Descoperire senzațională a medicilor spanioli: în cât timp se instalează pneumonia după infectare

in cat timp se instaleaza pneumonia

Cei mai mari specialiștii spanioli în boli infecto-contagioase s-au reunit săptămâna trecută pentru a pune cap la cap informațiile pe care le au până în prezent cu privire la diagnosticarea și tratarea îmbolnăvirilor cu COVID-19. Societatea Spaniolă de Boli Infecțioase și Microbiologie Clinică a putut contura un tablou complex și datorită faptului că această țară are o experiență bogată, deși tragică, în privința îmbolnăvirii care continuă să facă ravagii. Descoperire senzațională a medicilor spanioli: în cât timp se instalează pneumonia după infectare

Concluziile medicilor spanioli se adresează exclusiv experților aflați în prima linie. Totuși, există și câteva lucruri pe care ar trebui să le știe și populația, având în vedere că oricine, oricând, poate fi afectat și deveni pacient.

Potrivit medicilor, boala COVID-19 evoluează în trei faze. Prima este cea de apariție a infecției și de răspuns viral (test PCR nazofaringian pozitiv, Anticorpi negativi). Boala evoluează pe parcursul a șapte zile de la debutul simptomelor. A doua fază este cea pulmonară (din ziua 7 până în ziua 10-15), când se instalează pneumonia. În această etapă testul PCR este de asemenea pozitiv în spută sau scaun, iar Anticorpii IgM/IgG se pozitivează și ei. Cea de-a treia fază, hiperinflamatorie, cea critică, se desfășoară în intervalul zilelor 10-15, la risc aflându-se persoanele cu vârsta peste 65 de ani și pacienții imunodeprimați. La aceștia nu este activată reglarea imună, ceea ce produce un răspuns inflamator exacerbat.

Vestea bună care vine de la specialiștii spanioli este aceea că la 80% dintre pacienții cu COVID-19 se manifestă o formă ușoară sau moderată a bolii, și numai la 20% una gravă, cu febră ridicată și afectarea capacității respiratorii, cu o saturație a oxigenului capilar periferic (SpO2) mai mic de 93%. Saturația normală de oxigen se situează între 95% și 100%. Tot potrivit statisticilor spaniole, unul din trei pacienți care dezvoltă forma severă moare din cauza leziunilor cardiace, simptomatologia de sepsis fiind 100% prezentă. Ei au observat, însă, că sepsisul apare și la 42% dintre cei care supraviețuiesc.

Medicii iberici consideră că cel mai important lucru în lupta cu coronavirusul este cunoașterea exactă a zilei debutului simptomelor din mai multe motive, principal fiind acela că, din ziua 8, testul PCR din probele nazofaringiene devine negativ. Până în ziua 22 el va fi pozitiv doar în probele de spută sau scaun. De asemenea, testul complementar celui PCR, respectiv Anticorpii IgM/IgG, devine progresiv pozitiv: în ziua 7 de la debutul simptomelor la 50% dintre pacienți, în ziua 10 la 70% dintre aceștia și în ziua 14 la toți (100%).

Foto: 123rf

Citeste și:

EXCLUSIVITATE AVANTAJE, medic român în Franța: Imunizarea în masă implică asumarea unor pierderi imense de vieți omenești'

 

 

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
TV Mania
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate