Cand copiii ajung adolescenti

Deseori primesti cele mai bune sfaturi atunci cand ii destainui cuiva necazurile tale. Ne-am gandit sa-ti oferim cateva exemple de posibile probleme, dar si solutiile lor, recomandate de catre psihologi.

ESTE OBSEDATA DE PRIETENA EI
Fiica mea de 12 ani o admira atat de mult pe colega ei de parca ar fi obsedata de ea. Vrea sa-i stea mereu in preajma, ii imita intonatia si ticurile verbale, felul de a se imbraca, totul. Iar atunci cand prietena ei mai invita o alta colega, fiica mea sufera teribil. Ma tem ca intensitatea sentimentelor ei este alarmanta.

Una dintre fiicele mele se bucura de admiratia exagerata a unei colege si, daca la inceput era magulita de aprecierea neconditionata de care se bucura, a sfarsit prin a se simti sufocata. De aceea, dupa cateva luni, ea a pus punct prieteniei acesteia nemasurate. S-ar putea spune ca prietenia lor a murit asfixiata.
Asemenea prietenii intense sunt specifice adolescentei si nu trebuie sa te puna pe ganduri. Pe de alta parte, un atare devotament si o asemenea intensitate mai indica o anume lipsa de incredere in sine. Ea se "agata" de cineva fiindca nu-si inchipuie ca ar avea si altceva de oferit intr-o relatie in afara unui devotament fara margini.

SPUNE CA VIATA EI E ORIBILA
Fiica mea, Ana, are 14 ani si sufera din cauza transformarilor prin care trece. I se pare ca are o viata oribila si ca nu merita sa mai traiasca. Ma tem ca sufera de o depresie grava. Cum as putea sa o ajut?

Adolescentii trec prin asemenea schimbari de stari sufletesti, adica de la entuziasm, la cea mai neagra tristete. Fiica ta este permanent deprimata? Sigur nu o nemultumeste ceva anume? Daca intr-adevar este vorba despre o disperare continua, ar trebui sa afli ce anume i-o provoaca.
Ca sa o faci sa se destainuie, asigur-o ca, indiferent ce iti va spune, nu inseamna ca o vei iubi mai putin. Iar atunci cand ti se va destainui, este esential sa o asculti cu multa atentie si intelegere, sa nu reactionezi violent sau ironic, ca sa-ti spuna toata povestea, pana la capat.
Ascult-o si sfatuieste-o ce are de facut. Daca ti se pare ca situatia te depaseste, nu e nici o rusine sa recunosti si sa ceri sfatul unui psiholog. Mult mai grav ar fi sa te hazardezi in luarea unor decizii daca simti ca problemele sunt mai complexe decat estimai. Iar daca Ana sufera intr-adevar de depresie, trebuie sa o duci urgent la psihoterapeut.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Loading...
Recomandari
Libertatea
Retete
Baby
Doctorul Zilei
Sfatul parintilor
Mai multe din Copii