Cand copiii ajung adolescenti

Deseori primesti cele mai bune sfaturi atunci cand ii destainui cuiva necazurile tale. Ne-am gandit sa-ti oferim cateva exemple de posibile probleme, dar si solutiile lor, recomandate de catre psihologi.

ESTE OBSEDATA DE PRIETENA EI
Fiica mea de 12 ani o admira atat de mult pe colega ei de parca ar fi obsedata de ea. Vrea sa-i stea mereu in preajma, ii imita intonatia si ticurile verbale, felul de a se imbraca, totul. Iar atunci cand prietena ei mai invita o alta colega, fiica mea sufera teribil. Ma tem ca intensitatea sentimentelor ei este alarmanta.

Una dintre fiicele mele se bucura de admiratia exagerata a unei colege si, daca la inceput era magulita de aprecierea neconditionata de care se bucura, a sfarsit prin a se simti sufocata. De aceea, dupa cateva luni, ea a pus punct prieteniei acesteia nemasurate. S-ar putea spune ca prietenia lor a murit asfixiata.
Asemenea prietenii intense sunt specifice adolescentei si nu trebuie sa te puna pe ganduri. Pe de alta parte, un atare devotament si o asemenea intensitate mai indica o anume lipsa de incredere in sine. Ea se „agata” de cineva fiindca nu-si inchipuie ca ar avea si altceva de oferit intr-o relatie in afara unui devotament fara margini.

SPUNE CA VIATA EI E ORIBILA
Fiica mea, Ana, are 14 ani si sufera din cauza transformarilor prin care trece. I se pare ca are o viata oribila si ca nu merita sa mai traiasca. Ma tem ca sufera de o depresie grava. Cum as putea sa o ajut?

Adolescentii trec prin asemenea schimbari de stari sufletesti, adica de la entuziasm, la cea mai neagra tristete. Fiica ta este permanent deprimata? Sigur nu o nemultumeste ceva anume? Daca intr-adevar este vorba despre o disperare continua, ar trebui sa afli ce anume i-o provoaca.
Ca sa o faci sa se destainuie, asigur-o ca, indiferent ce iti va spune, nu inseamna ca o vei iubi mai putin. Iar atunci cand ti se va destainui, este esential sa o asculti cu multa atentie si intelegere, sa nu reactionezi violent sau ironic, ca sa-ti spuna toata povestea, pana la capat.
Ascult-o si sfatuieste-o ce are de facut. Daca ti se pare ca situatia te depaseste, nu e nici o rusine sa recunosti si sa ceri sfatul unui psiholog. Mult mai grav ar fi sa te hazardezi in luarea unor decizii daca simti ca problemele sunt mai complexe decat estimai. Iar daca Ana sufera intr-adevar de depresie, trebuie sa o duci urgent la psihoterapeut.

NU E NICI UN PERICOL SA SE JOACE AFARA
Toata copilaria m-am jucat in fata blocului, asa ca atunci cand am avut la randul meu copii, mi s-a parut firesc sa-i las sa se joace in fata blocului. Insa acum traficul e mult mai intens decat in copilaria mea, plus ca au mai aparut si alte pericole: drogurile. Am doi baieti, unul de noua, altul de sapte ani, si ma tem sa nu fie ademeniti cu droguri de vreun baiat mai mare. Cum sa le asigur libertatea de a se juca fara sa-i pun in pericol?

Copiii trebuie preveniti de la varste foarte fragede asupra posibilelor pericole. Trebuie sa le spui sa nu primeasca nimic de mancat, de baut sau de fumat de la nimeni si sa-ti arate tot ce primesc. Trebuie sa le oferim copiilor nostri toate informatiile care le-ar putea fi necesare, astfel incat ei sa poata lua o decizie corecta in orice situatie. Cu toate acestea, nu le prezenta lucrurile in culori prea sumbre, ca sa nu-i transformi in niste fiinte prea tematoare, speriate si de umbra lor.
Dar a tine copilul in casa, cu intentia de a-l proteja, nu este o solutie. Un copil de sapte-opt ani care a fost lasat sa se joace afara cu alti copii este mai bine pregatit sa faca fata pericolelor decat unul de 12 ani, de exemplu, care a fost tinut sub obroc. Copilului trebuie sa i se dea un anumit grad de libertate, ca sa fie obisnuit de mic sa ia decizii.

Traim intr-o lume plina de pericole, dar in aceasta lume vor trai si copiii nostri. De aceea, nu este o solutie sa-i tinem sub un clopot de sticla, ci sa incercam sa le explicam care ar fi pericolele cu care s-ar putea confrunta si cum este bine sa reactioneze intr-o situatie anume.

PANA LA CE VARSTA POT DORMI FETELE CU BAIETII?
Am un baiat de 11 ani, iar prietenii nostri au o fata de 13 ani. In decursul anilor, s-a intamplat ca Dan si Corina sa doarma impreuna. Insa acum, cand au crescut, le mai putem permite sa doarma in acelasi pat?
Psihologii sunt de parere ca, incepand cu varsta de 13 ani, n-ar mai trebui sa li se permita baietilor si fetelor sa doarma in aceeasi camera. Acesta ar fi principiul de baza, de la care se poate aprecia insa fiecare caz in parte.
Daca ar fi vorba despre doi adolescenti de sexe opuse care ar urma sa doarma pentru prima data impreuna, raspunsul ar fi negativ. Cum in acest caz este vorba despre continuarea unui obicei, sub acelasi acoperis cu unii dintre parinti, consider ca ar trebui sa li se ingaduie copiilor sa doarma din nou impreuna – mai ales daca parintii vor verifica, in mod discret, daca odraslele dorm cuminti.

Generatia parintilor nostri si cele de dinaintea lor nu erau atat de preocupate de problema relatiilor sexuale, astfel incat nu erau atat de stricte in cazul copiilor unor prieteni de familie. Nu s-au intamplat niciodata lucruri nedorite, iar prieteniile din copilarie sunt cele mai durabile.
A le permite copiilor de sexe diferite sa doarma impreuna, sub supravegherea parintilor constituie un lucru pozitiv – daca ne gandim ca acesti copii se vor duce in tabere si ar fi bine ca ei sa stie ce le este permis si ce nu. Asigura-te ca au inteles „lectia”!

FIUL MEU CREDE CA E „BETON” SA NU PORTI CASCA DE PROTECTIE
Fiul meu de 14 ani nu vrea sa poarte casca de protectie atunci cand merge cu bicicleta, pentru ca nici unul dintre colegii lui nu poarta. Nu vreau sa fie ironizat de catre colegi, dar nici sa se raneasca in cazul unui accident.
Cu cat o sa-l bati la cap, cu atat n-o sa te asculte si n-o s-o poarte. Poate ca ar fi bine sa vorbesti cu toti copiii din gasca si sa le explici ca e spre binele lor sa se protejeze.
Vorbeste-le despre gravitatea unei lovituri la cap – mult mai mare decat cea de a-ti rupe un picior sau o mana. Atrage-le atentia ca toti sportivii au capul protejat la toate concursurile de ciclism. Spune-le ca este o dovada de maturitate sa fii responsabil si sa te protejezi. Pe de alta parte, studiile psihologilor arata ca, de regula, cu cat un om se simte mai protejat, cu atat este tentat sa riste mai mult. Poate ca fiul tau face la fel…

Irina Dimiu

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Copii