De unde vin copiii?
Nu e deloc usor sa le faci copiilor o educatie sexuala corecta. Intrebarile delicate nu incep dupa 12-13 ani, ci pregateste-ti raspunsurile inca de cand copilul va avea 2 ani.
Erotismul unei fiinte umane incepe sa se manifeste inca din perioada in care copilul suge la sanul matern. Asa ca este bine sa fim pregatiti sa raspundem la intrebarile copiilor nostri de cand acestia sunt foarte mici, in jurul varstei de doi ani. Cred ca, inainte de a-i oferi copilului nostru informatii explicative si didactice, este mai important sa-i oferim modele de comportament in relatia de cuplu.
Atunci cand copilul observa ca parintii se tin uneori de mana, se saruta si se imbratiseaza cu afectiune, el invata ca este foarte bine sa ai un partener de alt sex, invata ca este placut si natural sa ai o relatie afectuoasa cu partenerul. Iar acest mod de a-ti invata copilul ca manifestarile de afectiune si caldura, intimitatea cu partenerul de alt sex sunt un lucru firesc il structureaza si il formeaza mai puternic decat orice definitii date in scop didactic.
Dupa ce afla, va intreba – pe moment sau mai tarziu, pe masura ce va face descoperirea – daca si fetitele au asa ceva. Indiferent ce ii vei raspunde, el va crede ca fetitelor le lipseste ceva, nu ca au altceva In orice caz, nu trebuie sa li se spuna copiilor: „Vai, e rusine! Nu e voie sa vorbesti despre asta!”, pentru ca, astfel, in mintea lor se va imprima ideea de sexualitate cu o conotatie rusinoasa.
Ce-i vei spune cand te va intreba: „Mami, de ce e atat de grasa doamna aia?”. Cel mai bine este sa-i spui adevarul intr-o forma pe care s-o poata intelege, cum ar fi ca dintr-o celula de-a lui Mami unita cu o celula de-a lui Tati creste in burtica lui Mami viitorul copilas.
Una dintre spaimele tinerelor mame este cand constata ca micutul sau micuta lor se masturbeaza. Ele sunt jenate de activitatea copilului lor si se tem ca puiul lor va continua aceasta indeletnicire pana la adanci batraneti – eventual in public, ca acum. Ei bine, nu, copilul nu face decat sa-si exploreze corpul si sa experimenteze senzatii. Iar la un moment dat – peste cateva saptamani sau luni – va inceta. Ai rabdare!
Tot acum este cazul sa vorbiti despre bombardamentul sexual mediatic, unde cupluri foarte tinere sunt prezentate in actiune. Spune-i ca viata reala nu e ca la televizor, ca nu trebuie sa-si inceapa activitatea sexuala inainte de a se simti pregatit sufleteste, de a fi suficient de responsabil si… de indragostit.
Si inca ceva: e extrem de important momentul in care aveti discutia esentiala despre sex. Unii parinti se incurca in propria stinghereala, asa ca abordeaza subiectul atunci cand se simt ei in stare. S-ar putea insa ca interlocutorul sa fie prea mic si spusele parintelui sa-i intre printr-o ureche si sa-i iasa prin cealalta.
Alti parinti asteapta sa fie intrebati, dar intrucat au o atitudine extrem de distanta, intrebarea nu soseste niciodata… Daca pana la a 11-a aniversare a copilului tau nu ati avut o discutie serioasa pe aceasta tema, e cazul s-o aveti cat mai repede! Ar fi bine, daca aveti video sau Internet acasa, sa supraveghezi ce face copilul peste zi, in orele in care e singur acasa. Atentie mare la site-urile porno si, mai ales, la cei cu care comunica pe Internet, unde au acces si pedofilii, desigur.
Daca pana la 11 ani nu ai avut o discutie serioasa cu copilul tau pe tema sexului, nu mai pierde vremea.
De fapt, nici nu e asa de greu: nu e nevoie sa abordezi cu pustiul teme eminamente tehnice, ci chestiuni care tin de educatia propriu-zisa. Stabileste niste limite clare: nu are voie sa intarzie peste ora 22, nu are voie sa fumeze, sa incerce pastile sau substante despre care ar banui ca ar putea fi droguri. Intreaba-ti copilul ce-ar face daca la o petrecere unul dintre colegi i-ar oferi niste tigari si bautura si daca, dupa aceea, i-ar propune sa se retraga impreuna cu el si cu doua fete din clasa paralela in alta camera.
Sugereaza-i tu cum ar trebui sa procedeze si sugereaza-i scuze potrivite. Spune-i ca are dreptul sa spuna „nu” atunci cand e cazul sau sa respecte un „nu” spus de altcineva, chiar daca el doreste contrariul. Scopul final este ca tanarul sa-si poata exprima sexualitatea natural, fara sa fie inhibat de prejudecati absurde, dar si fara sa se expuna vreunui risc.
Irina Dimiu; consultant de specialitate: psiholog Carmen Demi;