Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, în direct la AVANTAJE. De ce nu poate fi testată populația în masă pentru coronavirus?
Florentina Mușat, redactor-șef revista Avantaje, l-a avut Live alături pe 6 martie pe domnul Dr. Adrian Marinescu, medic primar în cadrul departamentului de Boli Infecțioase.
Dr. Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, în direct la AVANTAJE. De ce nu poate fi testată populația în masă pentru coronavirus?
Întrebat dacă testarea pentru coronavirus se poate face la cerere și dacă vom ajunge în viitorul apropiat la o testare a populației în masă, Dr. Adrian Marinescu a răspuns:
„Cu siguranță că ne-am dori să putem să-i testăm pe toți. (…) Nu există suficiente teste nicăieri în lume, nicăieri nu se face testarea pentru toată lumea.
Și mă refer la testarea genetică. Diagnosticul se pune prin test genetic. Testele rapide sunt și ele orientative.
Ce s-a schimbat în bine în România este că, în ultimele săptămâni, a crescut capacitatea de testare. Asta înseamnă că nu mai sunt testați doar cei care au venit din străinătate sau cei care au intrat în contact cu cineva care a fost testat pozitiv.
Plecând de la transmiterea intracomunitară, care se întâmplă de aproximativ 10 zile, în acest moment sunt testați și pacienții care au o simptomatologie respiratorie acută fără o explicație, și cei care sunt în grupele de risc [persoanele în vârstă sau cu afecțiuni cronice], și, nu în ultimul rând, personalul medical.
(…) Indiferent câte teste ai face într-o zi, nu poți să testezi toată populația. (…) Dar testarea va fi mai largă și ar trebui făcută de fiecare dată când există o minimă suspiciune”.
Dr. Adrian Marinescu: „Undeva după 15 mai, spre 1 Iunie, măsurile se vor putea relaxa”
În continuare, ca răspuns la o întrebare adresată de o cititoare, Dr. Marinescu a insistat asupra importanței izolării la domiciliu în această perioadă.
Deși cititoarea a fost curioasă dacă, respectând măsurile de siguranță (mască, mânuși, distanță, dezinfectare, etc.), poate continua să meargă și acum la muncă, medicul a subliniat:
„Undeva după 15 mai, spre 1 Iunie, măsurile se vor putea relaxa. Lumea va putea merge la locul de muncă cu măsurile clare de igienă, cu păstrarea unei distanțe de protecție.
Lucrul acesta se va face treptat și nu acum pentru că trebuie să ajungi întâi la un vârf și lucrurile să se stabilizeze, adică să începi să ai mai puține cazuri”.
Vom avea un nou val de infecții în toamnă?
„Ca o logică, din punct de vedere epidemiologic, atunci când există o astfel de pandemie, cu un număr atât de mare de îmbolnăviri, este la fel ca în situația unui cutremur și a replicii lui.
Ar trebui să ne așteptăm că va exista un al doilea vârf care va fi de o intensitate bineînțeles mai mică.
Să sperăm că în România va fi următoarea situație: Avem un număr de îmbolnăviri acum, va mai crește, o să ajungem la un maxim, pe urmă lucrurile încep să se așeze.
Și probabil că în toamnă vom mai avea îmbolnăviri pentru că e clar că infecția cu COVID-19 nu se încheie aici, numai că lucrurile vor fi într-o limită rezonabilă.
Vom învăța să conviețuim într-o oarecare măsură cu virusul.”
Dr. Adrian Marinescu
Urmărește videoclipul de mai sus pentru a vedea ce spune medicul despre cum va fi vara anului 2020, dar și despre când ar putea fi reluate cursurile de către elevi și studenți.
Dr. Adrian Gabriel Marinescu, doctorand în Hepatologie în Kiel, Germania, este medic specialist boli infecțioase la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș.
Pe parcursul carierei sale a fost implicat în mai multe studii clinice de cercetare cu pacienți afectați de Hepatita cronică cu virus hepatitic C.
În ultimii ani s-a specializat în efectuarea elastografiei hepatice – o metodă non-invazivă care stabilește cu precizie fibroza hepatică și care înlocuiește biopsia.
COVID-19
Dintre persoanele infectate, 82,421 au murit. În țara noastră, până la acest moment, au fost confirmate un total de 4,417 de cazuri. Dintre pacienții testați pozitiv, până la acest moment, 460 s-au vindecat, iar 207 au decedat.
Citește și:
SEMNAL DE ALARMĂ: Coronavirusul se transmite la 4.5 metri distanță și rămâne în aer 30 de minute
Au început să moară tot mai mulți copii de coronavirus: ultima victimă, un băiat de 13 ani
Pictură de Vincent van Gogh, furată dintr-un muzeu olandez închis din cauza pandemiei de coronavirus