De ce iubim salatele?
Salatele ajung, în general, în centrul atenției în două situații clare, distincte: când este atât de cald încât aproape că nu poți mânca deloc și când vrei să dai jos câteva kilograme. Iată de ce iubim salatele:
Cumva, salatele sunt percepute ca „salvatoare' în diferite situații, când de fapt ele pot constitui o masă în sine. Și încă una sănătoasă. Ce li se reproșeaza acestora? Că nu sunt sățioase și nici hrănitoare. Că rostul lor este de însoțire a felului principal. Nu-i adevărat! Poți să faci din salată un fel principal, dacă știi ce să adaugi în ea. Dacă știi cu ce să o îmbogățești. Variantele sunt multiple. De la brânză telemea, cașcaval, mozzarella sau parmezan ras la carne de pui sau curcan la grătar sau chiar pește, de la ouă fierte (de găină sau prepeliță) la semințe (de susan, floarea-soarelui, chia etc). Fiecare element adăugat frunzelor de salată vine cu aportul său, fie că e vorba despre proteine, fibre, lipide sănătoase, vitamine sau minerale. Frunzele verzi de salată, baby spanac, radichhio sau rucola, toate excelează prin ceva.
De exemplu, toate tipurile de salată verde (romaine, iceberg, lollo roso), baby spanac și radichhio conțin vitamina K, vitamină esențială pentru întărirea și conservarea densității minerale a oaselor. Baby spanac și tipurile de salată romaine și lollo roso mai conțin și carotenoide, care ajută ochiul să se adapteze ușor de la întuneric la lumină și invers, dar mai ales să îl protejeze de expunerea la lumina puternică, ceea ce poate dăuna grav vederii. Cât despre fibrele conținute de toate tipurile de salată, acestea reduc nivelul „colesterolului rău', ajută la controlul nivelului de zahăr în sânge, ajută digestia și previn bolile gastro-intestinale. Ca să nu mai spunem cât ajută de mult în procesul de slăbire…
Probabil că singurul lucru care ne ține într-un fel departe de salate este că prepararea lor consumă mai mult timp decât încălzirea unei porții de mâncare gătită. Ori faptul că la serviciu nu avem posibilitatea să ne facem o salată. Sunt scuze neîntemeiate, care nu justifică alegerea covrigilor, pateurilor sau produselor de tip fast-food. Poți câștiga și timp, și o masă sănătoasă, dacă alegi o pungă de salată ambalată, gata spălată și tăiată, pe care o găsești în aproape orice magazin. Salată al cărei traseu este foarte scurt: din pungă, direct în farfurie. Mai simplu nici că se poate.
- Dacă vrei să încerci salate de primăvară, pline de verdețuri de primăvară, aruncă un ochi! Sunt idei sănătoase de alimentație.
Foto: 123rf
Citește și:
Salată caldă din pene cu legume
Cum prepari un compot de cireșe delicios? Se va păstra foarte bine peste iarnă!
Cea mai fină supă cremă de mazăre