De la ce vârstă îi învățăm pe copii să postească? Ce spune preotul:

Începe postul, dar el nu este o povară, nu este o înfometare, ci o modalitate de apropiere de Dumnezeu. Postul nu se impune copiilor drept o condiție obligatorie a unui creștin ci trebuie vorbit despre el cu bucurie, fiind o sărbătoare a sufletului, o binecuvântare a casei.

Copiii trebuie să vadă în casă că postul a schimbat nu doar dieta familiei, ci și comportamentul, atitudinea, renunțarea la tot ce ne poate înstrăina și îndepărta de Dumnezeu. Povețele Sfântului Ioan Gură de Aur sunt grăitoare în acest sens: „Copiii și fiii noștri sufletești trebuie să ne vadă totdeauna blânzi la cuvânt; smeriți în comportare, milostivi la inimă, nelipsiți de la biserică, legați mai mult de Dumnezeu decât de cele pământești și înfrânați de la toate cele rele. Dar mai presus de toate, să ne vadă că trăim cu toții în dragoste, care este cununa tuturor faptelor bune'.

Preotul Visarion Alexa:

“De cât de fragezi… Dar nu, nu-i puneți să postească. Știți ce să faceți? Să spuneți așa: mami și tati postesc. Și-o să vedeți copilașul, miercurea și vinerea o să vrea să vă dea din mâncarea lui. O să ia șnițelul și-o să vi-l bage în gură. Voi trebuie să spuneți: nu nu, mami postește! Când o să mai crești, o să postezi și tu. Și mereu, mereu, repetându-i lucrul acesta, dar nu obsesiv, așa, cum multă delicatețe și dragoste părintească, copilul într-o zi va începe să postească odată cu tine. Dacă-l obligi vei obține un efect contrar.”

Pe de altă parte postul pentru elevi ar putea să însemne îndemnul din partea părinților de a fi mai atenți cu acei colegi din clasă care sunt mai triști, mai singuratici sau cu bătrânii din viața și din jurul lor. De a fi mai ordonați, mai atenți cu mediul înconjurător, cu vietățile și plantele.

Citeste și:

Câte icoane trebuie să avem în casă?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
substantial.ro
Publicitate
CSID
Descopera.ro
Unica.ro
Retete
Baby
Life.ro
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Trending news
Mai multe din Spiritualitate