De ce le plac femeilor bărbații mai în vârstă

De ce le plac femeilor bărbații mai în vârstă

Pentru că sunt de încredere. Au experienţă. Sunt stabili și își trăiesc la intensitate maximă maturitatea. Să fie însă aceste calități suficiente pentru o relaţie reuşită?

barbat-in-varsta

foto cuplu la plajă Shutterstock

Privit din afară, un cuplu în care ea este mult mai tânără stârneşte comentarii stereo-tipe, nu foarte binevoitoare, în care cuvintele „bani şi „interes sunt cel mai frecvent pronunţate.

Bine, să zicem că EL are bani şi o anumită poziţie socială. Asta înseamnă că a fost un om destul de capabil şi de consecvent încât să acceadă într-o poziţie superioară şi să acumuleze o oarecare avere, să prindă cheag, cum spuneau bunicii noştri, lucru de natură să dea încredere unei femei. Confortul material este de presupus că dă mai puţine prilejuri de tensiune şi conflict. Ca să nu mai vorbim că un om impor-tant este, chiar prin asta, seducător.

Pe de altă parte, nu te-aş sfătui pentru nimic în lume să renunţi la independenţa ta. Păstrează-ţi prietenii, cultivă-ţi pasiunile. Studiază în continu-are, urmează-ţi drumul în profesie, ocupă-te de cariera ta. O femeie care îşi poate asigura în orice moment existenţa, care îşi poate satisface un capriciu din banii ei şi care are un domeniu de competenţă, n-are a se teme de nimic şi nu se va simţi niciodată pusă la colţ.

Nu este un secret, un bărbat mai în vârstă tinde să înlocuiască în viaţa unei femei tatăl absent (absent fizic sau incompetent). Dacă o femeie a crescut fără partea de afecţiune şi de autori-tate pe care, în mod normal, le oferă tatăl, atunci va căuta să compenseze această lipsă alegându-şi un partener mai matur. Aşa se explică faptul că, în cele mai multe cazuri, tânăra soţie nu este geloasă atât pe fostele iubiri din viaţa bărbatului, cât pe copiii acestuia, în cazul în care ei există.

Ce caută un bărbat matur la o femeie mult mai tânără? Deseori, poate să caute o soţie-trofeu, ceea ce nu este în toate cazurile de rău: există oameni care-şi preţuiesc trofeele mai mult decât orice altceva. Abia aşteaptă să te prezinte, nu atât rudelor cât prietenilor, colegilor cu care se află în vreo formă de rivalitate. Până la un punct, e măgulitor ca partenerul tău să fie mândru de tine. Dar dacă vrea mai mult să te arate şi mai puţin să te antreneze în conversaţie, nu mai e la fel de măgulitor. Va induce impresia că nu eşti decât tânără şi frumoasă.

Dar poate fi vorba de imposibilita-tea de a controla femeile din trecutul său, de o ultimă şansă de a-şi dovedi forţa masculină, aplicându-şi autorita-tea asupra unei tinere care, până la un punct, asta şi doreşte. Până la un punct, pentru că autoritatea pe care nu ţi-o asumi poate deveni toxică, distrugătoare. Aspectul acesta al relaţiei trebuie observat la timp şi tratat cât se poate de serios. Este acceptabil să nu se dea în vânt după prietenii tăi, dar nu este în regulă să-ţi limiteze ţie relaţiile cu ei. Este chiar drăguţ să fie atent la ţinutele tale şi să-ţi dea ocazional sugestii, dar nu este în regulă ca, înainte de a ieşi pe uşă, să-ţi ordone să te întorci şi să te schimbi. În timp, controlul acesta poate deveni tiranic – de fapt, ideea în sine de control este în neregulă.

În toate situaţiile, avantajele vin la pachet cu dezavantajele. E calm, e potolit şi a depăşit etapa de confirmare a virilităţii care le dă celor mai tineri acele priviri tip girofar, dătătoare de stânjeneală şi nesiguranţă pentru tine. Pe de altă parte, s-ar putea să fie cam prea potolit pentru etapa în care eşti tu cu energiile erotice. Şi timpul nu lucrează în favoarea pasiunii lui. Ești pregătită să îţi asumi asta?

