De ce să-ți pui aparat dentar. Îl poți purta la orice vârstă

aparat dentar

Așa-zișii dinți “încălecați”, mușcătura “adâncă” sau orice problemă care reprezintă dinți aliniați greșit, care pot provoca probleme de masticație și nu numai, sau doar probleme estetice, care ne afectează imaginea de sine sau stima de sine, toate acestea sunt pe teritoriul medicului ortodont.

În prezent, pacientul trebuie să știe că orice problemă dentară are o soluție. Dacă ținem cont de factorul timp, atunci mitul conform căruia stomatologia este scumpă nu stă în picioare.

Cât de des ar trebui să mergem la stomatolog

Tratamentele dentare sunt scumpe doar dacă așteptăm prea mult, amânăm vizita la stomatolog și astfel problemele se agravează până chiar la pierderea dinților și atunci vorbim despre alte proceduri mai complexe care presupun și alte costuri.

Însă, dacă vizităm dentistul de 2 ori pe an scăpăm de multe neplăceri. Iar aceste vizite trebuie să înceapă din copilărie, lucru de care trebuie să se îngrijească părinții, iar una dintre problemele care se pot depista sunt dinții greșit aliniați și nu numai. Adică vorbim despre aparatele dentare. 

Dr. Răzvan Boberis explică faptul că în stomatologia digitală există variante complexe de tratamente stomatologice realizate după principiile stomatologiei moderne: tratamente realizate în timp redus și vizite puține la stomatolog, fără durere, previziunea și controlul rezultatelor, materie primă de calitate și manopere minim invazive sau non invazive. 

Care este vârsta optimă pentru a purta aparat dentar

În privința aparatelor dentare, acestea ar trebui purtate încă de la vârste foarte fragede, de la 3-4 ani, există aparate miofuncționale care se bazează pe corectarea pozițiilor dinților sau a maxilarelor prin mișcări funcționale pe care le face copilul în viața sa de zi cu zi. Acestea se numesc trainer. Purtarea lor zilnică de la 4 ani este foarte bună, însă copilul poate avea probleme de a respecta purtarea aparatului din cauza vârstei prea mici.

Realist, o vârstă bună pentru copil de a purta aparat dentar este vârsta de 6 ani când apare și molarul 1 și atunci vorbim de dentiția definitivă. În momentul în care avem dentiție fixă , de la 6 la 12 ani când apare și molarul 2 este o perioadă de tranziție în care maxilarele se dezvoltă și cresc.

Părinții trebuie să fie foarte atenți să vadă dacă există deficite de creștere sau anomalii genetice, adică copilul poate avea niște dinți mici de la un părinte și maxilare mari de la celălalt părinte sau maxilare mici de la un părinte și dinți mari de la celălalt sau poziția dinților sau a maxilarelor să fie greșită, respectiv proalveolie sau prodenție.

Cum se corectează anomaliile dentare și dento-faciale ale copiilor

Pot apărea deja primele complicații ale suptului degetului sau ale respirației orale – compresia de maxilar. Toate aceste anomalii dentare și dento-faciale care se văd foarte repede la vârste fragede se pot corecta foarte ușor cu aparate dentare fie trainere, disjunctoare care pot lărgi maxilarele, aparatele mobile care pot dirija dinții să crească în anumite direcții, iar după vârsta de 12 ani se poate trece la aparate fixe cu brackeți metalici, safir sau ceramici. Există și o alternativă la aceste aparate – Invisalign atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Mai există și aparatele de interior, care nu rezolvă 100% toate problemele, deci trebuie decis în ce cazuri sunt ele benefice.

Indiferent care este problema, în prezent există soluții eficiente pe bază de proiectare digitală astfel încât să controlăm și să previzionăm rezultatele.

Aparatul dentar la adulți

De asemenea, Dr Răzvan Boberis adaugă că și adulții pot purta aparate dentare cu rezultate eficiente. Chiar este la modă să ne corectăm problemele de aliniere a dinților indiferent de vârstă. Este important să se respecte indicațiile ortodontului și să se realizeze o igienă riguroasă. Aparatul poate fi purtat până la 2-3 ani cu rezultate bune. 

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Sanatate