Cum se explică înroșirea feței la emoții puternice sau la efort fizic?

Înroșirea feței este o reacție normală a organismului, atunci când avem trăiri mai puternice (de la jenă, la entuziasm sau furie), când suntem puși într-o situație necunoscută, dar și atunci când depunem un efort fizic mai mare. Cu toate acestea, uneori această înroșire este extrem de puternică, producând un disconfort evident. Ce anume declanșează această „aprindere' a pielii?

Există anumite afecțiuni ale pielii care provoacă această înroșire, în special în zona feței. Dintre acestea, cuperoza este cel mai des întâlnită. Însă nu ne referim acum la acest gen de afecțiune. Mai degrabă, vorbim despre o reacție spontană pe care organismul o are în condiții de suprastimulare. Ne referim aici o manifestare cauzată de emoții puternice – de la entuaziasm la furie -, de efort fizic mare sau de temperaturi excesiv de ridicate.

Din acest punct de vedere, există mai multe posibile afecțiuni.

Înroșirea feței, din cauza eritemului pudic

Eritemul pudic este întâlnit la persoanele care se înroșesc din cauza emoțiilor. În plus față de emoțiile greu de gestionat, apare și disconfortul cauzat de înroșirea feței, pe care o simți ca fiind foarte fierbinte, alături de o senzație de piele care strânge. De fapt, în vasele de sânge aflate sub pielea sensibilă a tenului se adună în astfel de momente o cantitate prea mare de sânge. Deși pare o situație gestionabilă, pentru multe persoane acest lucru este insuportabil. Se instalează chiar și o jenă socială, tradusă prin dorința de evitare a unor contexte sociale din cauza disconfortului fizic pe care acestea îl pot provoca.

Ce poți face pentru a controla această problemă:

  1. Hidratează-te foarte bine.
  2. Adoptă o vestimentație lejeră, din materiale subțiri, care să nu preseze pielea în vreun fel.
  3. Evită în astfel de contexte consumul de alimente picante sau băuturile calde.
  4. Spală-te cu apă rece sau aplică pe piele comprese cu apă rece, pentru ca vasele de sânge să se contracte.
  5. Apelează la produse de machiaj care acoperă roșeața. Dintre acestea, cu mare succes poate fi folosit concelearul (corectorul) de culoare verde, aplicat sub stratul de fond de ten.

Dacă simți că aceste remedii nu funcționează, poți apela la o intervenție chirurgicală. Aceasta poartă numele de simpatectomie endoscopică și este folosită și pentru persoanele care suferă de hiperhidroză. Prin aceasta intervenție, se blochează o ramură a unui sistem nervos – ganglionul T2, astfel încât nervul să nu mai transmită semnale nervoase.

Alergia la căldură

Alte persoane experimentează așa-numita alergie la căldură. Acest diagnostic însă trebuie pus pe baza unui consult medical de specialitate. Așa cum există alergie la frig, există și alergia la căldură. Aceasta se manifestă prin înroșirea și apariția unei urticarii, în general pe pielea acoperită de haine. Aceasta poate da chiar mâncărimi ale pielii.

Pentru o astfel de urticarie ce apare după practicarea unui sport intens, dacă ai transpirat excesiv, chiar și din cauza emoțiilor puternice, vei primi un tratament pe bază de medicamente antialergice, de aceea este important să apelezi la un specialist.

Citește și: Ce este osteomielita?

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate