Descrierea procedurilor minim invazive aplicate pe coloana vertebrala

Descrierea procedurilor minim invazive aplicate  pe coloana vertebrala

Prof. Dr. Reuven Gepstein

Explicatii si recomandari facute de Prof. Dr. specialist in chirurgie ortopedica de coloana, Reuven Gepstein.

Interventiile chirurgicale datorate durerilor coloanei lombare afecteaza starea generala de sanatate. Metodele chirurgicale traditionale care constau in operatie deschisa, favorizeaza conditiile pentru sindrom postlaminectomie, fibroza epidurala si atrofiere musculara. Datorita acestui lucru a existat tendinta de a folosi proceduri care afecteaza cat mai putin starea generala de sanatate a pacientului.

Tehnologiile minim invazive aplicate pe coloana vertebrala imbunatatesc starea de confort prin scaderea durerii postoperatorii si a efectului asupra starii de sanatate. Chirurgia minim invaziva aplicata coloanei vertebrale evolueaza pana la obtinerea maximului de beneficii si a unei rate minime de complicatii postoperatorii. Ea se bazeaza pe tehnici endoscopice.

Indicatiile pentru chirurgia minim invaziva aplicata coloanei vertebrale sunt similare cu procedurile operatiei deschise traditionale. Localizarea unui disc herniat determina modalitatea minim invaziva corespunzatoare. Candidatii optimi sunt cei cu o herniere la un singur nivel, care nu au suferit interventii chirurgicale anterioare si la care discurile herniate ocupa mai putin de 50% din canalul medular, cu o minima deplasare sau intrerupere a fragmentelor libere.

Cicatricile sau alte abateri de la anatomia normala datorate unei interventii chirurgicale anterioare la un anumit nivel, reprezinta o contraindicatie relativa a chirurgiei minim invazive pentru reaparitia herniei de disc. Stenoza congenitala a coloanei vertebrale si minima herniere a unui disc intervertebral sunt, de asemenea, contraindicatii relative.

COBLATIE
Interventia consta in punctia percutana sub control radiologic a discului herniat si vaporizarea unei parti din nucleul pulpos. Astfel, se reduce presiunea in interiorul discului intervertebral. Acesta revine treptat in pozitie normala si nu mai comprima radacinile nervilor spinali. In timp ce este anesteziat local, pacientul este intins pe o parte astfel incat accesul la discul afectat sa fie cat mai usor.

Apoi se introduce sonda sub ghidaj fluoroscopic si se vaporizeaza nucleul pulpos la nivelul discului intervertebral herniat. Tehnica ablatiei are la baza proprietatea fizica a fluxului de plasma, datorita frecventei radio bipolare aplicata pe tesutul conducator de electricitate, care creeaza un strat de particule ionizate foarte concentrate (strat de plasma).

Particulele incarcate (in special ionii de sodiu) creeaza disocierea tesutului si in acelasi timp energia radiofrecventei poate trata termic nucleul pulpos. Interventia incepe cu anestezie locala si se continua cu sedarea pacientului aproximativ 5 minute. Aceasta procedura se poate aplica si pacientilor aflati in ambulator carora li se poate permite intoarcerea acasa in aceeasi zi.

RADIOFRECVENTA (RF)
Radiofrecventa este indicata in special in cazul durerilor lombare joase de natura mecanica. Aceasta procedura presupune o denervare prin energie inalta (temperatura maxima a electrodului este de 80-90 de grade Celsius, timp de 90 de secunde) a trunchiurilor nervoase mediale ale ramurilor dorsale care inerveaza fiecare fateta. Pentru fiecare fateta articulara se efectueaza doua neurotomii, una in portiunea superioara si una in portiunea inferioara a fatetei articulare, pentru a trata ambii nervi ce inerveaza articulatia.

Ghidajul fluoroscopic asigura o mai buna vizualizare a trunchiurilor mediale ale ramurilor dorsale. Initial, stimularea cu puls senzorial si motor identifica pozitia nervului si verifica implicarea ramurii motorii. Uneori, daca tratamentul este aplicat postoperator (laminectomie) ramul dorsal poate fi lezat si nu va raspunde la stimulare. In acest moment, tratamentul trebuie oprit deoarece nu se poate determina corectitudinea pozitionarii acului. Datorita temperaturii ridicate a RF, se poate produce carbonizarea tesutului adiacent care poate fi foarte dureroasa. De aceea, anestezia locala se realizeaza prin injectarea inainte de tratament a 2 mililitri de Lidocaina 1%.

Evolutia tehnologica a radiofrecventei in tratamentul percutan a ajutat la dezvoltarea de noi generatoare de radiofrecventa pulsatorie care au aceeasi capacitate neuroablativa ca si metodele standard. Diferenta principala fata de echipamentul standard de radiofrecventa este utilizarea unei unde de frecventa pulsatorie, care are acelasi efect, fara ca temperatura sa depaseasca 40-45 grade Celsius. Radiofrecventa pulsatorie se mai foloseste si pentru tratamentul pacientilor cu durere radiculara lombara.

VERTEBROPLASTIE
Fracturile prin compresia corpului vertebral apar frecvent. Cele mai multe dintre aceste fracturi, aproximativ 85%, sunt rezultatul osteoporozei primare. Restul, sunt cauzate de osteoporoza secundara sau metastazele litice vertebrale. Aceste fracturi prin compresie duc la deformarea progresiva si modificari de natura mecanica a coloanei si cresc riscul unor eventuale fracturi.

