De ce nu au voie femeile să intre în Altarul Bisericii?

Religia și creștinismul au reprezentat mereu subiecte controversate pentru marea majoritate a oamenilor, mai ales pentru cei care țin să respecte obiceiurile populare. Probabil multe persoane s-au întrebat de ce nu au voie femeile să intre în Altar? Unii se întreabă dacă biserica Ortodoxă este oare adepta misoginismului? Există, totuși pentru toate aceste întrebări câteva explicații teologice.

Este evident că femeile și bărbații sunt total diferiți, iar aceste deosebiri pot fi remarcate încă de la începuturile omenirii. După cum spune legenda, femeia a fost creată din coasta bărbatului pentru a-i fi acestuia de ajutor. În Cartea Facerii este prezentată povestea lui Adam, care trăia destul de singuratic, iar Dumnezeu a constatat că „Nu este bine să fie omul singur; să-i facem ajutor potrivit pentru el'. Apariţia femeii din costa bărbatului reprezintă faptul că cei doi alcătuiesc un întreg și se completează reciproc, cum va constata însuşi Adam: „ea se va numi femeie, pentru că este luată din bărbatul său. De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup,' scrie adevarul.ro. Practic, femeia Eva nu era nici sclava, dar nici stăpâna lui Adam, ci era egală cu el. De aici se poate înțelege ideea că nu a existat ideea de misoginism în creștinism.

Cum sunt priviți bărbatul şi femeia în creştinism

În Sfânta Scriptură există totuși câteva scrieri care ar putea sugera ideea misogismului. Cu toate acestea, la o privire mai atentă, ne dăm seama că Dumnezeu ca dorit ca atât bărbatul, cât și femeia să aibă roluri bine definite în cadrul unei familii: „Femeile să se supună bărbaţilor lor ca Domnului, Pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui mântuitor şi este. Ci precum Biserica se supune lui Hristos, aşa şi femeile bărbaţilor lor, întrutotul. Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica, şi S-a dat pe Sine pentru ea (…) Aşadar, bărbaţii sunt datori să-şi iubească femeile ca pe înseşi trupurile lor. Cel ce-şi iubeşte femeia pe sine se iubeşte.' Aici, sensul cuvântului „cap' nu este cel de „stăpân de sclav', ci acela de „îndrumător al familiei, întru iubire'. Astfel, Adam a primit poruncile de la Dumnezeu şi el le-a dat mai departe Evei, iubirea sa.

De ce nu au voie femeile în Altar?

Altarul nu a fost dintotdeauna despărțit de restul Biserii, ca în prezent, mai ales la începutul creștinismului. Acesta era locul unde preoţii săvârşeau Jertfa lui Hristos, locul unde Hristos poposea în mijlocul poporului său. Așadar, din cauza faptului că nu avea nicio legătura cu preoția, femeia nu avea voie să intre în Sfântul Altar.

Odată cu apariţia Catapetesmei, a peretelui despărţitor între Altar şi adunarea poporului (numit „naos'), a părut că spaţiul Altarului devine ceva deosebit, mai sacralizat decât restul Bisericii, conform sursei citate. De fapt, Altarul şi-a păstrat acelaşi rol, catapeteasma este o noutate, care mai este numită şi iconostas. Ea este un perete cu icoane, care să ajute credincioşii la contemplare şi rugăciune, deoarece atenţia lor era adeseori distrasă de mişcările preotului în altar. Alții chiar erau mai preocupaţi de preot decât de propria lor rugăciune.

Dezvoltării cultului icoanelor a determinat de fapt apariţia iconostasului. La început era doar un gărduleţ de care se atârnau icoanele, apoi au apărut mai multe rânduri de icoane până la forma de astăzi. În religia catolică, altarul a rămas deschis (departajat eventual de un gărduleţ) şi orientat invers decât la ortodocşi, din motiv de Marea Schismă.

În concluzie, de ce nu au voie femeile în Altar? Deoarece acesta rămâne zona lăcaşului de cult unde îşi avea rostul doar preotul, care îl aducea pe Hristos poporului. Primele canoane ale Bisericii susţin că „nu i se cuvine femeii să intre în altar' tocmai pentru că ea nu are nici un rost acolo.

Când au voie femeile să intre în Altar?

În ciuda acestui mit, nu doar femeile nu au voie să intre în Altar, ci nimeni care nu are vreo treabă cu acest loc sfânt. Canonul 69 al Sinodului VI ecumenic vorbește clar despre acest aspect: „Nimănui dintre mireni nu-i este îngăduit să intre în altar, însă stăpânirea împărătească nu este oprită de la aceasta, când ar voi să aducă daruri Creatorului după o tradiţie foarte veche'.

Așadar, femeia nu este discriminată în raport cu bărbatul şi nici cu preotul. Cu toate acestea, femeile pot să intre în Altar doar în anumite situații excepționale. Acest lucru este permis tocmai pentru a accentua ideea că Biserica nu este adepta misoginismului.

Un prim caz este sfinţirea unui nou Altar. Atunci, toată lumea poate intra Altar (şi chiar este chemată), ca semn al iubirii divine, care se va împărţi lumii printr-un nou loc de Jertfă a Trupului şi Sângelui lui Hristos.

Al doilea caz în care este permisă intrarea femeilor în Altar este în cazul mânăstirilor de maici. Din acest motiv, canoanele spun că „le este îngăduit călugăriţelor să intre în altar', ca să ajute preotul la slujire, la fel cum şi la parohie anumiţi bărbaţi mireni ajută preotul la slujbe. Prin urmare, dacă Hristos este Altarul bărbatului, femeia este Biserica bărbatului.

Foto: 123rf.com

Mihaela Tudor

Citește și:

Icoane care fac minuni

În această săptămână nu se ține deloc post! Iată de ce

Organismul nostru se reînnoiește la fiecare 7 ani! Iată ce modificări aduce fiecare etapă

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Publicitate
Libertatea
VIVA!
Unica.ro
Retete
Baby
ELLE
CSID
Ego.ro
Descopera.ro
Diva Hair
TV Mania
Trending news
Mai multe din Spiritualitate