De ce nu este bine să te abții de la urinat

Ni se întâmplă tuturor: pe stradă, în mijloacele de transport sau la serviciu. Dacă este oarecum de înțeles motivul pentru care trebuie să ne abținem de la urinat când suntem pe stradă, nu același lucru se poate spune despre situația în care suntem într-o incintă.

de ce nu este bine sa te abtii de la urinat

Urinatul este o nevoie pe care ar trebui s-o așezăm înaintea altor nevoi. Chiar nu se întâmplă nimic dacă amânăm finalizarea unei sarcini de serviciu cu 5 minute, dar se pot întâmpla multe lucruri neplăcute în organismul nostru dacă ne obișnuim să ne ținem atunci când simțim nevoia să urinăm.

Află, în rândurile următoare, de ce nu este bine să te abții de la urinat și care sunt cele 3 consecințe grave ale acestui gest, conform site-ului www.santeplusmag.com.

Rolul vezicii urinare

Rolul vezicii este acela de a primi urina produsă de rinichi și de a o evacua prin procesul de micționare. Urina este transportată în vezică prin uretere și este evacuată din vezică prin uretră.

Infecții urinare

Infecția urinară este prima problemă de sănătate asociată cu abținerea de la urinat. Explicația este că abținerea de la urinat determină acumularea de bacterii în zona de deschidere a uretrei. De ce nu este bine să te abții de la urinat? Pentru că, atunci când urina este reținută intenționa, bacteriile vor pătrunde în vezică unde vor prolifera, provocând infecție.

Astfel, mersul regulat la toaletă favorizează eliminarea bacteriilor și prevenirea înmulțirii lor.

Citește și Ce probleme de sănătate semnalează urina

Hipersensibilitatea vezicii

Adesea, alimentele și băuturile pe care le consumăm influențează sensibilitatea vezicii. Dacă la asta adăugăm și amânarea urinatului, sensibilitatea vezicii crește și perturbă buna funcționare a receptorilor aflați în pereții vezicii.

Vezica este un organ caracterizat prin elasticitate, proprietate care-i permite să stocheze cantități mai mici sau mai mari de urină. De ce nu este bine să te abții de la urinat? Atunci când cantitatea de urină stocată este prea mare, receptorii devin hiperactivi, ceea ce va antrena nevoia de a urina mai des și care, în cele din urmă, va duce la o infecție urinară.

Retenție urinară

Retenția urinară este definită ca fiind incapacitatea fizică de a goli complet vezica. În forma ei acută, retenția urinară este o condiție medicală cu potențial letal. Simptomele retenției urinare acute sunt dureri pelviene puternice asociate cu o senzație de disconfort.

Retenția urinară cronică poate dura o perioadă îndelungată și poate declanșa alte probleme de sănătate precum incontinență urinară sau infecția căilor urinare.

Durata abținerii de la urinat diferă de la om la om. Medicii ne recomandă însă să mergem la toaletă ori de câte ori simțim nevoia de a urina. Scopul satisfacerii acestei necesități fiziologice este acela de a preveni orice tip de problemă de sănătate la acest nivel.

Acum că ai afla de ce nu este bine să te abții de la urinat, evită acest obicei atât de dăunător. Este mult mai simplu și mai sănătos să amâni cu 5 minute rezolvarea unei sarcini, decât să suferi de durerile specifice infecțiilor urinare sau, în cele mai nefericite cazuri, de incontinență urinară.

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Sport si sanatate