Doua sau mai multe fracturi pot cauza pierderea capacitatii pulmonare, reducerea mobilitatii, durere cronica, pierderea apetitului si/sau depresie clinica care afecteaza considerabil sanatatea, activitatile zilnice si costurile medicale. Fiecare fractura prin tasarea vertebrei osteoporotice duce la cresterea cu 15% a mortalitatii, in functie de varsta si la o pierdere fortata de 9% a capacitatii vitale.

S-a demonstrat ca marirea corpului vertebral in cazul fracturilor prin compresie osteoporotica sau litica, scade sau chiar elimina durerea si previne eventualele colapsuri. Prima procedura de vertebroplastie la care s-a utilizat polimetilmetacrilatul (PMMA) a fost raportata in 1985 de catre Gallibert si Deramond, fiind efectuata pentru tratamentul instabilitatii corpului vertebral insotita de forme agresive ale hemangiomului corpului vertebral. La scurt timp si in cazul altor afectiuni ca de exemplu metastazele osoase si colapsurile produse de osteoporoza secundara s-au obtinut rezultate favorabile utilizand aceasta tehnica. In primii 10 ani, aceasta tehnica a fost utilizata pe scara larga.

Un alt beneficiu al acestei proceduri este reducerea cresterii tumorii, dupa cum s-a constatat in cazul interventiilor ce au avut la baza PMMA (ciment). Vertebroplastia poate fi combinata si cu biopsia osoasa, care este de obicei efectuata chiar inaintea plombajului in cursul aceleiasi proceduri. Datorita succesului si ratei scazute a complicatiilor, indicatiile acestei proceduri s-au extins progresiv, iar astazi, plombajele percutane cu PMMA (ciment) se efectueaza ca tratament initial al instabilitatii osoase in cazurile leziunilor corpurilor vertebrale, benigne sau maligne.

Succesul per ansamblu in procesul de atenuare a durerii si in recuperarea mobilitatii justifica interesul promovarii acestui tip de tratament, in special pentru comfortul pacientilor. Abordarea in cazul corpului vertebral este similara cu biopsia osoasa care utilizeaza abordarea postero-laterala sau transpediculara si poate fi efectuata sub ghidaj fluoroscopic sau CT.

Plombajul se face in mod obligatoriu fluoroscopic deoarece este singura metoda imagistica de vizualizare in timp real, acoperind intreaga inaltime a corpului vertebral plombat.

Procedura poate fi efectuata sub anestezie locala sau generala, in functie de numarul de vertebre ce trebuie tratate si de starea generala a pacientului. In general, se foloseste anestezia locala pentru tratamentul a mai putin de 3 niveluri vertebrale deoarece exista posibilitatea comunicarii directe cu pacientul. Se folosesc doar tehnici aseptice. Este recomandata utilizarea antibioterapiei profilactice, desi niciun studiu nu a dovedit ca ar fi obligatoriu.

DYNABOLT
Este o procedura chirurgicala minim invaziva recomandata pacientilor cu spondilolistezis. Fixarea consta in introducerea unor suruburi in pediculii celor doua vertebre deplasate anterior/posterior una fata de cealalta. Intre suruburile care se afla de aceeasi parte a vertebrei, se monteaza o placuta care creeaza o punte intre aceste suruburi, apoi se reduce alunecarea cu ajutorul unui dispozitiv care tractioneaza vertebra deplasata si o realiniaza.

Spre deosebire de chirurgia clasica ce presupune o incizie larga, scheledizarea musculaturii de pe coloana vertebrala osoasa si introducerea suruburilor transpedicular, ’’legarea’’ lor prin placute si reducerea listezisului, fixarea dinamica cu ajutorul dispozitivului silverbolt (dynalbolt), presupune incizii mici la tegument (max. 2cm) prin care se introduc suruburile transpedicular sub control radiologic.

Sub piele se practica incizia musculaturii cu ajutorul unui dispozitiv fixat axial pe suruburi si care contine in grosimea sa bisturiul si ulterior placuta care se monteaza intre cele doua suruburi. Urmeaza tractionarea vertebrei alunecate, pana revine in pozitia corecta si “includerea” placutei in suruburi. Procedura se efectueaza sub anestezie generala, dar nu necesita imobilizare la pat ulterioara procedurii.

Investigatiile necesare pentru realizarea unei interventii chirurgicale minim invazive

1.RMN
2.HEMOLEUCOGRAMA
3.COAGULOGRAMA
4.GLICEMIE
5.EKG
6.RADIOGRAFIE PULMONARA
7.DETERMINARI PENTRU: HIV, VHC (hepatita C), VHB (hepatita B)

VA RUGAM SA VA AMINTITI CA:
1. Rata de succes a operatiei este de 70-80%.
2. Perioada de imbunatatire a starii pacientului dureaza de la 1 saptamana pana la 2-3 luni, cu o evolutie oscilanta in aceasta perioada.

RECOMANDARI:
1. Odihna timp de 14 zile.
2. Revenirea la consultatie dupa 3 luni sau oricand, in cazul in care durerea persista.
3. Tratament conform retetei.
4. Concediu medical pentru 2 saptamani.

Foto: Sys Medical Tratament

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sport si sanatate