Osteomielita, o infecție a coloanei vertebrale

Osteomielita vertebrală se referă la o infecție a corpului vertebral la nivelul coloanei vertebrale. Este o cauză destul de rară a durerilor de spate, în special la adulții tineri sănătoși.

În general, infecția se răspândește la corpul vertebral pe cale vasculară. Venele coloanei vertebrale inferioare (plexul lui Batson) drenează pelvisul și asigură o cale directă de intrare pentru ca bacteriile să intre în coloana vertebrală. Din acest motiv, există o preponderență a infecțiilor la nivelul coloanei vertebrale care apar după o procedură urologică (ex. cistoscopie). Osteomielita vertebrală poate fi denumită și osteomielita spinală sau o infecție a coloanei vertebrale.

Osteomielita, o infecție a coloanei vertebrale

Pacienții predispuși la osteomielită sunt persoanele în vârstă, persoanele imunocompromise, consumatorii de droguri intravenoase. Condițiile care compromit sistemul imunitar includ administrarea sistemică pe termen lung a steroizilor pentru a trata afecțiuni precum artrita reumatoidă, diabet zaharat dependent de insulină, pacienți cu transplant de organe, SIDA, malnutriție, cancer.

Simptomele osteomielitei

Simptomele durerii de spate din cauza unei infecții a coloanei vertebrale se dezvoltă adesea fără manifestări vizibile și pe o perioadă lungă de timp. Pe lângă durerile de spate, care sunt prezente la peste 90% dintre pacienții cu osteomielita vertebrală, simptomele generale pot include unul sau o combinație dintre următoarele simptome: febră, frisoane sau tremurături, pierdere în greutate, durere nocturnă care este mai prinunțată decât durerea din timpul zilei, umflare și posibilă căldură și roșeață în jurul locului de infecție.

Potrivit Spine Health, o infecție a coloanei vertebrale afectează rar nervii coloanei vertebrale. Cu toate acestea, infecția se poate muta în canalul spinal și poate provoca un abces epidural, care poate pune presiune asupra elementelor neuronale.

Dacă acest lucru se întâmplă la nivelul coloanei vertebrale cervicale sau toracice, poate duce la paraplegie sau tetraplegie. Dacă se întâmplă în zona lombară, poate duce la sindromul caudei equina (un sindrom care duce la incontinență intestinală și vezică și posibilă slăbiciune a extremităților inferioare).

Cel mai comun loc în care poate apărea infecția este în zona coloanei vertebrale lombare, urmat de toracice coloanei vertebrale (de sus), coloanei cervicale (gatului). Se poate dezvolta și în sacrum, osul din partea inferioară a coloanei vertebrale care se conectează la pelvis.

Simptomele osteomielitei vertebrale sunt foarte variabile în funcție de pacient, de localizarea infecției și de cât de avansată este aceasta. De exemplu, în timp ce febra este un simptom tipic, unii oameni pot să nu aibă febră, iar alții pot avea o febră mare.

Tratamentul pentru osteomielita vertebrală este de obicei conservator (adică nechirurgical) și se bazează în principal pe utilizarea unui tratament antibiotic intravenos. Ocazional, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a atenua presiunea asupra nervilor spinali, pentru a curăța materialul infectat și/sau pentru a stabiliza coloana vertebrală.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Urmărește-ne pe Google News
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Libertatea
CSID
Descopera.ro
Life.ro
Retete
Baby
Doctorul Zilei
VIVA!
ELLE
Diva Hair
Sfatul medicului
Sfatul parintilor
TV Mania
Shtiu.ro
Mai multe din Sanatate