uşor de făcut şi plin de vitamine, mai ales dacă foloseşti mure proaspete. Iată ingredientele pentru 6 porţii • Desertul este gata în 1 ora şi 10 minute • 556 calorii per porţie • 31 g grăsimi
PENTRU UMPLUTURĂ
2 mere acrişoare, curăţate şi tăiate felii
3 mere Ionatan, necurăţate de coajă, tăiate felii
60 g unt nesărat
70 g zahar – de preferinţă brun
1⁄2 linguriţă scorţişoară şi cuişoare măcinate
1 linguriţă zeamă de lămâie
1 linguriţă amidon
200 g mure
PENTRU ALUAT
200 g făină integrală
100 g zahăr tos, plus pentru presărat
1 1⁄2 linguriţe praf de copt
150 g unt nesărat, tăiat cuburi
Coaja rasă de la 1 portocală
25 g fistic tocat, pentru presărat
1 Încinge cuptorul la semnul 4/180°C. Combină merele cu restul ingredientelor – în afară de mure – şi pune-le într-un vas de 1 litru rezistent la cuptor.
Acoperă vasul cu folie de aluminiu şi dă la cuptor 20 minute, până când fructele încep să se înmoaie.
2 Între timp, combină faină, zahărul, praful de copt şi un praf de sare. Adaugă untul până când obţii o consistenţă de nisip.
Încorporează 6 linguri apă caldă şi combină pentru a obţine un aluat moale care curge.
3 Scoate vasul din cuptor adaugă murele şi amestecă. Pune aluatul deasupra în mici grămăjoare şi acoperă fructele complet. Presară deasupra coaja de portocală, fisticul şi zaharul şi dă la cuptor 45-50 minute. Serveşte cu frişcă bătută stropită cu coniac.
Dacă ai mai multe mure decât ai nevoie, congelează-le aşezate într-un strat pe o tavă şi apoi păstrează-le în pungă de plastic în congelator; astfel congelate îşi vor păstra forma rotundă.