O diferenţă de vârstă care depă-şeşte, să zicem, zece ani, pur şi simplu vă plasează în generaţii diferite. Poate fi interesant, dacă eşti genul care as-cultă oamenii aşa cum citeşte cărţile. Sunt nuanţe, lumini, arome din trecut pe care numai un om care le-a trăit ţi le poate reda. Poţi beneficia de experien-ţa lui de viaţă, dacă eşti genul care face asta şi respinge din start sfaturile. Dar (pentru că pachetul este legat frumos cu o fundiţă colorată care se numeşte „dar') s-ar putea să auzi mai des decât îţi place formula „ascultă-mă pe mine sau „nu tot ce zboa-ră se mănâncă.

Şi se mai poate întâmpla ceva – nu foarte grav, dar sâcâitor: să aibă un bagaj de expresii, chiar de alinturi care să-ţi sune demodat. Ce-ar fi dacă în loc de „a face dragoste ar spune „a face amor?

Dar să lăsăm deoparte mărunţişurile acestea observabile de la prima privire. Iată o întrebare de o sută de puncte: eşti sigură că-şi doreşte să aveţi un copil? Dacă fiecare are copiii lui din căsătoriile anterioare, atunci este alt subiect pe care l-am discutat luna trecută. Dar dacă tu îţi doreşti copiii pe care nu-i ai încă? Poate că şi-a exprimat un acord de principiu şi n-aţi mai revenit asupra subiectului ca să nu-i dai impresia că-l presezi. Crezi că s-a gândit serios la asta şi şi-a asumat-o pentru viitor? În prezenţa copiilor pare curios, amuzat, îndoioşat sau mai degrabă plictisit, agasat? Dacă în hotelul în care aţi stat în va-canţă sau pe plajă, copiii altora au făcut tărăboi, a fost indignat sau îngă-duitor? Dacă un copil l-a lovit cu min-gea, şi-a etalat măiestria fotbalistică şutând-o cu efect înapoi sau a privit cu subînţeles spre părinţii care nu-s în stare să-şi supravegheze copilul? Există un ceas biologic care diferă de la om la om, un ceas cu orele inegale, dar care până la urmă tot trec. Dacă el şi-a consumat vocaţia de părinte, dacă a mers înainte pe măsură ce copiii lui au crescut sau dacă, pur şi simplu, nu-şi mai doreşte ceea ce şi-a dorit odată şi n-a avut, atunci nu prea mai ai ce face.

Şi nu este singurul aspect al vieţii în privinţa căruia s-ar putea dovedi că diferenţa de generaţie e insurmontabi-lă. Faza în care se află carierele voastre profesionale poate să difere atât de mult încât să nu înţeleagă de ce dedici atât de mult timp serviciului şi atât de puţin tihnei căminului. Iar ceasurile liniştite petrecute acasă, pe canapea, cu televizorul sau cu o carte ar putea fi pentru el mai preţioase şi mai relaxan-te decât ieşirile zgomotoase cu priete-nii sau nopţile în cluburi. La plajă – cu muzică sau fără? În mijlocul agitaţiei sau într-o margine pustie? Mamaia sau 2 Mai? Munte sau mare? Pescuit sau surfing? Grătar cu prietenii şi nevestele lor sau un weekend la Viena, vizitând muzeele sau mergând la concerte?

Poate fi bine, poate fi minunat dar, chiar dacă raţiunea îţi spune că timpul presează, nu lua o decizie pripită. Un an de locuit împreună, de dimineaţă până în dimineaţa următoare, de primăvara până-n următoarea primăvară, îţi vor răspunde la multe dintre aceste întrebări şi vor oferi ceva timp pentru eventuale negocieri.

Autor Mihaela Serea, revista Avantaje.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro
Recomandari
Libertatea
Publicitate
Huff
VIVA!
Retete
Baby
Sfatul parintilor
Mai multe din Dragoste & Sex